Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

VIKINŠKA OLUJA: Kako su skandinavski ratnici promijenili tijek povijesti

Vikinzi
02.12.2023.
u 08:00

Umaglite drevne sjeverne obale i budite svjedoci dolaska neustrašivih ratnika s mora - Vikinzi su ovdje da promijene svijet. Osim što su nam dale Pipi Dugu Čarapu, Djeda Božićnjaka i odličnu glazbu, skandinavske zemlje dale su nam i Vikinge. Narod koji nas i dan-danas fascinira, što svojim osvajačkim pothvatima, što svojim moćnim izgledom, predmet je brojnih istraživanja koja produbljuju naše znanje o ovim legendarnim Skandinavcima.

Poznati kao vrhunski ratnici koji su pokorili brojne zemlje, Vikinzi su stoljećima smatrani nasilnim osvajačima. Iako to u nekim slučajevima nije daleko od istine, recentna istraživanja otkrivaju da su njihovi motivi bili složeniji, često vođeni praktičnim razlozima. Sve do 9. stoljeća osvajali su po principu skupiti što više plijena i robova te se ponovno otisnuti na more. Mete su im najčešće bili irski i britanski samostani zbog njihove slabe obrane.

Prvi znakovi promjene počeli su se nazirati oko 840. godine. Vikinzi su u tom periodu sve češće svoj novi dom gradili u Irskoj, najčešće u Dublinu. Poznati kao “svijetli stranci”, postali su dio irske svakodnevice. Oko 850. godine, nova, okrutnija generacija Vikinga započela je svoja irska osvajanja. Predvođeni Ivarrom i Olafom Bijelim, ovi osvajači, poznati kao “tamni stranci”, bili su ambiciozniji i okrutniji od svojih prethodnika. Glavni cilj koji ih je vodio bila je međunarodna trgovina robljem, za koju su njihovi moćni brodovi bili idealni. Kao dokaz tome, 2020. godine u Dublinu je otkrivena ogromna luka u koju je, pretpostavlja se, stalo 200-tinjak vikinških brodova.

U Ivarrovim osvajanjima, Irska se pokazala kao prevelik zalogaj pa se umjesto toga usmjerio na Englesku. U želji da ostvare Ivarrov cilj, njegovi su potomci odlučili ispraviti nepravdu i osvojiti Irsku. To je uspjelo njegovu unuku Sitricu koji je vratio vlast nad Dublinom. Ali nisu samo osvajački pohodi važno vikinško naslijeđe. Njihov utjecaj se proteže i na urbanizaciju i arhitekturu. Struktura gradova, parceliranje i dosljednost u gradnji - sve to duguje naslijeđu Vikinga.

Sve to i puno više bili su Vikinzi. Moćni ratnici i osvajači, ali i narod koji je ostavio trag koji vodi sve do sadašnjosti. Njihova impresivna kultura fascinira nas i danas, a suvremena istraživanja pokazuju da su Vikinzi imali puno veći utjecaj na nas nego što smo mislili. Pridružite se ovom drevnom narodu u njihovim pohodima i otkrijte njihove tajne u seriji “Carstva Vikinga”, 3. 12. u 21:50 samo na DOX TV-u.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije