Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smiješi mu se Oscar

Steven Spielberg deset godina je prikupljao građu za "Lincolna"

Daniel Day-Lewis, Lincoln
arhiva VL
26.01.2013.
u 12:00

– Najvažnije mi je bilo da portretiram Lincolna kao čovjeka i radišnog predsjednika, a ne kao predsjednika koji je pozer – objasnio je redatelj.

Snimiti film o 16. predsjedniku SAD-a Abrahamu Lincolnu ideja je koja se vrzmala glavom redatelja Stevena Spielberga deset godina. O njegovu životu čitao je još kao dječak i znao je da ga mora uprizoriti na filmskom platnu, ali dugo se dvoumio koju knjigu uzeti kao predložak za scenarij.

Pomoć povjesničara

Najviše inspiracije pronašao je u “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” autorice Doris Kearns Goodwin.

– Najvažnije mi je bilo da portretiram Lincolna kao čovjeka i radišnog predsjednika, a ne kao predsjednika koji je pozer – objasnio je redatelj. Prije nego što se Tony Kushner primio pisanja scenarija, zajedno sa Spielbergom sjeo je sa 20 povjesničara koji su proučavali Lincolnov život kako bi odredili smjernice scenarija. Jedan od savjetnika bio je i Bryon Andreasen iz Predsjedničke knjižnice i muzeja Abrahama Lincolna u Springfieldu.

– Uvijek će biti prigovora na scenarij i Kushnerovih i Spielbergovih neistomišljenika, ali mogu posvjedočiti kako su se trudili biti autentični. Dolazili su k nama u muzej kako bi, primjerice, snimili zvuk zvona koji je Lincoln koristio u Bijeloj kući ili otkucaje sata koji je bio u njegovu uredu – ispričao je Andreasen.

U jednom filmu bilo bi teško oslikati cijeli Lincolnov život, zato su se Spielberg i Kushner odlučili naglasak staviti na razdoblje u kojem je Lincoln odlučio okončati Građanski rat, ne samo tako da zaustavi borbe, nego i da se usvoji 13. amandman kojim se trajno ukida ropstvo.

Liam Neeson bio je prvi izbor

Nakon suradnje na “Schindlerovoj listi”, Spielberg je silno želio ponovno raditi s Liamom Neesonom kojega je zamislio u ulozi Lincolna. Neeson je isprva pristao, ali poslije je ipak odustao od projekta jer je smatrao kako je sa 60 godina prestar da glumi 55-godišnjeg predsjednika. Njegovo mjesto zauzeo je Daniel Day-Lewis, koji se također nećkao oko prihvaćanja uloge.

– Da me je Daniel odbio, sigurno ne bih snimio film, odustao bih od svega – uvjerava Spielberg koji je za povijesnu dramu dobio 12 nominacija za Oscara, a Day-Lewis već je primio Zlatni globus za interpretaciju Lincolna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije