Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
87. dodjela Oscara

Tko će slaviti? Najveći su favoriti dobro tempirani Birdman i zaista važno Odrastanje

_AF_6405.CR2
22.02.2015.
u 13:00

Politika će odlučiti hoće li antiputinovski "Levijatan" i antiobamin "Citizenfour" također dobiti nagrade

Noćas će početi 87. dodjela nagrade Oscar, koju će prvi put voditi Neil Patrick Harris. Taj glumac, mađioničar, komičar, pjevač i plesač na prvi pogled nema karizmu Ellen DeGeneres, Johna Stewarta i drugih nedavnih prethodnika, no svojim je univerzalnim talentom upakiranim u pojavnost uštogljenog dječaka dosad triput uspješno šarmirao publiku dodjele nagrada Tony. Dvaput je vodio i dodjelu televizijskih nagrada Emmy, što u najmanju ruku garantira solidnu zabavu, a možda nam donese i nekoliko ugodnih iznenađenja.

Malo pravih inovacija

Što se samih filmova tiče, najrazvikaniji favorit ovogodišnje dodjele je "Birdman", koji u utrku ulazi s čak devet nominacija. Riječ je o vrlo dobrom filmu Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji možda nije toliko velik umjetnički iskorak kao što dio kolega tvrdi (na razini estetike on zapravo uvodi iznimno malo inovacija), no zato vrlo precizno dijagnosticira trenutačno stanje u svjetskoj industriji zabave kojom dominiraju mrežni marketing i generički superjunaci.

Birdman je jedan od četiri originalna autorska ostvarenja među ukupno osam nominiranih u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma.

Tu su i produkcijski revolucionarno "Odrastanje" Richarda Linklatera, koji je svoj film snimao punih 12 godina kako bi protagonisti zaista odrastali (i starjeli) pred kamerom, zatim "Grand Budapest Hotel" koji dosljedno nastavlja autorsku poetiku Wesa Andersona, te nezavisni hit "Ritam ludila", koji je na Sundanceu osvojio nagradu za najbolji film i nagradu publike, no na Oscarima će teško ponoviti taj uspjeh – vjerojatnije je da će mu pripasti nagrada za najboljeg sporednog glumca J. K. Simmonsa u ulozi tiranina Fletchera.

U glumačkim kategorijama uz Simmonsa trenutačno najbolje kotiraju Michael Keaton iz "Birdmana" i Eddie Redmayne, koji je zaista dobro odigrao mladog Stephena Hawkinga u "Teoriji svega", a naruku mu ide i što tumači stvarnu osobu s teškoćama, čemu glasačko tijelo američke filmske akademije teško može odoljeti. Kipić za najbolju žensku ulogu, po svemu sudeći, dobit će Julianne Moore za naslovnu ulogu u "Still Alice", a za sporednu ulogu glavna je favoritkinja Patricia Arquette iz "Odrastanja" iako bi joj u nekom od mogućih scenarija taj kipić mogla preoteti Emma Stone zahvaljujući briljantnom monologu o važnosti socijalnih mreža u "Birdmanu". U kategoriji sporedne glumice nominirana je i legendarna Meryl Streep, za koju bi valjda trebalo ustanoviti posebnu kategoriju "Merylina Oscara" i automatizmom joj ga davati za svaku novu ulogu, no ove je godine malo vjerojatno da će njezina interpretacija vještice u mjuziklu "U šumi" dobiti dovoljno glasova da ugrozi mlađe protivnice.

Kipić za najboljeg redatelja vjerojatno će dobiti Richard Linklater, pogotovo ako na štetu njegova "Odrastanja" nagradu za najbolji film dobije "Birdman". Utješnu nagradu za najbolji originalni scenarij u toj bi konstelaciji mogao dobiti "Grand Budapest Hotel", dok bi nagrada za najbolju filmski adaptaciju trebala pripasti "Ritmu ludila", čime bi Akademija diplomatski namirila sva četiri važna filma koji se natječu za glavnu nagradu. Uz njih, u utrci za najbolji dugometražni igrani film i četiri su drame temeljene na istinitim događajima, od "Selme" preko "Igre oponašanja" i "Teorije svega" do "Američkog snajpera", no riječ je (s iznimkom potonjeg) o previše šablonskim filmovima da bi mogli ozbiljnije konkurirati elaboriranim autorskim radovima Linklatera, Iñárritua i Andersona.

U kategoriji stranog igranog filma svako pravo na kipić ima "Ida" Pawela Pawlikowskog, moćna i predivna u svojoj gotovo školskoj jednostavnosti, čija je crno-bijela kamera također nominirana uz bok s najboljim američkim snimateljskim ostvarenjima. Postoji mogućnost da nagradu dobije i podjednako kvalitetni "Levijatan" Andreja Zvyagintseva, pogotovo u kontekstu cenzure koju je doživio u matičnoj Rusiji zbog prokazivanja korupcije duboko ukorijenjene u svim porama Putinove administracije.

U jakoj konkurenciji dokumentarnih filmova, po svemu sudeći, pobijedit će "Citizenfour", politički i kreativno važan dokumentarac o slučaju Edwarda Snowdena iako bi se zbog političkih rezervi dijela glasača moglo dogoditi da kipić dobiju autori prekrasno snimljene i politički također važne "Virunge", ili pak sasvim benigni "Finding Vivian Maier" o jednoj od najvažnijih američkih uličnih fotografkinja čiji je rad slučajno otkriven nakon njezine smrti 2009. godine.

Nominirana Crnogorka

Kategorija animiranog filma sama je po sebi velika sramota jer je u nominacijama potpuno ignoriran "Lego film" koji je bio jedno od najvećih kinoiznenađenja prošle godine, prepun uvrnutih proplamsaja čiste stvaralačke energije, što su u svojim nominacijama prepoznali i Zlatni globus i BAFTA, koja ga je i nagradila kipićem za najbolji animirani film.

Na Oscarima je "Lego film" nominiran samo u kategoriji najbolje originalne pjesme "Everything is Awesome" Shawna Pattersona u izvedbi Tegan i Sare pa će nagrada za najbolji animirani film vjerojatno pripasti producentima animiranog nastavka "Kako izdresirati zmaja 2".

Za kraj, informacija čitateljima koji su možda primijetili jedno "naše" ime na prestižnom popisu: produkcijska dizajnerica Maria Đurković nominirana za rad na "Igri imitacije" ima crnogorske korijene, no rođena je u Velikoj Britaniji i nema previše veze s područjem bivše Jugoslavije.

>> Što je tako očaravajuće u Birdmanu

Ključne riječi

Komentara 3

KM
kataleja.martyr
17:25 23.02.2015.

Jadno je da imaš zagarantiran oskar ako glumiš bolesnika ili hendikepiranu osobu. Udruga je na tu temu postala presentimentalna. A što je sa vrhunskim Sci-Fi filmovima kakvih nije bilo u posljednjih desetak godina. Odličan Interstellar i mega zabavan Edge of Tomorrow o kojem nije bilo ni riječi. Sramota. Interstellar dobio tek utješnog sporednog oskara.

IV
ive146
17:34 22.02.2015.

Interstellar je remek djelo nasprem ovih filmova.

Avatar American_ninja
American_ninja
20:28 22.02.2015.

Interstellar je zaslužio barem nominaciju u jednoj od "glavnih" kategorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije