Naslovnica Showbiz Zvijezde

Velimir Bata Živojinović već se tri dana bori za život

U braku koji traje 52 godine Lula i Bata imaju dvoje djece i šest unuka. Lani su obnovili zavjete
05. srpnja 2012. u 11:59 73 komentara 4057 prikaza
bata zivojinovic

Poput bombe danas je cijelom regijom odjeknula vijest da je jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, 79-godišnji Velimir Bata Živojinović u utorak imao težak moždani udar. Leži u Specijalnoj bolnici za liječenje cerebrovaskularnih bolesti Sveti Sava, gdje se liječnici bore za njegov život.

– Bata je u bolnici i teško je. To je sve što ćemo reći – kazali su danas poslijepodne iz bolnice. Neslužbeno doznajemo da je njegovo stanje ozbiljno. Bata nije u komi, ali zdravlje mu je jako ugroženo. Liječnici se ne usude ništa prognozirati. Kolege i iz Hrvatske i iz Srbije bili su u šoku.

Podrška obitelji

– Ne znam ništa o tome, još nisam ni izašla iz kuće, a kamoli vidjela novine. Odmah ću nazvati suprugu mu Lulu i iz prve ruke čuti što se dogodilo – rekla je Milena Dravić, s kojom je Bata glumio u gotovo svim partizanskim filmovima.

Ni Ljubiša Samardžić kao ni Neda Arnerić nemaju pojma da je Bata u bolnici. Samardžić je s obitelji na moru, a Neda Arnerić već 20 dana boravi u Hrvatskoj. I Veljku Bulajiću, redatelju u čijem je filmu “Vlak bez voznog reda” Živojinović odigrao prvu važnu ulogu, vijest je bila šokantna.

– Zadnji sam se put čuo s njim prije nekoliko mjeseci, želio je da kažem svoje razmišljanje o njemu kao glumcu za monografiju koja se o njemu priprema. Ni na što mi se nije žalio. Nisam znao da je tako bolestan – kaže redatelj po čijem je ocu Živojinović dao ime svom sinu Miljku.

Uz Batu su cijelo vrijeme u beogradskoj bolnici supruga Lula (s kojom se nedavno ponovno vjenčao, ovaj put u crkvi u 78. godini) i sin Miljko, a kći Jelena zbog tate se vraća s Kube. Legendi srpskog glumišta ovo nije prvi put da se bori za život. U listopadu 2006. imao je infarkt i u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje dvaput su ga operirali; prvi put su mu proširili arterije, a drugi put ugradili dvostruku premosnicu. Izborio se i s gangrenom koja mu je nagrizala desnu nogu. Liječnici su je htjeli amputirati, a Živojinović otišao na Kubu i u 25 dana, koliko je tamo boravio, spasio nogu.

Iako legendarnom glumcu mnogi hrvatski kolege zamjeraju stavove koje je javno iznosio tijekom Domovinskog rata, sućut je jača od ružnih sjećanja, pa mu sad redom žele što brži oporavak. S nekad najboljim prijateljem Borisom Dvornikom godinama zbog politike nije razgovarao, no Dvornikova udovica Dijana nada se najboljem.

Neuništiv Bata

– Prošao je u svom životu uistinu gadne stvari, teške bolesti i sve ih pobijedio. Tako će, nadam se, biti i ovaj put – kaže Diana Dvornik.

– Kao čovjeka mi je žao, nadam se da će brzo ozdraviti. Nismo se čuli od 90-ih, ali ostao mi je u sjećanju kao ugodan kolega – kaže Kostadinka Velkovska koja je s njim tih godina u Zagrebu i Krapinskim Toplicama snimala seriju “Neuništivi”.

Elipso