Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ženska senzacija

The Frajle: Poput Amora spajamo parove na svojim koncertima

03.07.2014., Zagreb - Novosadski zenski bend The Frajle u kojem sviraju Natasa Mihajlovic, Jelena Bosa, Nevena Buca i Marija Mrkovic.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
13.07.2014.
u 10:00

Šarmantni ženski kvartet iz Novog Sada otkriva zbog čega je njihova publika u Splitu posebna, tko su im uzori i kako su zbog štikli riskirale život.

Ženski bendovi iščezli su sa svjetske, regionalne i domaće scene, činilo se donedavno. No nestašici su na kraj stale četiri šarmantne talentirane dame iz Novog Sada okupljene pod imenom The Frajle, čijim su se pjesmama poput "Ich Liebe Dich", "Štiklice", "Pare vole me" i aktualne "Ko se to meni zaljubio" s novog albuma "A strana ljubavi" zarazili obožavatelji diljem bivše Jugoslavije. Djevojke su nedavno u Zagrebu promovirale novi album, a zagrebačku publiku, koja se, ističu, učetverostručila, obožavaju. No najluđe fanove ovaj karizmatični sastav koji čine Nataša Mihajlović, Marija Mirković te sestre Nevena i Jelena Buča ima u Banjoj Luci i Makedoniji, a ne zaostaje ni Split.

Recept za normalan život

– Žene čine devedeset posto publike na našim koncertima u Banjoj Luci i one su definitivno naša najenergičnija publika, kako bi se reklo, od Vardara do Triglava. Makedonci su dosta temperamentni, kao i Splićani koji pjevaju zajedno s nama od početka do kraja. Kad im se nešto sviđa, Splićani to pokazuju jako bučno, što je dobro. Nije dobro kad im se nešto ne sviđa jer vjerojatno to pokazuju na isti način – smije se Marija. Frajle postoje pet godina, ali članice su u glazbi cijeli život. Nakon što su dobile fakultetske diplome, posvetile su se zajedničkoj glazbenoj karijeri. Marija je pravnica i ona je glavna za tumačenje ugovora i pregovora, Nataša je profesorica francuskoga jezika, Jelena diplomirana ekologinja, a Nevena psihologinja.

– Imamo tim za jedno ministarstvo – šali se Marija, dok Nataša ozbiljnije dodaje: – Ovaj posao zahtijeva 150 posto čovjeka. Ipak, uvijek imamo vremena za sport i prijatelje jer je balans između posla i slobodnog vremena recept za zdrav život i jedini način na koji možete normalno funkcionirati.

Život Frajli trenutno je takav da jedan dan tjedno uspiju ugrabiti za odmor i druženje s dragim ljudima u Novom Sadu, a ostatak tjedna su na putu. U Hrvatskoj ih ovo ljeto možete čuti 25. srpnja na teniskom turniru Vegeta Croatia Open Umag i u Dubrovniku 18. srpnja u sklopu koncertnog programa "Zvijezde pod zvijezdama". Frajle su akustični bend, njihove glasove na pozornici prate dvije gitare koje sviraju Nevena i Marija, a dok snimaju u studiju, ubace i harmoniku, klarinet... Pjesme pišu sve četiri, nekad se dogodi da je napišu samo dvije ili da jedna donese gotovu pjesmu, ali u frajlovskoj se kuhinji, složno ističu, pjesme većinom zajedno krčkaju.

Djevojčice masovno uče gitaru

– Dok stvaramo glazbu, uvijek raspravljamo. Recimo, jedna bi u neku pjesmu ubacila harmoniku, a drugoj je super da ide klarinet. Onda probamo i jednu i drugu verziju da čujemo što bolje zvuči, a ako se baš nikako ne složimo, uzimamo peto mišljenje, jednog od naših suradnika, i taj onda mora presjeći vrpcu – govori Nevena. Karakterom i izgledom djevojke su svaka na svoju stranu, Nevena ne izlazi iz hlača i košulja, njezina mlađa sestra Jelena vrlo je ženstvena i prva dama njihove male bande, kako se djevojke vole zvati, nosi retro frizure, visoke štikle i ima crvene nokte, dok su Marija i Nataša dva Vodenjaka koja vole eksperimentirati - Nataša je više avangardna, a Marija šašava. I glazbeni idoli su im drugačiji, Marija obožava Olivera Dragojevića, Nevena Đorđa Balaševića, Nataša je odrastala na Stevieju Wonderu, Whitney Houston i Georgeu Michaelu, dok Jelena smatra da Madonnu ne može zamijeniti ni deset crnkinja, ali ono što im je zajedničko i što ih najviše spaja jest to što na život gledaju na šaljiv način.

– Situacije koje su možda i tužne, nezgodne i neugodne gledamo kroz šalu i veselje i to se čuje u našoj glazbi i tekstovima – kažu. Šalom i smijehom pršte i njihova putovanja na gaže, a dogodovštine s puta Frajle prepričavaju i svojoj publici na koncertima. Jednom su čak gotovo riskirale život zbog - štikli.

– Bilo je to u doba kad smo na gaže išle mojim djevojačkim automobilom, iz milja zvanim frajmobilom. Na krovu auta napravile smo malu galeriju u koju smo potrpale stvari i u jednom trenutku dok smo bile na autocesti, galerija se otvorila i iz nje su ispale moje nove štikle! Marija je poput prave mušketirke izjurila iz auta i pokupila štikle koje su ležale nasred autoceste – ispričala je Nataša. Publiku dinamičnog kvarteta čine oni od sedam do 107 godina, a srce im je puno kad im roditelji kažu da djeca koja još nisu ni prohodala ni progovorila pozitivno reagiraju kad čuju njihovu pjesmu.

– Jedna naša suradnica svako jutro kod kuće pusti našu verziju slavne "Meni trebaš ti" i sa suprugom pleše na nju. Djevojčice su masovno počele svirati gitare, gitara nije više muški instrument i jako nam je drago zbog toga – otkrivaju Frajle koje na svojim koncertima uzimaju ulogu Amora te pozivaju muškarce da priđu ženama i zaplešu skupa.

– Možda nekom paru upravo taj ples bude prvi zajednički trenutak koji će dalje odvesti do ljubavi, braka, zasnivanja obitelji – romantično zaključuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije