Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove epizode 'Počivali u miru'

Vjerna priča o tranziciji koja secira tabue

Počivali u miru
Foto: HRT
1/4
10.01.2018.
u 09:33

Treća sezona u deset epizoda prati sumnjive smrti pripadnika hrvatske zlatne mladeži te donosi završetak priče o novinarki Luciji Car

Od 15. siječnja na Prvom programu HRT-a počinje treća sezona domaće dramske serije “Počivali u miru”. Ring produkcija, koja potpisuje seriju, ističe da je ova serija prva pronašla svoj put i do zapadnoeuropskog i američkog tržišta.

Sve i ako niste pogledali prve dvije sezone, lako se u nju uključiti. Rijetko smo od domaćih autora serija vidjeli ovakvu pedantnost u stvaranju kriminalističke priče.

Rijetko viđena pedantnost

Revniji pratitelji dnevnih vijesti, pogotovo oni s dužim stažem, u priči o novinarki Luciji Car i njezinim istraživanjima pronaći će brojne dodirne točke sa stvarnim događajima, praktički od početka hrvatske samostalnosti. Na vrlo vješt način autori spajaju brojne medijske tabu teme u jednu cjelovitu priču o hrvatskoj tranziciji kroz koju se kreće Lucija, a pomažu joj, eto prvog “hinta”, nekadašnji udbaši. I u svojoj trećoj iteraciji, “Počivali u miru” ne odustaje od pristupa koji seriji daje visoku dozu uvjerljivosti zbog koje ona ostaje najoriginalnijim hrvatskim novodobnim dramskim proizvodom. Kako čujemo, i najgledanijim. Tako ne treba čuditi ni što se u seriji pojavljuje, poput željezničke kompozicije dugačak niz imena iz vrha hrvatskog glumišta. Judita Franković već je sve navikla na svoju Luciju Car, glumačkom veteranu Draganu Despotu uvijek je teško pronaći zamjerku, a onda su tu i Danko Ljuština pa Dejan Aćimović, koji nas svaki put tako iznenadi nekom svojom novom transformacijom, ovoga puta u liku generala Koretića. Posebno je dobar Sreten Mokrović u ulozi medijskog tajkuna. Dakle, i u trećoj sezoni serija se nastavlja baviti nikad dovršenom hrvatskom tranzicijom.

Opasnost kao adrenalin

Obrađuje sumnjive smrti pripadnika zlatne mladeži, djece stupova društva iza kojih stoji isprepletenost visokog biznisa, sumnjivog kapitala i organiziranog kriminala. Luciji Car, vidi se to iz prve četiri epizode koje nam je ustupila Ring produkcija, nema druge nego vratiti se istraživačkom novinarstvu od kojeg je bila odustala.

Opasnost je za nju kao adrenalin koji održavaju lik Dragana Despota, Mate Šušnjare, udbaškog ubojice kojeg znamo iz prijašnjih sezona, te veteran službi obje države kojeg tumači odlični Danko Ljuština. Priča hvata zamah kada u naizgled slučajnom obračunu u noćnom narodnjačkom klubu strada sin generala Josipa Koretića kojeg tumači Dejan Aćimović, ratnog veterana iz obitelji koja je bila utjecajna i u bivšoj državi. Sve vrlo zanimljivo i vrlo gledljivo, tek s pokojom manjkavosti u dijalozima. “Nije nam namjera bila samo dovršiti trilogiju, nego i napraviti dosad najbolju sezonu”, rekao je scenarist i producent Dario Vince. U tome su i uspjeli.     

Počivali u miru
1/40

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije