Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drukčiji glazbenici

ST!llness: Pjesmama više ne pozivamo na bunt

stillness (1)
Foto: privatni arhiv
1/3
04.02.2012.
u 14:10

Energična hip-hop sedmorka u ožujku izdaje treći album, 
a najavni singl “.” ovih dana izlazi u eter. Promocija je 13. travnja, kad sviraju u zagrebačkoj Tvornici kulture

Ja san užica starce nešto love za probe, još uvik me oni hrane i sve me više toga sram”, pjevao je prije dvije godine u pjesmi “Gengst!ll” Ivan Jurić Yuri, frontmen zagrebačke hip-hop grupe ST!llness o osobnoj, ali i frustraciji mnogih pripadnika populacije kasnih dvadesetih u Hrvatskoj. Situacija se, barem što se mladog umjetnika iz Splita tiče, otad promijenila, a drukčije su i Yurijeve pjesme koje, kaže pjevač i tekstopisac, nastaju jednostavnim izbacivanjem misli na papir i pražnjenjem glave. Kako sad zvuče, obožavatelji i svi oni koji će to tek postati moći će čuti na trećem albumu nazvanom “ST!LLNESS” koji će svjetlo dana ugledati u ožujku.

– S prvim albumom smo se našli, s drugim upoznali i zauzeli neki stav, a treći je rezultat nas – govori Yuri. Studijski uradak najavit će singlom “.” (Točka) koji samo što se nije zavrtio u eteru. Osim društveno-političkih tema, kojima obiluje dosadašnji repertoar grupe, novi CD donosi i neke introspektivne stihove.

– Više ne pozivamo na bunt, samo ukazujemo na ono što se događa i mislim da je to trenutačno i više nego dovoljno. Shvatili smo da možemo promijeniti samo sebe, ali i to je dobro jer ako promijeniš sebe kao najmanju jedinicu društva, onda si već promijenio i društvo. Srž ovoga albuma je i trenutak koji nam prolazi misleći o prošlosti i projicirajući budućnost što znači da nikad ne živimo punim plućima jer uvijek imamo žal i projekciju – objašnjava frontmen.

Bend je osnovao s bivšim članom Papijem prije 12 godina kao hip-hop dvojac, no razišli su se jer je Yuri žudio za više nastupa i okupljanju što većeg broja sličnomišljenika, kako naziva obožavatelje. Dolaskom u Zagreb na fakultet krenuo je dalje s gitaristom Antom Ljubičićem, polako se okupljao i ostatak ekipa, a u današnjoj sedmeročlanoj postavi postoje sedam godina.

– Ako se zbroji posljednjih sedam godina, više smo para potrošili nego zaradili. Jedina isplativa stvar kod sviranja je gušt, putovanja i što se u kombiju kad putujemo na gaže možemo ponašati kao da imamo opet 18 i idemo na maturalac – zaključuje gitarist Ante koji radi i kao novinar. Yuri je odslušao sve četiri godine na studiju filozofije i napustio ga jer, ističe, upio je sve što mu je trebalo i posvetio se glazbi.

– Za biti kvalitetan profesor nemam strpljenja, a za biti političar nemam interesa. Ne mogu biti u četiri zida više od nekoliko sati, čak i kad radim nešto što najviše volim, a to je glazba – tvrdi mladi intelektualac. U svojoj glazbi koketiraju s reggaeom, a Yuri ima čvrst stav kad je riječ o zabrani konzumacije i posjedovanja marihuane koju i sâm konzumira.

– Apsolutno mi je apsurdno po svim logičkim, vjerskim i moralnim zakonima da nešto što raste iz zemlje može itko ikome zabraniti! Podsjećam našeg premijera na predizborno obećanje da će dekriminalizirati lake droge. Neka se trgne što prije i ukine ili smanji kazne koje imaju veze s marihuanom – poručuje Splićanin. Od nove vlasti, dodaje, ne očekuje ništa, osim korekcije nekih zakona.

– Da čovjek, ne škodeći pritom drugome, može nesmetano raditi ono što voli, da inovatori ne moraju proći pakao birokracije kako bi inovaciju realizirali. Ne trebamo donacije i poticaje, samo razvezane ruke – naglašava. Na referendum za ulazak u EU nije izašao, jer, priznaje, nije znao što bi zaokružio, a članstvu Hrvatske u Europskoj uniji veseli se zbog nekolicine stvari.

– Nećemo morati raditi putovnice za instrumente, i olakšat će nam komunikaciju s prijateljima po Europi i odlazak na svirke. Jedino što ćemo ispasti “điberi” na granici sa Srbijom – smije se Yuri koji je nedavno iznenadio promjenom imidža: nakon deset godina ošišao je svoju dugu kosu.

– Počela mi je uzimati preveliki dio života, postala mi je važnija od puno bitnijih stvari, a to je nedopustivo! Volim kosu i vjerojatno ću je opet pustiti, ali ne znam hoću li opet imati dreadlockse. Falio mi je onaj osjećaj da u bilo kojem trenutku mogu uroniti glavu u vodu i da ne moram misliti koliko će se kosa dugo sušiti i kolika je vani temperatura – rekao je hip-hoper te otkrio svoju, ali i veliku želju ostatka benda:

– Bilo bi super da rasprodajemo dvorane i prodajemo više CD-a! Ipak, zadovoljni smo profilom ljudi koji nas slušaju i energijom na koncertima, a to je najbitnije. Znali smo nastupati u krcatim dvoranama s nekoliko bendova i ne bi se postigao tako dobar osjećaj kao na nekim puno manjim koncertima – govori. A svatko tko je barem jednom bio na koncertu ST!llnessa, složit će se s Yurijevim riječima da njihovi energični nastupi graniče s duhovnim iskustvom.

– Jedino na pozornici živimo u trenutku. Nemamo nikakve specijalne pripreme prije koncerata osim što se trudimo što manje popiti jer se brzo pregori! Nakon što izdaju album, idu na turneju na kojoj će prvi put svirati izvan granica bivše Jugoslavije.

– Krećemo iz Slovenije, preko Austrije i Njemačke do Pariza – najavljuju. Bit će to odlično uvježbavanje albuma za nastup pred domaćom publikom u zagrebačkoj Tvornici kulture 13. travnja. Ondje će snimiti još materijala za ST!llness reality TV, kanal na YouTubeu, na kojemu će fanovi moći vidjeti snimke grupe “iza kulisa” koje je sedmorka skupila tijekom godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije