Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlatka Vorkapić:

Trebala sam studirati medicinu jer sam bila štreberica

vlatka
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/8
20.01.2013.
u 11:10

Kako je s Juditom Franković i prije surađivala, redateljica je u svom prvom igranom dugometražnom filmu željela vidjeti neku drugu glumicu, misleći “pa neću valjda opet uzeti Juditu”. No, ispostavilo se da je savršena za ulogu Sonje.

Ubrzo nakon rođenja 1969. u Ogulinu, redateljica i scenaristica Vlatka Vorkapić preselila se s roditeljima u Zagreb. Krenula je u vrtić na Trešnjevci, gdje je u predstavi igrala mišicu, a koliko je zbog toga bila sretna, sjeća se i danas.

– Bilo mi je jako drago što sam mišica, a ne patka kao neka druga djeca da me ne zovu Vlatka patka – kaže Vorkapić pa, smijući se, dodaje da su poslije često padale i “fore” s njezinim prezimenom.

Odmor kod brata u Italiji

– Kad mu dodate sufiks -ka, dobijete jednu vulgarnu riječ. Zezanje s time pratilo me cijelu osnovnu i srednju školu – smije se. Deset godina bila je jedinica, a onda je dobila brata Veljka. – Nisam bila ljubomorna! Doduše, očekivala sam sestru – šali se Vlatka.

U toplom su joj sjećanju obiteljska ljetovanja u Novom Vinodolskom, gdje roditelji imaju vikendicu.

– Super je to kako mlađi brat uvijek ostane mali braco iako je on sad već ozbiljan čovjek koji živi u talijanskom gradiću Ispri na obali jezera Maggiore. Često mu odlazim u posjet i to mi je super odmor – priča umjetnica. Nakon osnovne škole upisala je Pedagoški obrazovni centar, današnju Petu gimnaziju.

– To je odlična škola! Bila sam baš štreberica, sve sam imala pet, tako da ponekad mislim da sam možda mogla završiti neki drugi fakultet, a ne Akademiju dramske umjetnosti. Dosta mojih kolega iz razreda završilo je medicinu ili stomatologiju, neki i pravo. Što se tiče medicine, vjerojatno bih bila samo dobar patolog jer obožavam serije s forenzičarima – govori s dozom humora. Paralelno s osnovnom i srednjom školom pohađala je Školu za balet i ritmiku. Svaki dan imala je po tri, četiri sata plesa, učila je i solfeggio te imala satove klavira, popodne bi pak provela u redovnoj školi, ali tinejdžerici žednoj znanja uopće nije bilo teško cijele dane provoditi školujući se. Stigla se i zabavljati, a izlazila je u Lapidarij i Kulušić. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu nije uspjela upisati iz prvog pokušaja. Stoga se odlučila za studij komparativne književnosti i češkog jezika na Filozofskom fakultetu, što je također diplomirala. Iduće godine uspjela je upisati i režiju. – Čudno je to. Prvi prijamni nisam prošla, a druge godine samo su mene primili na tom roku na režiju. No istina je da sam za drugi pokušaj napisala bolji tekst i bolje se pripremila za ispit. Neki bi to nazvali sudbinom, ali ja to zovem slučajnošću za koju bi bilo dobro da je sudbina – smatra.

Ana Karić u filmu studentice režije

Na trećoj godini fakulteta režirala je jedno od svojih najdražih djela, kratki igrani film “Vozačka dozvola”, nagrađen na Münchenskom međunarodnom studentskom festivalu 1992. godine. U njemu su glumili Ana Karić te Mirta Zečević i Zoran Čubrilo koji su tada također još bili studenti.

– Bila sam izuzetno ponosna što je Ana Karić pristala snimati studentski film – ističe Vlatka doprinos glumačke ikone u crnohumornoj drami o djevojci koja se javi na oglas za iznajmljivanje sobe ženskoj osobi s vozačkom dozvolom. – Film se radio u koprodukciji s HRT-om. Oglas za sobu zaista smo objavili u novinama i stavili broj porte na televiziji. Ljudi su se doista javljali – prisjetila se redateljica.

1978. Rođenje brata Veljka

– Najbolje razdoblje bilo je kad se rodio Veljko. Najela sam se čokolade kao nikada jer su roditelji pazili da me ne zapostave.Brat i ja ljetovali bismo sami nekoliko dana dok naši roditelji, koji su bili profesori, ne bi otišli na godišnji odmor i pridružili nam se u našoj kući u Novom Vinodolskom. U jednom dijelu kuće bili smo Veljko i ja, a u drugom teta, ali ja sam se brinula da braco ne bude gladan. Nisam još imala neka kulinarska umijeća pa sam mu svaki dan pripremala jaja, papriku i krumpir u raznim varijantama. Danas se žali da je uvijek bio gladan kad bi ljetovao sa mnom.

1988. Upis na Akademiju

– Volim učiti pa mi nije bilo teško paralelno studirati na dva fakulteta, ADU i Filozofskom. Uz “Vozačku dozvolu” za koji sam dobila nagradu na Münchenskom međunarodnom studentskom festivalu, jako mi je drag i kratki film “Rastreseno gledanje kroz prozor” po motivima dviju Kafkinih kratkih priča.

2012. Dugometražni prvijenac

– Uspjeh filma “Sonja i bik” ugodno me iznenadio. Svi slušamo o fami da gledatelji ne vole domaće filmove, a ipak su se odlučili pogledati moju romantičnu komediju – ponosna je. Film je osvojio i Zlatnu arenu za glazbu koju potpisuju Vlatkini stalni suradnici Stanko Kovačić i Ivanka Mazurkijević, a ovaj put pridružio im se i Damir Martinović Mrle.

– Kad se nađem na istoj valnoj duljini sa suradnicima, ne mijenjam ih. Jako sam sretna kad upoznam ljude s kojima u poslu mogu najotvorenije razgovarati, što je jedan od osnovnih preduvjeta dobre suradnje.

2013. Čekam da mi se dogodi...

– Ostavljam prostor tome da mi se dogode stvari koje još nisu, a priželjkujem ih.

Lijep život “Sonje i bika”

– Evo potvrde snage misli: filmu “Sonja i bik” poželjela sam dug i lijep život u kinima i to se ostvaruje! Dosad ga je u Hrvatskoj pogledalo više od 80 tisuća gledatelja, a u BiH 12 i pol tisuća - zadovoljna je Vlatka Vorkapić. Kako je s Juditom Franković i prije surađivala, redateljica je za glumicu u svom prvom igranom dugometražnom filmu željela vidjeti neku drugu glumicu, misleći “pa neću valjda opet uzeti Juditu”. No, ispostavilo se da je savršena za ulogu Sonje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije