Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvalisanjem se sami izdali

Svjetski poreznici bogataše love uz pomoć objava na Instagramu

petra sanader
Foto: Instagram
1/5
09.08.2016.
u 08:32

Fotografije raskalašenih zabava i mondenih lokacija koriste se kao dokazi u 75 posto slučajeva prijevara

Fotografije na Instagramu djece, ali i odraslih, koji se hvale svojim bogatstvom sve se češće koriste kao ključni dokazi u istragama poreznih inspektora. Raskalašene zabave na jahtama, skupi automobili, satovi, krznene bunde i markirana odjeća koje oni ponosno pokazuju na društvenim mrežama inspektorima su signal da te obitelji ne prikazuju sve bogatstvo u poreznim karticama. Kako je objavio Guardian, takvi dokazi koriste se u čak 75 posto slučajeva.

Kupljen, a neprijavljen avion

Instagram i Facebook obično su nam prva postaja u istrazi. Najbolji je primjer slučaj u kojem je čovjek tvrdio da nema nikakve vrednije imovine, a njegovo dijete poziralo je na obiteljskoj jahti vrijednoj 12 milijuna funti, usidrenoj na Bahamima – kazao je Oisín Fouere, direktor engleske istražiteljske tvrtke K2. U toj tvrtki ističu i slučaj prevaranta kojeg je "izdao" sin nakon što je na Instagram stavio fotografiju na kojoj je s ocem zagrljen ispred upravo kupljenog, a neprijavljenog mlažnjaka.

– Kontroliramo profile djece milijardera, oligarha i superbogatih ulagača. Često oni na fotografijama napišu i gdje su, što nam dobro dođe da istražimo gdje njihovi roditelji troše novac. Tada svoje spoznaje predajemo vlastima – kaže Andrew Beckett, direktor istražiteljske tvrtke Kroll.

Mogu li i hrvatski poreznici primijeniti isti modalitet i kod nas, s pravom se pita javnost nakon što je Petra Sanader, kći bivšeg premijera Ive Sanadera, na svom Instagram profilu objavila fotografije s proslave rođendana majke Mirjane. Sanaderi su rođendan slavili na jahti usidrenoj ispred popularnog talijanskog ljetovališta, otoka Caprija. Iako su na fotografijama samo ženske članice obitelji Sanader, pretpostavlja se da je s njima bio i “Ćaća” budući da je Petra jednu fotografiju objavila uz prigodni hashtag #gettingdrunkwithparents (opijam se s roditeljima). Ništa to ne bi bilo čudno da obitelji Sanader zbog kaznenih postupaka i sudskih procesa nije blokirana značajna pokretna i nepokretna imovina.

Na 12 bankovnih računa supruge i dviju kćeri zamrznuto je nešto više od 1,8 milijuna kuna, a ukupna vrijednost blokirane imovine Sanaderovih je oko 20 milijuna kuna. Obitelj Sanader ipak nije spala na prosjački štap budući da Petra zarađuje kao glumica u SAD-u, Bruna je liječnica u Njemačkoj, majka Mirjana radi kao profesorica na Filozofskom fakultetu, a Sanader i dalje prima saborsku mirovinu. Njihove plaće vjerojatno su mogle priuštiti im odmor na Capriju, no nakon svih sudskih postupaka i blokirane imovine mnogi su počeli sumnjati je li im možda ostao još neki neprijavljeni izvor prihoda.

Hrvatski mediji već su objavljivali i fotografije Luke Rajića mlađeg, sina nekadašnjeg kralja mlijeka Luke Rajića i Borne Rajić, čija je tvrtka otišla u stečaj. Dok mu je majka navodno u dugovima, Luka se i dalje hvali fotografijama i filmovima, kao što je onaj od prije mjesec dana na kojem s prijateljima skače s jahte. Film je popraćen hashtagom #blessed milk money (blagoslovljen mliječni novac).

Objave korisne i lopovima

Da poreznici ne kontroliraju samo djecu, pokazuju i primjeri dvojice poznatih pjevača. Francuski roker Johnny Hallyday našao se na udaru poreznika nakon što je na Instagramu redovito objavljivao fotografije sa suprugom i djecom iz egzotičnih, mondenih krajeva svijeta. Problem je što je Hallyday bio prijavljen kao stanovnik švicarske porezne oaze Gstaada, gdje bi po tome trebao boraviti šest mjeseci godišnje, a objave na Instagramu poreznicima su bile dokaz da to nije tako. U problemima se lani našao i 50 Cent nakon što je na fotografiji na Instagramu pozirao pokraj riječi "broke" (švorc, op.a.) načinjene od novčanica od 100 dolara. Reper je to objavio samo nekoliko mjeseci nakon što je objavio bankrot. Zbog slike je pozvan na sud na kojem se pravdao kako se radilo o lažnim novčanicama. Naravno, društvene mreže ne koriste samo vlasti nego i lopovi. Jedan je neoprezni bogataš tako ostao bez 400 tisuća funti nakon što su mu hakeri provalili u mail. Šifra za mail bila je ime njegova psa kojim se redovito hvalio na društvenim mrežama.

Komentara 18

Avatar Nomi
Nomi
09:39 09.08.2016.

Mogu li i hrvatski poreznici primijeniti isti modalitet? Prije nekoliko dana su mi ti poreznici poslali obavijest da će mi povrat poreza isplatiti na račun u Zagreb. banci. Zatvoren 10 mjeseci. Oni koji imaju uvid u SVE moje račune. Onini će uloviti milijunske prevarante ?!? Hahahhaahahaaaaaa

DU
Deleted user
09:30 09.08.2016.

Neki posuđuju novce za stanove neki za izlaske

DU
Deleted user
10:20 09.08.2016.

Kako ste se samo prljavo uključili u kampanju....ne pitate se odkuda braci za skupe dubrovačke hotele, crveni novac nije prljav?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije