Naslovnica Showbiz Estrada

Matija Dedić osvojio je šest Porina, Massimo dva, Ibrica Jusić prvog u životu

Ibrica Jusić je komentirao “ma tek sam počeo, samo sam 52 godine u karijeri...”
18. ožujka 2016. u 00:11 56 komentara 8159 prikaza
porin
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/42

Po drugi put Porin se održao u Splitu. Nakon lanjskog glazbenog spektakla u Spaladium Areni 23. Porin upriličen je na Gripama, u sportskom i glazbenom centru uz blještaviju i moderniju produkciju. Dodjeli najuglednije glazbene nagrade nazočili su i Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, splitsko-dalmatinski župan i dožupan Zlatko Ževrnja i Luka Brčić, Branko Grčić, ministar u bivšoj Vladi Zorana Milanovića te brojni uglednici.

“Ovdje sam u ime predsjednice RH, spojio sam ugodno s korisnim, obvezu i gušt. Drago mi je što je predsjednica prepoznala ovu glazbenu manifestaciju koju podupire”, kazao nam je Krstulović Opara. Ivica Propadalo dizajnirao je statue od 70 milijuna godina starog bračkog kamena koje su izradili učenici Klesarske škole iz Pučišća. Statue su dodijeljene u ukupno 35 kategorija, a uoči TV prijenosa obznanjeni su laureati u 25 kategorija. Najviše kipića u tom dijelu, pet, osvojio je Matija Dedić dok su po tri zavrijedili Goran Tudor i Rundek. Prvog Porina u životu, za najbolji album zabavne glazne dobio je Ibrica Jusić koji je za Večernjak očito povrijeđen što su ga stavili u pretprijenos pomalo “kiselo” kazao “ha, ha, ma tek sam počeo, samo sam 52 godine u karijeri...”. Svojevrsni prosvjedni performans, u Splitu bi rekli škandal, priredili su Dječaci koji su na bini izjavili “Montirani proces. Stop cenzuri!”

TBF ima najbolji album klupske glazbe, dok je Elemental pobijedio u kategoriji najbolja izvedba grupe s vokalom. Nagrada za životno djelo pripala je Hrvoju Hegedušiću i Davorinu Kempfu. Dobitnica kipića za najbolju vokalnu izvedbu, uvijek atraktivna Josipa Lisac, posebno je pozdravila mlade kolegice Dariju Hodnik i Ninu Kraljić. Massimo je osvojio dva kipića. Za produkciju i najbolji pop album (Jedan dan ljubavi). Porina za pjesmu godine dobio je Elemental, za najbolji rock album Hladno pivo, Neno Belan i Maja Posavec za volaknu suradnju, Frano Parać za skladbu klasične glazbe, Nina Kraljić za novog izvođača i Matija Dedić za album godine. Dodjela Porina prošla je u znaku Dedićevih, na kraju svi su na pozornici zapjevali Tamo da putujem...  

Tijek dodjele Porina:    

Prva nagrada u izravnom prijenosu večeras je dodijeljena u kategoriji za najbolji pop album. Nagradu je osvojio Massimo i njegov album "Jedan dan ljubavi". 

U kategoriji za najbolju mušku vokalnu izvedbu Porin je osvojio također Massimo za "Jedan dan ljubavi". Massimo je nagradu posvetio Arsenu Dediću. 

Porina u kategoriji za novog izvođača godine osvojila je Nina Kraljić koja na dodjelu nije došla zbog zdravstvenih razloga. 

Porina u kategoriji najbolja skladba klasične glazbe osvojio je Frano Parač za skladbu Koncert za violinu, violu i gudače. 

Porina za životno djelo osvojio je glazbenik Hrvoje Hegedušić.

U kategoriji najbolja ženska vokalna izvedba nagradu je osvojila Josipa Lisac za pjesmu 'Tu'.  

Porina za najbolji album folklorne i etno glazbe osvojio je Bruno Krajcar za Istraditional. 

Porina za životno djelo za klasičnu glazbu osvojio je skladatelj Davorin Kempf

U kategoriji za najbolju vokalnu suradnju Porina su osvojili Neno Belan i Maja Posavec za pjesmu 'Tvoj glas'. 

Porina za najbolji album rock glazbe osvojila je grupa Hladno pivoIbrica Jusić je osvojio Porin za album Harlekino u kategoriji najbolji album zabavne glazbe, a grupa TBF s albumom Danas sutra ima najbolji album klupske glazbe.

Porina za pjesmu godine osvojio je Elemental za pjesmu 'Goli i bosi' koji su napisali Mirela Priselac i Luka Tralić. Iza sebe su tako ostavili Massima, Petra Grašu, Hladno pivo i Pavela koji su također bili nominirani u toj kategoriji. 

Porina za album godine osvojio je Matija Dedić za album 'Matija svira Arsena'. Matiji Dediću ukupno je to šesti osvojeni Porin ove godine. 

>> Statua Porina stara više od 70 milijuna godina!

Uoči televizijskog prijenosa glazbene nagrade Porin dodijeljene su statue u 25 kategorija. Najviše kipića osvojio je Matija Dedić i to njih pet. Jazz pijanist četiri Porina je osvojio za album "Matija svira Arsena" i to za Najbolju izvedbu jazz glazbe, Najbolji aranžman, Najbolji instrumentalni album te Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe, a tu statuu podijelio je s Miroslavom Tadićem za skladbu "Ne plači". Album Jazzy Bach, koji je Matija snimio s Darkom Jurkovićem Charliejem, pobijedio je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Po broju osvojenih statua slijedi album "Gordan Tudor Post Nubila Phoebus" u izvedbi Gordana Tudora koji je osvojio tri Porina i to za Najbolju izvedbu klasične glazbe, Najbolju snimku albuma klasične glazbe i Najbolju produkciju albuma klasične glazbe. Slijedi Rundek Cargo Trio koji je Porina dobio za Najbolji album alternativne glazbe te Najbolji videobroj.

Od ostalih dobitnika tu je Ibrica Jusić koji je osvojio Porin za Najbolji album zabavne glazbe, TBF ima Najbolji album klupske glazbe, Elemental je pobijedio u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom dok je Massimov album "1 dan ljubavi" osvojio kipić za najbolju produkciju. Najbolju snimku imali su 2Cellos za pjesmu Mombasa, a cover Hladnog piva za album "Dani zatvorenih vrata" proglašen je najboljim likovnim oblikovanjem. Zvjezdan Ružić nagradu Porin dobio je u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe. Što se tiče klapske glazbe, najboljim albumom proglašen je album festivala klapa u Omišu, najbolji album tamburaške glazbe je onaj kvartet Gubeca i tamburaškog orkestra HRT-a, dok je klapa Ragusa osvojila statuu za najbolji album pop -folklorne glazbe. Zagrebačka filharmonija, akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigent Vladimir Kranjčević pobijedili su u kategoriji Najbolji album klasične glazbe, najbolji dječji album je "Mjesto za mene – album pjesama za djecu" raznih izvođača dok je "50 originalnih pjesama – Arsen Dedić" proglašen najboljim tematsko-povijesnim albumom. Najbolji album popularne duhovne glazbe je "Kamenita vrata live", dok je "Karlovačko RockOff  – festival novog zvuka 2015." izabran za najbolji album s raznim izvođačima.

Elipso

 • Avatar docCL
  docCL:

  Radmanov bend Hladno pivo izvest ce pjesmu "ja nisam vas " koja je proslavila Milutina Kekina politickog aktivista i Milanovicevog trbuhozborca.

 • Neonacionalist:

  Nadam se da će Mile Kekin otpjevati onaj svoj zadnji veliki hit , neznam sad kako se zove stvar ali ide nekako " ja nisam vaš , moji su pobjedili 45 -ete ..."

 • Avatar white socks
  white socks:

  A di je onaj Bosanac iz Gajnica koji pati od sindroma manje vrijednosti pa se pravi veći katolik od pape? A njegovi su pobijedili pa 45, 46, ... i ubijali sve koji im nisu bili po volji, Hrvate, pedere, elemente,...