Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In Memoriam

Tihi odlazak Saše Gregurića

IBM scena
Foto: IBM scena
08.07.2014.
u 12:07

Sašu Gregurića suradnici će pamtiti kao umjetnika izuzetne predanosti i žara, koji je uz svoje kazalište ostao do posljednjega dana.

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 85-toj godini, preminuo Saša Gregurić, kazališni glumac, lutkar, redatelj i ravnatelj Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“, najvećeg malog lutkarskog kazališta u Hrvatskoj.

Saša Gregurić rođen je u Punitovcima 21. travnja 1930. godine. U Zagrebačkom kazalištu lutaka djelovao je kao glumac i ravnatelj, ali njegov najveći doprinos hrvatskome glumištu svakako je Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“, čiji je bio osnivač i ravnatelj. Osnovana je 1987. godine, a ona je do danas izvela čak šezdeset premijera, te svake godine odigrala dvjestotinjak izvedbi svojih predstava.

Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“ okupljala je izuzetne umjetnike, od Borislava Mrkšića, Davora Mladinova i Kosovke Kužat-Spajić do Zlatka Boureka, Dražena Ferenčine, Mate Matišića, Dore Ruždjak-Podolski, Mire Gavrana...

Svi su oni taj izniman lutkarski i dječji teatar učinili relevantnim za hrvatsko glumište, za što je primio brojna priznanja i nagrade te sudjelovalo na svim važnim festivalima i smotrama.

Sašu Gregurića suradnici će pamtiti kao umjetnika izuzetne predanosti i žara, koji je uz svoje kazalište ostao do posljednjega dana. Pogreb će biti 10. srpnja, u 13.35 sati, u krematoriju na Mirogoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije