Naslovnica Showbiz Zvijezde

Preminula legendarna Žuži Jelinek

Slavna dizajnerica i spisateljica napustila nas je u 96. godini života
23. siječnja 2016. u 21:53 76 komentara 22211 prikaza
žuži jelinek
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Legendarna kolumnistica, dizajnerica i stilistica Žuži Jelinek preminula je u 96. godini u Zagrebu, javlja HRT

Rođena je u Budimpešti, u siromašnoj židovskoj obitelji. Majka joj je porijeklom Mađarica, a otac Hrvat. Pravo ime joj je Suzana, mađarski Žužana, što je skratila u Žuži. Prezime Jelinek zadržala je iz prvog braka, od dr. Jelineka u kojeg je bila, kako će reći, smrtno zaljubljena. Ona, iz siromašne židovske obitelji gluhonijemih roditelja koji su, tada na kraju Zagreba, u Maksimirskoj proizvodili četke, postala je prva “šnajderica” Jugoslavije.

Šivala je 17 godina za Jovanku Broz, modno je savjetovala i Tita, a kostime je krojila i svim ženama tadašnjih jugoslavenskih ministara... Zanat je dobrim dijelom naučila kod Nine Ricci u Parizu, a kratko je radila i za Coco Chanel. U Švicarskoj je provela 58 godina, u Ženevi je kupila četiri kuće, svoje modele prodavala je u Americi, Japanu...

Osim šivanjem Žuži se proslavila i kao spisateljica kolumna i romana u kojima je čitateljima često davala savjete o ljubavi i seksu temeljene na svom bogatom životnom iskustvu.Legenda hrvatske modne scene savjetovala je ženama “da si priušte svakog frajera kojeg požele jer bi se mogle kajati zbog propuštenih prilika”.   

>>Žuži Jelinek: U 92. pišem knjigu \"Živjeli muškarci\"

>>'Žena mora imati ljubavnike. A ako je tvoj muž bolji, onda ga cijeniš'

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • manaslu:

    Nakon 103 braka i isto toliko preljuba postala je - legendarna! Koja lakrdija....

  • biggybell:

    Ima u njezinom životu jedno mnogo važnije,značajnije i unosnije zanimanje s kojim se bavila,a nije spisateljsko ni dizajnersko.

  • Pax:

    "Spisateljica"?! Ahahahaha