Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 64. GODINI

Umro legendarni dalmatinski kuhar, bio je zvijezda puno prije kuharskih showova

Zoran Jajac
Foto: Sibenik News
1/8
22.07.2021.
u 16:32

Među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tomu i smjelog inovativnog kuharstva Zoran Jajac imao je posebno mjesto i ima goleme zasluge za stvaranje i afirmaciju tradicionalne i suvremene hrvatske gastronomije

Zoran Jajac, jedan od najpoznatijih dalmatinskih i hrvatskih chefova preminuo je u 64. godini života, objavio je portal sibenik news. 

Bio je vizionar, tradicionalist i revolucionarni inovator u svijetu kulinarstva, umjetnik koji je kuhačom kao čarobnim štapićem stvarao čarolije okusa i mirisa uvijek prožetih njegovim zavičajem, Murterom i Kiornatima. Prešao je put od šegrta do chef. Postao je poznat, cijenjen i priznat zahvaljujući svom osebujnom, kreativnom pristup kuharstvu.

Dobitnik je Zlatne boule, priznanja Šibensko - kninske županije za chefa 2019. godine, što je bila samo još jedna potvrda njegove vrijednosti koja je u stalnom usponu bila više od 40 godina. Uz kulinarstvo imao još jedna hobi uz koji se opuštao. Volio je klesati kamen i graditi u kamenu. Ta djela njegovih ruku ostat će kao trajni spomen na njega u restoranima Lavernaka i Fešta u Kornatima ali i na obnovljenim i uređenim murterskim kućama.

Među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tomu i smjelog inovativnog kuharstva Zoran Jajac imao je posebno mjesto i ima goleme zasluge za stvaranje i afirmaciju tradicionalne i suvremene hrvatske gastronomije. 

- Otvorio sam na Kaptolu restoran Murter u prostoru za koji sam plaćao najam crkvi. Uz čuvene zagrebačke restorane kao što su tada bili Dubravski put, Blato, Lopud ili Korčula nije se bilo lako probiti, ali odlučio sam boriti se. Uložio sam u to sve svoje znanje i umijeće i nisam zatajio. Murter se brzo etablirao i došao na jako dobar glas kao restoran u kojem se izvrsno jede i koji nudi nešto drukčije, izazovnije pa i ekskluzivnije. Već prvu godinu  dobio sam  zvjezdicu Večernjeg lista kao najbolji zagrebački restoran.

Prvi sam u Zagreb na jelovnik jednog  vrhunskog  restorana donio plavu ribu, carpaccio i maništrun od sipe. Svakog tjedna smo imali u našem restoranu gostovanje nekog vinara, a  inaugurirao sam i prvo riblje Martinje u Zagrebu. Imali smo i catering koji je bio odlično prihvaćen. Imao sam puno  poslovnih ljudi koji su bili moji gosti i u Murteru pa se priča o Murteru na Kaptolu širila od usta do usta. Mogu reći da sam se u Zagrebu i osobno afirmirao. Bio sam jedan od prvih kuhara koji je uživo kuhao na televiziji i to u doba kada  još i nije bilo cooking showa, kazao je Jajac u razgovoru za Volim Šibenik prije nekoliko godina. 

VIDEO: Albina igrala nogomet na humanitarno-sportskom spektaklu

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
15:43 23.07.2021.

"Prešao je put od šegrta do chef." - koja je to jezikolomna konstrukcija ...

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
08:10 23.07.2021.

i ona išao po dozu "koktela"?

ZS
zspanco
15:23 23.07.2021.

Hoće to tako prije reda ako si ne lijepiš pršut na čelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije