Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Producent Tomo in der Mühlen

Surfanje je filozofija života, na Jarunu svaki dan na dasci odveslam do 12 km

01.07.2016., Zagreb - Tomo in der Muhlen vesla na dasci na jezeru Jarun. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.07.2016.
u 11:00

Producent se u surfanje i veslanje na dasci zaljubio na Havajima, ono mu je poput meditacije, a dio ljeta surfat će u Bračkom kanalu

Osim glazbe i motocikala, hrvatski glazbeni producent ima još strasti. Tomo in der Mühlen je i predani surfer, a tu svoju pasiju ne prakticira samo na poznatim svjetskim destinacijama, nego i na Jarunu, a ljeti i u Omišu.

Ljubav rođena prije 13 godina

Dočekao nas je na zagrebačkom “moru” s novom petmetarskom daskom koja izgleda kao da je sada izašla iz surferskog “Dana velikih valova”, filma snimljenog prije 40-ak godina. No, surfanje je i dalje “in”, pa Tomo formu održava uz jarunsku ekipu iz kluba Tri strijele.

– Bavio sam se jedrenjem, windsurfanjem, wakeboardom, ali surfanje je ono što me potpuno zarazilo. Oduvijek mi je jako zanimljiva surferska kultura, ali u Europi je prije nije bilo, tako da, kad sam prije 13 godina prvi put došao na Havaje i osjetio njihovu lokalnu “vibru” te se okušao na valovima, shvatio sam da je to to. Surfanje nije samo sport, već životni stil u kojem su obitelj, prijatelji i priroda, odnosno more jednako važni kao i samo surfanje na valu – opisuje Tomo kako se “zapalio” za ovaj sport.

– Budući da u Hrvatskoj zapravo baš nemamo mjesta za surfanje na valovima, to zamjenjujem SUP-om (stand up paddling ili veslanje na dasci). Kad sam u Zagrebu, odem na Jarun i svaki dan odveslam šest do 12 km. Ljeti sam manje-više na Bračkom kanalu i tamo prakticiram tzv. “downwind”, za što je namijenjena ova daska koju sam donio danas. To su daske koje su izrađene tako da na otvorenom moru, uz energiju vala i vjetra, kada su u istom smjeru, možete surfati.

Cetina je najbolja za SUP

Često sam i na rijeci Cetini, jednoj od najboljih SUP destinacija zbog iznimno čiste vode i predivne prirode. Obično jednom godišnje pokušavam ići u daleke krajeve u kojima surfam baš na valovima, ali za to treba dosta vremena jer su sve destinacije udaljene bar deset sati leta avionom – kaže Tomo i nastavlja:

– Nemoguće je surfati i razmišljati o dnevnim ili bilo kojim problemima. Kad si u vodi i čekaš pravi val, ponekad prođe i pola sata, moraš biti smiren, a kad dođe onaj pravi, potrebna je maksimalna koncentracija i energija pa je sve skupa kao neka meditacija.

Pitamo ga je li tada surfanje idealan bijeg od svega.

– Prije nekoliko godina surfao sam na Barbadosu, na kojem živi jedan od svjetskih prvaka. On je lijepo objasnio da nije važno tko je najbolji, nego tko najviše uživa. Jesi li dobar ili loš, potpuno je nebitno – kaže glazbeni producent. – Ponekad surfam s društvom, ali često i sam. Kad si vani, na otvorenom moru, to nije više toliko u prvom planu, nekako si u svojem svijetu i svojim mislima – odgovara na pitanje treba li za surfanje društvo pa nastavlja o najljepšim lokacijama na kojima je bio.

– Surfao sam na Baliju, Karibima, u Tajlandu, ali Havaji su i dalje moj broj jedan. Kultura surfanja tamo je životna filozofija koje se svi drže. Dijelim taj način razmišljanja pa sam tamo kao doma – zaključuje Tomo. 

>> Ruše rekorde - Impresivne transformacije prikovale su nas uz male ekrane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije