Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLENDA JACKSON

Slavna glumica i dvostruka oskarovka preminula nakon kratke bolesti

Glenda Jackson
Foto: Chris J Ratclife/PRESS ASSOCIATI
1/3
15.06.2023.
u 13:23

- Glenda Jackson, dvostruka dobitnica Oscara, glumica i političarka, jutros je umrla mirno u svom domu u Blackheathu u Londonu nakon kratke bolesti, uz svoju obitelj, stoji u priopćenju

Oscarom nagrađena glumica i bivša zastupnica Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Glenda Jackson umrla je u 88. godini, rekao je njezin agent.

- Glenda Jackson, dvostruka dobitnica Oscara, glumica i političarka, jutros je umrla mirno u svom domu u Blackheathu u Londonu nakon kratke bolesti, uz svoju obitelj, stoji u priopćenju. 

Jackson je odrasla u radničkoj obitelji i neko je vrijeme radila u ljekarni. Nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (Royal Academy of Dramatic Art) debitirala je u kazališnoj predstavi Separate Tables, a 1963. imala je i filmski debi u sportskoj drami This Sporting Life. Godine 1969. nastupila je u kontroverznom filmu Kena Russella "Women in Love", za što je nagrađena Oscarom. Godinu dana kasnije nastupila je u također kontroverznom filmu "The Music Lovers", gdje je glumila nimfomansku suprugu Petra Čajkovskog.

VEZANI ČLANCI

Nakon te uloge, stekla je reputaciju glumice spremne uraditi sve što se od nje zahtijeva pred kamerama. Tu je reputaciju potvrdila kada je godine 1971. obrijala glavu kako bi mogla što uvjerljivije glumiti kraljicu Elizabetu u BBC-jevoj mini-seriji Elizabeth R, dok je dvije godine kasnije pokazala komičarske sposobnosti u romantičnoj komediji "A Touch of Class" za koju je nagrađena Zlatnim globusom i novim Oscarom. Za najprestižniju filmsku nagradu nominirana je još dva puta. 

Godine 1992., potpuno se povukla iz glume kada je kao zastupnica Laburističke stranke izabrana u Parlament. Kao žestoka ljevičarka, stekla je reputaciju jednog od najvećih kritičara politike Tonyja Blaira.

Kasnije se vratila na filmsko platno, osvojivši Baftu za svoju povratničku ulogu u TV drami Elizabeth Is Missing 2020. godine. Nedavno je završila snimanje filma The Great Escaper u kojem je glumila s Michaelom Caineom.

VIDEO: Paradžiković opisala avanturu koju je prošla: 'Ostala sam bez benzina, pa sam shvatila da nemam novčanik' 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije