Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtoglava zarada

Unosno vjenčanje: Harry i Meghan državi će donijeti 500 milijuna funti

Meghan Markle i princ Harry
Foto: Reuters
1/4
08.01.2018.
u 08:45

Prema procjenama, oko 200 milijuna funti Britaniji će donijeti turisti, a 150 milijuna će se zaraditi od svih proslava koje će se odvijati tih dana

Nešto više od četiri mjeseca dijeli nas od vjenčanja godine. I da se neki ‘top’ celebrity par odluči vjenčati u 2018., teško da bi nadmašio interes koji vlada za ceremoniju princa Harryja i Meghan Markle koja će se dogoditi 19. svibnja u Velikoj Britaniji.

A kako je riječ o raskošnom vjenčanju, uvelike se počelo govoriti i o troškovima, ali i zaradama. Jer, kraljevska obitelj najunosniji je britanski brend. Meghan i Harry htjeli su imati skromnije i intimnije vjenčanje, no to nije dolazilo u obzir i morali su se pokoriti tradiciji kraljevske obitelji. Nakon službenog podatka kako će kraljevska obitelj snositi troškove vjenčanja, koji iznose oko 30 milijuna funti i uključuju svadbenu odjeću Meghan i Harryja, prijam za oko 2000 gostiju, svadbeni ručak, glazbu, cvijeće te troškove osiguranja, u javnost je izašla informacija kako će se od cjelokupnog događaja zaraditi puno više od toga.

Kako piše Harper’s Bazaar, ekonomija Velike Britanije od vjenčanja princa Harryja i Meghan mogla bi zaraditi oko 500 milijuna funti. Prema procjenama, oko 200 milijuna funti Britaniji će donijeti turisti, putovanja i hoteli, a oko 150 milijuna zaradit će se od svih proslava koje će se odvijati tih dana. Stručnjaci procjenjuju da bi se na suvenirima i ostalim popratnim sadržajima moglo zaraditi 50 milijuna funti, a od oglašavanja čak 100 milijuna. Vjenčanje Harryjeva brata Williama 2011. nije bilo ništa manje raskošno ni unosno. Svadbena bajka Williama i Kate stajala je 34 milijuna dolara, koje je također snosila kraljevska obitelj, a Velika Britanija tada je zaradila više od 600 milijuna funti!

Na europskim kraljevskim dvorima, po troškovima vjenčanja britanskim prinčevima unatoč velikom bogatstvu mogu konkurirati tek rijetki. Jedan od njih je monegaški princ Albert, koji se sa sportašicom Charlene Wittstock oženio iste godine kada William i Kate. Za najglamurozniji događaj u Kraljevini Monako, od 1956., kada se Albertov otac, princ Rainier vjenčao s glumicom Grace Kelly izdvojeno je gotovo 50 milijuna eura. No, taj novac bio je savršen PR – mondeni Monako postao je još traženija turistička destinacija. Posebnost njihova vjenčanja jest da su crveni tepih po kojem su dolazili slavni uzvanici bio rezan na male dijelove i prodavan, te se od toga zaradilo oko 5 milijuna eura koji su darovani u humanitarne svrhe.

Skandinavske kraljevske obitelji ne troše toliko puno – kada se prije sedam godina udavala princeza Victoria za pučanina Daniela Westlinga, švedski porezni obveznici izdvojili su za to dva milijuna eura, kao i za vjenčanje njezina brata Carla Filipa 2015., što nimalo ne čudi jer većina prihoda kraljevske obitelji dolazi iz državne blagajne. No, pretpostavlja se da je Švedska od toga zaradila trostruko više novca od oba vjenčanja.

Meghan Markle i princ Harry
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije