Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
twin peaks

Televiziju je otvorio Hollywoodu, postao dio pop-kulture i ponovno izmislio žanr drame

twin peaks
Foto: Screenshot
1/4
17.09.2015.
u 12:00

David Lynch i Mark Frost, autori mračne zabave koju krase bizarna komičnost i vizualna iznenađenja, za 2017. snimaju i nove nastavke

Da stranice u novinama posvećujemo reprizama svakog filma ili serije koji osvanu u TV programu, u njima za drugi sadržaj ne bi ostalo mjesta. No jedna repriza i te kako je vrijedna spomena. Pa čak i manje analize. Riječ je o kultnoj američkoj seriji "Twin Peaks" koju od jučer gledamo na Trećem programu HRT-a.

Ovo nije laka zabava

Naći će se sigurno netko čiji je stav da je riječ o potrošenoj, 25 godina staroj perverzno nekrofilskoj krimi-drami kakvih smo od tog 8. travnja 1990. kada je prva epizoda emitirana u Americi, odgledali na stotine. I bit će djelomično u pravu. No demantirat će ih vojska od doslovno nekoliko milijuna gledatelja koji čekaju nove nastavke serije, a do tada se počevši od 1992. svake godine sastaju u North Bendu, gradu u kojem je serija snimana, na Twin Peaks festivalu gdje nose odjeću nalik onoj glavnih junaka, plešu na njen soundtrack... A demantirat će ih u stavu i ponovno gledanje serije jer ona i danas ima jednaku snagu. I kad to kažemo nema priziva za nostalgijom za 90-ima. "Twin Peaks" nikako nije lagana zabava. To je mračna i komplicirana priča čija radnja luta od elemenata klasične policijske istrage u vezi smrti kraljice maturalnog plesa Laure Palmer do misticizma i psihodeličnih razgovora atipičnih za stanovnike ruralnog mjesta čiji su stanovnici svi odreda upleteni u zločin.

Ima tu i blagog, ciničnog humora kojem je autor serije David Lynch ite kako sklon. No u svojoj biti "Twin Peaks je jako ozbiljna stvar. Pa i fenomenološki jer udario je temelj današnjim fantastičnim serijama koje kvalitetom premašuju filmove. S "Twin Peaksom" televizija je prestala biti geto Hollywooda. Serija je otvorila televiziju hollywoodskim zvijezdama kao niti jedna prije nje. Bez "Twin Peaksa" danas ne bismo imali serije kao što su "Obitelj Soprano", "Domovina"...a bez detektiva Dalea Coopera možda nikada ne bi nastao ni Jack Bauer iz "24".Prije nje su postojale dobro odrađene dramske serije, no većinski generički odrađene i ograničenih ambicija. Lynch je pregazio konvencije i na neki način s ovom serijom ponovno izmislio žanr tv drame. Ta 90-ta bila je jedan od onih momenata koji nas je podsjetio na to koliko američka pop kultura može biti cool.

Standardna naracija u "Twin peaksu" je doslovno bačena kroz prozor, banalno i bizarno spojeni su u sretan bračni dijalog, a pred gledateljima su se pojavili otkačeni likovi kakve dotad nismo gledali prije toga.

Ono što i danas gledanje "Twin Peaks" čini zabavnim bizarna su komičnost i vizualna iznenađenja, bilo da govorimo o Cooperovoj opsesiji kavom i pitama ili sporim zavodljivim plesom lokalne kokete Audrey Horne.

Originalna postava

Iako druga sezona gledanošću nije odjeknula poput bombe što je bio slučaj s prvom sezonom, magija "Twin Peaksa" je već proradila, a producenti će ju pokušati revitalizirati novim nastavcima. Obožavatelji su čekali dugo, ali dolaze na svoje. Njeni kreatori David Lynch i Mark Frost najavili su novu sezonu 2017. godine.

– Scenarij je napisan, produkcija je u tijeku, a premijera na američkom kabelskom kanalu Showtimeu 2017. Ljestvicu smo 90-ih visoko postavili i izazov nam je ovaj put preskočiti same sebe – kažu autori pred kojima posao koji neće biti lak. Bit će zabavno vidjeti u kojem će smjeru dalje voditi paranormalnu priču posebice znamo li da je Lauru usmrtio njezin otac i da je slučaj riješen. No je li to baš tako? Ono što smo još dodatno uspjeli saznati jest da će se u novim epizodama vratiti neki od originalnih likova, ali i glumaca koji su ih glumili u prve dvije sezone, a među njima je i Kyle MacLachlan, koji će opet utjeloviti agenta Coopera.

>>Što je napravila od sebe? Slavna glumica se uništila

>>David Lynch najavio: Vraća se Twin Peaks!

Komentara 8

TR
Trnjanec
14:48 17.09.2015.

Ironman priča gluposti - upravo sam provjerio (nije teško, internet je čudo) i vidio da je pilot epizodu gledalo 34.6 milijuna ljudi u SAD-u, a ostatak prve sezone gledalo je u prosjeku 18.3 milijuna ljudi. Gledanost druge sezone je padala (najniže na 7.4 milijuna, prosjek iznad 10) zbog razvodnjene radnje. Dakle, serija je bila izuzetno uspješna.

Avatar sunčano_jutro
sunčano_jutro
20:08 17.09.2015.

Serija je fantastična. Ironman drobi gluposti. Zašto HTV seriju reprizira tako kasno? Ima nas koji radimo, a volili bi pogledati ponovo ovo vanserijsko ostvarenje.

DU
Deleted user
20:59 17.09.2015.

Bila i ostala meni najdraža serija svih vremena i što je najbolje.."dešava se ponovo" Fire Walk with Me...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije