Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK KRALJICE CIRKUSA

U 84. godini u Bresci, u svojoj putujućoj kućici umrla Moira Orfei

MOIRA ORFEI
15.11.2015.
u 15:00

Moira je također bila i filmska glumica, glumila je više od četrdeset filmova, a kritičari su svojevremeno zapisali da bi, da je studirala glumu, mogla biti dobra gotovo kao Sophia Loren.

BRESCIA, (ITALIA) - Umrla je kraljica cirkusa Moira Orfei, U subotu navečer je nakon predstave otišla je na spavanje, a njezini su je suradnici ujutro pronašli mrtvu. Umrla je u u snu u svojoj mobilnoj kući, prikolici u kojoj je živjela čitav život ne želeći ni unatoč godinama napustiti svoje artiste.  Moira Orfei, rođena kao Miranda Orfei, 21. prosinca 1931. godine  u mjestu Codroipo u braku Riccarda Orfeia, čuvenog i proslavljenog klauna Bigolona, i Violette Arate. Ime Moira uzela je tek kasnije u svijetu cirkuskog biznisa, a karijeru je počela kao šestogodišnjakinja. Čitav je život rasla u sjeni cirkuskih šatora uz roditelje koji su se selili kako je cirkus nastupao po cijelom svijetu. Počela je kao jahačica i a virtuoz na trapezu, a dosegla je popularnost  kao talijanska glumica i televizijska zvijezda.

Čitav je život nosila titulu kraljice talijanskog cirkusa. Odrasla je u obitelji koja je bila jedan od vlasnika cirkusa Orfei, osnovanog 1960. godine,  a od kada je ona preuzela vođenje cirkuske trupe Orfei je postigao svjetsku slavu.  Njezine fotografije i snimke u različitim scenama kao jahačice, na trapezu kao krotiteljice slonova i trenera golubice obišle su svijet. “Moira nazionale”  zvali su je jer je proslavila talijanski cirkus, a obiteljski posao prenijela na još dvije generacije obitelji Orfei.

Moira je bila vrlo specifična i pomalo ekscentrična te temperamentna osoba. Ideju da promijeni ime iz Miranda u Moira dao joj je čuveni režiser talijanskog porijekla Dino De Laurentiis, Od tada je Moirino lice postalo zaštitni znak cirkusa - teški make-up,  očiju ocrtane eyelinerom, svijetlo obojene usne i kosa ispletena u punđu  na svim promotivnim plakatima po gradovima u kojima je njezin cirkus nastupao bili su jamstvo prepoznatljivosti.  Kao rezultat toga, Moira je postao jedno od najpoznatijih lica u Italiji. Moira je također  bila i filmska glumica, glumila je  više od četrdeset filmova, a kritičari su svojevremeno zapisali da  bi, da je studirala glumu, mogla biti dobra gotovo kao Sophia Loren. Partneri su joj bili Vittorio Gasman, Marcello Mastroianni ... 

Iako se udala, prezime Walter nije nikad dodala svom djevojačkom. Ima dvoje djeve koji također nose njezino prezime, Stefano Orfei i Lara Orfei. "Naš uspjeh - objasnila je svojevremeno Moira Orfei - je da to posjetiteljima ne nudimo uobičajeni cirkuski show, već doživljaj koji kombinira cirkus, kazalište, ples i mjuzikl. Sve smo pomno izrežirali sa glazbom uživo, svjetlucavim kostimima, koreografijom i rasvjetom. Nova proizvodnja temelji se na tri temelja tradicionalnih cirkuskih akrobata, klaunovi i životinja. Sve smo to uklopili u moderan način i  kod nas nastupaju najtalentiraniji artisti.  Prije devet godina  2006.,  Moira Orfei  za vrijeme koncerta  doživjela je moždani udar i neko vrijeme bila pod zdravstvenom skrbi.

Komentara 5

Avatar ivo587
ivo587
15:15 15.11.2015.

Najljepši odlazak u snu.

BA
baranjac9
16:24 15.11.2015.

sjećam se kada je njen cirkus bio u osijeku,na livadi kod svilane,zlatna vremena

XN
xnet0822
19:06 16.11.2015.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije