Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Ivanek

Podrijetlom Hrvat: Svi mu znaju lice, ali rijetki i kako se zove

Damages TV series - Glenn Close,Rose Byrne,Tate Donovan,Zachary Booth,Ted Danson,Anastasia Griffith,Michael Nouri,Noah Bean,Tom Noonan,Zeljko Ivanek,Timothy Olyphant,Martin Short,Marcia Gay Harden,William Hurt,Ryan Phillippe,John Goodman [dvdbash]
Foto: Promo
1/2
18.10.2015.
u 13:58

Ivanek, podrijetlom Hrvat, rođen je u Sloveniji, koju je napustio sa samo tri godine. U posljednjih 20 godina glumio je u gotovo svim američkim hit serijama Za ulogu odvjetnika Raya Fiskea 2009. dobio je i svog jedinog Emmyja

Ljubitelji "Igre moći", nove serije koju od prošlog tjedna gledamo u programu HRT-a, zasigurno su primijetili Russella Jacksona, šefa osoblja državne tajnice Elizabeth Bess McCord, koju glumi Tea Leoni.

Vjerojatno su mnogi tada rekli da im je glumac koji igra Jacksona jako poznat. Ništa čudno kad je taj glumac glumio sporedne uloge u gotovo svim hit serijama posljednjih 20 godina. Još je zanimljiviji podatak da se zove Željko Ivanek.

Rođen je u Sloveniji prije 58 godina, no hrvatskog je podrijetla. Njegova je obitelj emigrirala u SAD kad su Željku bile samo tri godine. U Americi je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i diplomirao na prestižnom Yaleu te završio londonsku Akademiju za glazbene i dramske umjetnosti.

U "24" srpski mafijaš

Nakon diplome Ivanek je godinama gradio karijeru u kazalištu, no ipak je najpoznatiji po brojnim sporednim ulogama. Njegovi su ga fanovi na Facebooku duhovito opisali kao "svačijeg najdražeg policajca, agenta, odvjetnika, čuvara zatvora i terorista". I doista, Ivanek se dobro snašao u svim tim ulogama te vrlo brzo postao jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica.

Premda se početkom devedesetih pojavio u serijama "Zakon u Los Angelesu" i "Zakon i red", Ivanek je prvi put zapažen u hit seriji "Odjel za umorstva", gdje je u 37 epizoda igrao pomoćnika državnog tužitelja Eda Danversa, čovjeka koji pokušava dobiti što veću kaznu za kriminalce. Nakon ove uloge pojavio se u "Frasieru", "Pravdi za sve" i seriji "Millenium", a sljedeću veliku ulogu ostvario je u kultnom "OZ-u" u kojem je glumio guvernera Jamesa Devlina.

No, nama je posebno zanimljiva uloga iz prve dvije sezone serije "24", u kojoj je portretirao Andrea Drazena, sina srpskog terorista Victora Drazena, kojeg je glumio Dennis Hopper.

– Bilo je to pravo iznenađenje jer sam trebao glumiti u samo dvije epizode, a na kraju sam se pojavio u njih 15. Zanimljivo je da na početku autori nisu otkrili odakle su točno Drazeni pa sam govorio neodređenim europskim naglaskom. Tek sam kasnije postao Srbin – prisjećao se Ivanek. Osim u "24", Ivanek je na početku stoljeća glumio i u serijama "Njujorški plavci", "CSI", "Zapadno krilo" i "Zona sumraka", a dosad mu je najveći uspjeh serija "Opasna igra", u kojoj je za ulogu odvjetnika Raya Fiskea 2008. godine dobio nagradu Emmy u kategoriji najbolji sporedni glumac.

– Imao sam sreću što sam ponovno radio s glumačkim veličinama kao što su Ted Danson i Glenn Close. No, i priča je bila odlično napisana pa je zato serija i osvojila toliko nagrada – kaže Ivanek, koji nakon ove uloge više nije trebao ići na audicije za TV serije. Imati Ivaneka u seriji postala je stvar prestiža pa se tako u godinama koje su slijedile pojavio u brojnim serijama kao što su "Izgubljeni", "Mentalist", "Brojevi", "Prava krv", "House", "Velika ljubav", "Heroji", "Događaj", "Face" ("Suits"), "Zločinci u odijelima", "Mafijaški doktor", "Banshee", "Amerikanci", "Revolucija", "12 majmuna" te "Igre moći", koju upravo gledamo na malim ekranima.

– Svidjelo mi se što u seriji ima i humora. Bilo mi je iznimno lako raditi s Teom Leoni, koja je stvorena za tu ulogu. Samo snimanje bilo je malo čudno jer nismo na raspolaganju imali ni "Bijelu kuću", a kamoli "Ovalni ured". Predsjednik se zato našetao pa smo često snimali na Long Islandu, u hotelu Waldorf Astoria te raznim drugim interijerima i eksterijerima. Non-stop smo se negdje žurili, što je seriji dalo energiju, no isto bi se tako gledatelj mogao zapitati je li predsjednik ikad u uredu – kaže Ivanek.

Na njemu se lomi jezik

Iako je poznatiji po serijama, Željko Ivanek igrao je i u nekim poznatim filmovima kao što su Von Trierovi "Dogville" i "Plesačica u mraku", "Donnie Brasco", "Hannibal", "Kriminalci na godišnjem (In Brugges)", "Pad crnog jastreba", "Umri muški 4" te Oscarom nagrađeni "Argo" Bena Afflecka. Iako za Amerikance ima teško izgovorljivo ime, Željko ga nije htio mijenjati pa američki kolege često na njemu lome jezik. Posljednji u nizu smiješnih izgovora njegova imena je "Zjedrak".

Još uvijek je u kontaktu s prijateljima u Ljubljani, a pogotovo najboljim prijateljem iz djetinjstva Igorom. Prije nekoliko godina nakon dugo vremena posjetio je Ljubljanu u pratnji engleskih i američkih prijatelja te im pokazao gdje je rođen.

Komentara 21

NI
Nikomah95
14:09 18.10.2015.

Dobro jutro, Večernji! Sad ste se sjetili pisati o gdinu Željku! Ah, da!, 2008-a je bila prekjučer! Svi fanovi kriminalističkih serija odavno već znaju sve o gdinu Ivaneku...

ZE
zecco
14:49 18.10.2015.

Večernji tek sad otkrio toplu vodu, a Ivanek je igrao i u bezbrojnim igranim filmovima, jedan je od najzaposlenijih karakternih glumaca. Holivudski glumci stranog podrijetla i za Amerikance, teških imena, sada više ne mjenjaju imena, kao što je to bilo ranije u Hollywoodu u 30-im, 40-im 50-im i 60-im godinama...Tada bi veliki studiji za koje su glumci bili vezani ugovorima naprosto prisilili glumce da mijenjaju ime, i da izmisle nego pogodnije ime koje američka publika može lakše zapamtiti. A danas nije više tako. Ivanek, a i John Malkovich nisu mjenjali svoja stvarna imena i prezimena. Ali u ono doba prije 70 i više godina, ime je morao mijenjati Mladen Sekulović, koji je uzeo ime Karl Malden i bio jedan od najvećih karakternih glumaca 50-ih i 60-h godina u Hollywoodu. Sekulović, odnosno Malden, bio je sin useljenika oca Srbina iz BiH i majke Čehinje. Brojni su još i drugi primjeri: veliki komičar Walter Matthau, pravim imeno Walter Matašujašaski ili tako nekako komplicirano, sin litavskih ili ukrajinskih useljenika, Kirk Douglas-pravim imenom Isur Danijelovič Demskij--sin rusko-židovskih useljenika, Sissy Spacek (kći čeških useljenika, amerikanci čitaju to Spejsek, a u stvari izvorno je bilo po česki Špacek), Doris Day -pravim imenom Doris von Kappelhoff, kći njemačkih useljenika,...itd.. ali ne samo da su imena mijenjali oni koji su imali strano podrijetlo, već i oni "pravi" Amerikanci, kao John Wayne, --čije je pravo ime bilo Marion Morrison ili tako nekako slično, Marylin Monroe (pravo ime: Norma Jean Baker)...i mnogi drugi...

KA
kajinx
15:57 18.10.2015.

Pisali su mu ime sa Z umjesto Ž, uporno je nastojao da se to promjeni i uspio Amerikance uvjeriti da uvedu novo slovo, slovo Ž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije