Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buđenje u cik zore

Voditelji jutarnjih emisija imaju više budilica, zorom jedu, a oko podneva ih hvata ‘fjaka’

jutarnji show
Foto: Pixsell
1/6
25.01.2014.
u 14:00

Tempo ustajanja dok je vani još mrak godinama je dio njihove svakodnevice, ali neki od njih i dalje strahuju da neće uspjeti ustati pa za svaki slučaj naviju nekoliko budilica kako ne bi zakasnili na posao.

Njihovi prpošni i energični glasovi i pojava razbuđuju nas ujutro na radiovalovima i malim ekranima. Dok gledatelji i slušatelji uz prvu kavu gledaju i slušaju naše sugovornike koji im donose svježe informacije iz svih područja, oni su već doručkovali, popili svoju prvu kavu i puni elana stali pred TV kamere i radijske mikrofone. Tempo ustajanja dok je vani još mrak godinama je dio njihove svakodnevice, ali neki od njih i dalje strahuju da neće uspjeti ustati pa za svaki slučaj naviju nekoliko budilica kako ne bi zakasnili na posao.

Dan im počinje rano i zato oko podneva već imaju dojam da je kasno popodne. Prednost ovog posla je, naglašavaju, što im ostaje cijeli dan pred njima, ali ima i nedostataka. Tako je većina prekrižila noćni društveni život jer postoji velika opasnost da ih tijekom predstave ili filmske projekcije uhvati san. U svom poslu uživaju pa ne gledaju mrko na budilicu koja zvoni u četiri ujutro i u redakciju dolaze s osmijehom spremni da razbude svoju vjernu publiku.


DAVOR MEŠTROVIĆ: Od ‘92. se budim prije pet ujutro, a i dalje mi je to kao mala smrt

Veteran u ustajanju zorom je i voditelj “Dobro jutro, Hrvatska” Davor Meštrović, čiji je ritam buđenja oko 5 sati počeo još 1992.

– Još se nisam navikao na ustajanje zorom, i dalje mi je to kao mala smrt – priznaje popularni Meštar. Nikada nije zakasnio na posao, ali zato ima tri budilice kako mu se ne bi dogodilo da prespava. – Najgori period tijekom dana mi je od 9.15, kad završi emisija, do 11 sati, onda samo razmišljam kako bi bilo lijepo pronaći neki kutak na HTV-u gdje bih se mogao malo odmoriti – kroz smijeh kaže. Društveni život malo pati zbog ovakvog tempa. – Kad navečer idem u kino ili kazalište, obavezno popodne odspavam do 18 jer bih inače zaspao tijekom predstave – kaže Davor.


SANJA DOLEŽAL: Rad ujutro nije problem, poslije toga imate cijeli dan pred sobom

Od ove jeseni dio je voditeljskog tima “Dobro jutro, Hrvatska” i pjevačica Sanja Doležal. – U početku sam bila prilično prestrašena i ukočena, ali sad sam potpuno opuštena. Sretno se budim ujutro i jedva čekam početak emisije – rekla je Sanja. Ustajanje na posao nije joj predstavljalo veliki problem jer je kao mama navikla na rano buđenje.

– Više od dvanaest godina, otkako su mi djeca krenula u školu, budim se rano. Nije mi teško ni sada, bioritam se prilagodi i radije ranije legnem. Osim toga, volim poslije posla imati pred sobom cijeli dan – objasnila je. Zahvaljujući pozitivnom adrenalinu, budi se i prije nego što budilica zvoni u 4.45 kako bi do 5.30 stigla na HRT.


DANIEL BILIĆ: Obavezno jedem prije emisije, nikome se ne sviđam gladan

Radnim danima slušatelje Soundset Plavog budi veseli glas Daniela Bilića kojemu ni nakon godina buđenja prije svitanja to nije postalo normalno. – Jutarnji ritual mi se sastoji od opasnih natjecanja: pokušavam si ne izbiti oko dok perem zube, nadam se da ću na stolcu pronaći nešto čisto i uhvatiti nešto u frižideru jer nikome se ne bih svidio gladan – priča Daniel. Ne skriva da ga umor počne hvatati poslije podneva. – Da, nakon ručka (oko jedinice), mislim da bi moju pažnju i/ili budnost mogla održati Sofija Vergara koja igra gumi-gumi – šali se. Društveni život mu je, kaže, prestao postojati. – Tijekom tjedna mi ne pada na pamet negdje izaći jer... sam postao pravi penzić. A vikend? Teško je objasniti organizmu koji su dani u tjednu. No, svejedno se da stisnuti zube (a ne kapke) i izdržati tulum “kak’ spada” – kaže Bilić i otkriva nam kako uspijeva pridobiti pažnju slušatelja rano ujutro. – Pa, inspiracija mi je: Ako ja moram biti budan - i vi ćete! Da, u hrvatskom jalu se da pronaći i nešto konstruktivno!


ZORAN VAKULA: Umor me pokušava svladati navečer, ali i tada mu ne dopuštam pobjedu

Glavni meteorolog na HRT- u Zoran Vakula još prije 19 godina, dok je radio kao meteorolog-prognostičar u DHMZ-u, iskusio je čari buđenja zorom: – Početak smjene bio je u 5 sati, a prva javljanja za radio malo poslije 6 sati. Ne sjećam se znatnijih poteškoća, čak ni nakon samo nekoliko sati spavanja. Sada kad imam radijsku ili televizijsku smjenu na HRT-u, na poslu sam oko 5.30 sati – kaže Vakula dodajući kako je i inače jutarnji tip, ali ipak se prije nije budio oko 4-4.30. – Umor me pokušava svladati navečer, ali i tada mu ne dopuštam pobjedu jer nakon poslovnih, slijede privatne obaveze – veli Vakula. Na pitanje na koji način uspijeva održavati budnima slušatelje odgovara: – Nisam tip voditelja poput, primjerice, Mirka Miralema Fodora i Andre Andronika Tomovića, koji četvrtkom prpošnošću “dižu iz kreveta”. Moja ekipa, u kojoj su najčešće urednica emisije Nataša Mikas i glazbena urednica Darka Kragović, budnost slušateljstva pokušava održavati izborom glazbe i servisnim i kulturno-umjetničkim informacijama.


NINA KLJENAK: Prije mi je 4 ujutro bio kraj dana, a sad mi je početak

– Svako jutro u 4.00 kad zazvoni budilica, jedna, druga, pa treća, duboko uzdahnem. No, prijeloman je samo onaj trenutak u kojem moram ustati iz kreveta. Počela sam se navikavati na to da je, kad pijem prvu kavu, većina još u REM fazi spavanja, i ima čak nešto magično u tome – kaže Nina Kljenak, voditeljica emisije “Zajutrak” na 24 sata TV-u. Kava, hladan tuš i dobra glazba, uz puno volje, pomažu joj ne samo da u cik zore dođe na posao, nego i da dođe s osmijehom. Jutarnji rituali drukčiji su joj nego prije.

– Nekoć je vrijeme 4.00 označavalo povratak kući nakon noćnog izlaska, danas je to početak dana. Prvi obrok, moj zajutrak konzumiram u 4.30...doduše u 9.00 sam spremna za ručak, no to je već druga priča – kaže Nina. Trenutno je u fazi spašavanja društvenog život. – Planski mu bacam pojas za spašavanje, najčešće subotom, jer obožavam kazališta, kino, izložbe... no, da, događa mi se da zaspim. Dok svi plješću ili se smiju, na napetim trilerima, spavam kao beba. Pokušavam to doživjeti kao plaćanje male cijene da bih radila posao koji doista volim i kojemu se jako veselim.


KARMELA VUKOV COLIĆ: Uvijek za svaki slučaj navijem dvije budilice

Ponedjeljkom Karmela Vukov Colić budi slušatelje Drugog programa Hrvatskoga radija, a ostalim danima ujutro je gledamo u “Dobro jutro, Hrvatska”. Voditeljica priznaje da nije jutarnji tip i rado bi spavala do 10 ujutro.

– Već godinama ustajem u 4.30 i premda se nekad probudim i prije nego što budilica zazvoni, još za svaki slučaj navijem dvije – kaže Karmela. Iako nije baš jutarnji tip, čim ustane, energije joj ne nedostaje. – Kad u šest ujutro vesela dođem u redakciju, znam da nekim kolegama idem na živce, ali jednostavno to mogu jer nisam tip kojemu treba sat vremena buđenja – kaže. Dosad je Karmela uspijevala izdržati cijeli dan bez drijemanja. – Sada nakon ručka odspavam barem 15 minuta, a ako ni to ne uspijem, onda odrijemam.


MIRKO FODOR: Već se 20 godina budim cijelu noć i gledam na sat

Voditelj Mirko Fodor godinama je rano ustajao zbog emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, a sada se rano budi zbog radijske emisije “Dobro jutro” koja se emitira na Drugom programu Hrvatskoga radija.

– Meni nije problem ustajanje, moj je problem spavanje. Već 20 godina, koliko ustajem zorom, noću se svako malo budim i gledam na sat koliko mi je još vremena ostalo do buđenja – kaže Fodor. Do trenutka kada emisija počne, voditelj je već pun energije i veselo budi svoje slušatelje - to mu nikada nije bio problem. Zbog ranog ustajanja izbjegava izlaske navečer i vrijeme provodi uz TV. – Ne idem van tijekom radnog tjedna, doma gledam televiziju i navijam za naše rukometaše. Srećom, te utakmice nisu kasno navečer – u šali će voditelj.

Komentara 2

Avatar ciril
ciril
20:56 25.01.2014.

Kad oni idu na posao na policama pekarni već se puši svježi kruh

MA
Maja28
22:57 25.01.2014.

Pozdrav ekipi. Ja ih gledam samo kad imam go no dojam mi je pozitivan. Fodoru poseban pozz. Nadam se da šefovi cijene njegov humor i šarm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije