Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U 83. godini umro filmski redatelj Ante Babaja

babaja
16.01.2010.
u 20:52

Ante Babaja preminuo je 14. siječnja u Domu za stare i nemoćne u Zagrebu, a danas je, po osobnoj želji, tiho i u krugu najuže obitelji i prijatelja ispraćen na zagrebačkom krematoriju.

Znameniti hrvatski redatelj i profesor emeritus Ante Babaja danas je po osobnoj želji tiho u krugu najuže obitelji i prijatelja ispraćen na zagrebačkom krematoriju, izvijestio je HRT.

Babaja je preminuo 14. siječnja, u 83. godini, u Domu za starije i nemoćne osobe Medveščak u Zagrebu. Rođen je u Imotskom 1927. godine.

Babajin opus, iako nevelik po broju cjelovečernjih igranih filmova, iznimno je vrijedan, bilo da je riječ o kratkometražnim ili dugometražnim naslovima. U dugometražnom nizu, osim Careva novog ruha, Mirisa, zlata i tamjana, Izgubljenog zavičaja i Kamenitih vrata, nalazi se i njegov najpoznatiji film Breza.

Filmovima Carevo novo ruho i Breza Babaja je stekao status rodonačelnika autorskog filma. Svoj "oproštaj od života" snimo je još prije 20 godina. Bio je to zanemareni i nikad distribuirani filmski dragulj Kamenita vrata, čiji junak levitira negdje između života i smrti, pokazujući time da ga je krhka konstrukcija i boležljivost već davno odvukla od javnosti, tako da je do kraja života živio izolirano i povučeno u staračkom domu na Iblerovom trgu. Iako je svaki Babajin film pravo malo remek-djelo, među filmskim zaljubljenicima najomiljeniji je bio Izgubljeni zavičaj.

Posljednjih 20 godina Ante Babaja oglasio se autobiografskim dokumentarni filmom Dobro jutro, koji je snimio sam, darovanom videokamerom. U filmu je progovario o životu u staračkom domu, u kojemu se isprepliću stvarni život s medicinskim sestrama i osobljem, isječci iz filmova koje je snimio i brojne uspomene.

Ključne riječi

Komentara 4

DE
demokršćanin
23:00 16.01.2010.

ZAHVALA VELIKOM REDATELJU! Veliki i samozatajni ljudi koji su za hrvatski film dali samog sebe umiru u tišini.O nekima koji se uvijek sami hvale puni su mediji.Žalosno je što su odlazak velikog redatelja zaboravili mediji,i tek se nakon nekoliko dana javila HRT. Hvala ti filmski stvaraoče što si hrvatskom filmu ostavio svoja djela na filmskoj vrpci.

KE
keks
02:51 17.01.2010.

Ovo je istinski velikan domaće kinematografije, uz bok Goliku, Papiću i Vrdoljaku. Ovi mlađi redatelji ( Matanić, Brešan, Ogresta...) nikada neće biti na njihovom nivou.

KR
kresimirica
06:55 17.01.2010.

Hval Ti i pokoj Ti vječni! I Ti si bio iz IMOTSKOG, kaj je jako zanimljivo, jer je to mjesto dalo mnoge poznate ličnosti... to bi značilo da u siromaštvu raste stvaralaštvo i inicijativa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije