Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2018. u 19:48

Dino Šaran, besprijekoran autor i velik čovjek, tvrdi naš kolumnist

Dugih sedam godina čekalo se na novi, četvrti album Letu štuke. I onda kad se pojavi ironično ga nazovu “Topla voda” premda spomenuti CD više nalikuje na sve što možete zamisliti osim na otkrivanje tople vode. No, takav je Dino Šaran, besprijekoran autor i velik čovjek, jedan od najtalentiranijih, koji je beskompromisno talio pjesme za novi album Štuka i ne pomišljajući da ga objavi prije nego dođe pravo vrijeme.

Nekoliko puta vidjeli smo se zadnjih godina, pri čemu vas je njegova navika da vam velikodušno i unaprijed izrecitira stihove novih pjesama mogla samo ostaviti s tvrdnjom i pitanjem “ovo je sjajno, pa kad će novi album?”. Šaran je u rukavu imao pravi odgovor, želio je biti sa sinom u Sarajevu i provoditi vrijeme ne s bendom, nego s djetetom koje je odrastalo u ključnim godinama, pa su i Štuke, osim nekoliko godišnjih koncertnih uprizorenja i novih pjesama poput “Bože zdravlja”, “Supermarket” i “Bočice”, objavljenih na singlovima, čekale da se glavnom autoru sve u životu posloži kako treba.

U međuvremenu dogodila se i suradnja s Dubioza kolektivom u “Autopilotu”, koju mi je Šaran najavio još početkom 2017. godine tvrdeći da novi album Štuka “samo što nije”. No, sa Šaranom se čekanje uvijek isplati, nipošto ga ne treba ubrzavati, već ga kao vrlo posebnu i dragocjenu osobu podržavati i “držati na dlanu”. Jer on vas – jednostavno – ne može razočarati.

Uvjerili smo se u to nekoliko puta s autorom koji je potpisao toliko dobrih pjesama u repertoaru Štuka i za druge izvođače. Mogao je i za više njih koji ga mole da im “napiše album”, ali jednostavno ne želi jer mu se ne da družiti s pjevačima (i pjevačicama, dakako) koji mu “ne pašu”. Aktualni, tek objavljeni četvrti singl, pjesma “Zemlja gori” s novog albuma Štuka “Topla voda”, još jedna suradnja Šarana i Dubioza kolektiva, možda je najlakši put za razumijevanje dugoočekivanog albuma Štuka. Narodnjak koji se ruga narodnjacima, kao što se i sjajan tekst naslovne pjesme u produženoj verziji okrutno ruga stvarnosti i tvrdi “šuplja priča liberala, svijet bez srca i morala, sloboda je topla voda”. Jedini je problem što stvarnost obično pobijedi.

Ništa i nitko u Šaranovim tekstovima nema popust, a uz sve poetske slike može ih se komotno čitati kao vjerodostojno stanje stvarnosti oko nas i u nama. Još pred godinu i pol dana Dino Šaran mi je objašnjavao “novu energiju” i gušt suradnje s Dubioza kolektivom te govorio tekst pjesme “Autopilot”, poslije objavljene na albumu Dubioze “Pjesmice za djecu i odrasle”.

Danas mu Dubioza vraća uslugu na novom singlu “Zemlja gori”, s albuma punog ubojitih, angažiranih i pronicavih Šaranovih tekstova, ali i drugačije glazbe u kojoj se elektronika, plesni ritam, reggae i ska, ali i prepoznatljive, melankolične Šaranove melodije, spajaju u svježiju zvučnu sliku benda za neko novo, novo, novo vrijeme.

Sve u svemu, ukupno devet novih pjesama, teških komada i dojmljiv niz koji kreće od početne “Bože zdravlja”, preko otkrivalačkih “Ne poznajem”, “Supermarket” i hitoidne “Kreten”, do sjajnog, moglo bi se reći, i potresnog završnog niza “Bočice”, “Topla voda”, “Kule” i megabalade “Žad”. S oporim, majstorski napisanim tekstovima koji vas zakucaju za stolac, gudačkim orkestracijama i hipnotičkom svirkom, “Topla voda” album je koji puno toga kaže o tmurnoj stvarnosti, ali i osobnim osjećajima ne samo Šarana nego mnogih ljudi.

Ukratko, “Topla voda” prijelomni je album u životu Štuka, života koji će, nadajmo se, potrajati. Ne samo zato što ga se čekalo dugo godina nego i zato što je početak drugačije faze rada benda, pa uz nove i stare suradnike – od Đanija Pervana i drugih s kojima je Šaran krenuo na put – predstavlja i novo izdanje Šarana i benda koje bi trebalo izdržati sljedećih nekoliko godina, dok zemlja (opet) gori.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije