Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK ANDREJA BOLKONSKOG: Vjačeslav Tihonov (1928.-2009.)

Umro glavni glumac najskupljeg filma svih vremena

Vjačeslav Tihonov
Mosfilm
04.12.2009.
u 22:22

Vjačeslav Tihonov, legenda sovjetske i ruske kinematografije, jedna od najvećih ruskih filmskih zvijezda, preminuo je nakon srčanog udara u 81. godini

Mladić iz siromašne obitelji rođen u Pavlovskom Posadu blizu Moskve, Vjačeslav Vasiljevič Tihonov diplomirao je glumu na Ruskom državnom kinematografskom institutu Gerasimov, a na filmu je debitirao još kao student 1948. u filmu "Mlada garda". U akrijeri je glumio u preko 50 filmova i dobitnik je brojnih državnih sovjetskih i ruskih nagrada.

Zvjezdani status zadobio je ulogom u ljubavnoj drami "Dogodilo se u Penkovu" 1958., a zapadnoj publici najpoznatiji je po ulozi u superspektaklu "Rat i mir".

Ta ekranizacija slavna Tolstojeva romana, koju je Sergej Bondarčuk snimao tri godine, koštala je (kad se uračuna inflacija) 700 milijuna dolara; u skraćenoj verziji za američko tržište osvojila je 1969. Oscara za najbolji strani film, a u punoj četverodjelnoj verziji traje preko osam sati. Tihonov je glumio jednu od tri glavne uloge, Andreja Bolkonskog.

Posebno popularna bila je uloga sovjetskog agenta u borbi protiv Nijemaca koju je Tihonov sedamdesetih odglumio u TV seriji "Sedamnaest trenutaka proljeća"; kasnije je više puta glumio obavještajce u filmovima poput "TASS je ovlašten da objavi..."

Na vijest o Tihonovljevoj smrti, premijer Vladimir Putin nazvao ga je "legendom", a predsjednik Dimitrij Medvedev rekao je da je "ruska kultura nezamisliva bez njega".

Ključne riječi

Komentara 2

RE
reprezentativac
01:37 05.12.2009.

Vjačeslav Tihonov, zar se nije tako zvao izbornik Zbornaje komande u hokeju? Siguran sam 100% da je. Nažalost, ovaj mi nije poznat, nekulturan sam....

CI
Cis
02:09 05.12.2009.

Jesi bas siguran 100%? Ja sam siguran da se zove Viktor Tikhonov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije