Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRENA ŽILIĆ

Važno je znati isprovocirati kreativnost

Irena Žilić
Foto: Iva Pezić
1/3
03.09.2018.
u 07:00

U listopadu će kantautorica britanskoj publici predstaviti svoj glazbeni opus zahvaljujući pozivu benda Morcheeba da im bude predgrupa u Londonu, Manchesteru, Brightonu i Southamptonu

Već sam neko vrijeme u kontaktu s Rossom Godfreyem, a prije nekoliko mjeseci spomenuo mi je da idu na turneju te da će možda biti prostora za mene kao predgrupu na nekim nastupima. Ta me vijest jako iznenadila, pogotovo zato što je riječ o nastupima u Velikoj Britaniji”, kaže mlada kantautorica Irena Žilić koja u listopadu kreće na turneju Velikom Britanijom s jednim od najpoznatijih engleskih bendova - Morcheebom.

Glazbenica ne krije da joj je velika čast što su odabrali upravo nju kao predgrupu na promociji novog albuma „Blaze Away”. Suradnja joj, kako kaže, predstavlja veliko uzbuđenje, ali i izazov.

- To je uistinu velika stvar, a samim time zahtijeva dodatne pripreme zbog kojih je uzbuđenje još veće”, govori Irena koja se s Rossom Godfreyem i Skye Edwards prvi put susrela prilikom njihova zagrebačkog koncerta u studenome 2016. godine kada im je nastupila kao predgrupa.

- Ostavili su jako pozitivan dojam na mene jer su bili vrlo jednostavni i profesionalni. Bend, uostalom, većinom čine članovi obitelji pa se njihova povezanost i osjeti. Budući da su oni mene prvi kontaktirali, to je dodatno uljepšalo cijeli događaj - opisuje autorica koja će se za nešto više od mjesec dana predstaviti engleskoj publici, a njezini nastupi u Londonu, Manchesteru, Brightonu i Southamptonu neće biti kao oni u Hrvatskoj.

- Nastupi će se razlikovati od dosadašnjih jer sam zbog praktičnih razloga morala smanjiti broj članova benda. U Britaniji ću nastupati u pratnji Lucije Potočnik (bass, synth, ritam), ali upravo radimo na tome da dojam prilikom slušanja ostane približno jednak onom bendovskom. Sve promjene, ako i postoje, ponajprije su tehničke. Ne vidim potrebu za bilo kojom drugom vrstom promjene”, govori 30-godišnjakinja koja je gitaru počeka svirati sa 16 godina i dosad je objavila dva studijska albuma - „Travelling” i „Haze”.

- Album je lijepo primljen. Dobio je nominaciju za Porina i otvorio mi prostor za suradnju s drugim autorima te bendovima Side Project i The Strange, ali i mogućnost izvođenja u jednoj od, u glazbenom smislu govoreći, najnedostupnijih zemalja za nekog s ovih prostora - govori Zagrepčanka o albumu „Haze” koji je predstavila početkom prošle godine, a odlično ga je prihvatila i publika i kritika. No čije je mišljenje važnije?

- Publika omogućuje održavanje koncerata i slušanje glazbe. Lijepo je kad kritika podrži vaš rad i dodatno potakne vašu glazbu, ali nikako ne smije biti uvjet bavljenja glazbom ili diktirati u kojem će se smjeru razvijati nečiji rad”, objašnjava Irena koja uvijek stvara nove pjesme.

- Radim, ali su trenutačni događaji malo usporili cijeli proces. Inspiracija se mijenja, a to je nekako i očekivano, stoga je jako važno znati kako 'isprovocirati' vlastitu kreativnost - opisuje kantautorica koja je počela raditi na novom albumu na kojem će sama aranžirati pjesme i napraviti pretprodukciju.

- Finalnu produkciju ipak ću prepustiti nekome tko ima znanja i iskustva u tom području. Producenti postoje s razlogom - kaže Irena i otkriva što svakom glazbeniku oduzima mnogo vremena, a nema veze sa samom glazbom.

- Tehnikalije i sitni detalji koje ne očekujem te dugoročno planiranje. Zapravo, dio posla koji se odnosi na menadžment, a njega autorima koji imaju ugovor s diskografskom kućom preuzima diskograf. U mom je slučaju osobni izbor bilo preuzimanje te odgovornosti na sebe pa moram odraditi taj dio posla. Naravno, tu su i kolege koje obavljaju stvari koje ja zaista ne bih ni mogla ni željela sama raditi, primjerice, dogovaranje koncerata, press i slično - zaključuje glazbenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije