Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LARRY DAVID

Stiže nova doza humora od tvorca serije 'Seinfeld'

12.06.2009.
u 14:18

Sve je počelo 1999. kad je za HBO Larry David snimio duhoviti dokumentarac o svom životu imena “Larry David: Bez oduševljenja, molim”. Rezultat je oduševio, a godinu dana kasnije svjetlo dana ugledala je humoristična serija slična naslova i koncepta. “Bez oduševljenja, molim” doživjela je čak šest sezona, a posljednju (iako se počelo šuškati i o snimanju sedme) imamo prilike od nedjelje gledati i na Drugom programu.

Za ljubitelje serije dovoljno je reći da će nastavci koji nas očekuju slijediti već dobro poznatu šablonu – lažni dokumentaristički stil snimanja, gostovanje gomile poznatih osoba koje glume iskrivljene i parodirane inačice samih sebe i zaplet koji uključuje brojne nelagodne i nevjerojatne situacije u koje se Larry uplete. Zbog svih koji dosad nisu imali prilike gledati seriju valja dodati – u slučaju “Bez oduševljenja, molim” ništa novo je najbolja preporuka.

Radnja se vrti oko života Larryja Davida, jednog od tvoraca “Seinfelda”, a kad kažemo da je upravo Davidv bio inspiracija za Georgea Costanzu jasno vam je o kakvom se humoru radi. Naravno, kao što je iskarikirao poznate koji nastupaju u seriji, tako je iskrivljen i njegov život.

Ciničnija, nemarnija, direktnija i socijalno neinteligentnija verzija komičara je ono što vidimo na ekranu, a kako glumci nikad ne dobiju scenarij epizode već samo grubi sadržaj i kako se od njih traži da improviziraju ostatak priče, David je najveću pažnju posvetio odabiru glumaca. Kako bi izabrao svoju TV suprugu, mjesecima je imao audicije, a poslije je priznao da je glumicu Cheryl Hines odabrao jer mu se učinila kao jedina koja će ga moći obuzdati. Kako bi se što više uživjeli u ulogu i u improvizacijama što manje griješili, svi glavni likovi zovu se isto kao i glumci koji ih utjelovljuju, a osim što mnoge nasmije do suza, “Bez oduševljenja, molim” spašava i živote.

Naime, 2003. godine Juan Catalan iz L.A. optužen je za ubojstvo. Iako je tvrdio da je nedužan i da je u vrijeme zločina bio s kćeri na utakmici bejzbola, nitko nije mogao potvrditi njegov alibi. Pregledane su sve snimke sigurnosnih kamera i TV postaja koje su pratile utakmicu. Srećom, Catalan je bio ljubitelj serije i sjetio se da su tu večer na stadionu snimani i kadrovi za “Bez oduševljenja, molim”.

Producenti su ustupili snimljeni materijal i iako nije bio u kadrovima koji su poslije emitirani, Catalan je u izrezanim dijelovima pronašao sebe i kćer te se spasio od smrtne kazne. Koliko je jak status serije i kolik je utjecaj njezina autora na američku pop kulturu govori i to da je u rječnike uveden pojam “Larry David trenutak” koji označava nehotimično izazivanje neugodne situacije u društvu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije