Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENE NAGRADE

Slavili Oliver, Josipa Lisac, Detour... Evo tko je sve dobio Porina

Porin
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/38
17.03.2017.
u 22:58

Najbolji album zabavne glazbe je Terezin „Oči duše“, a najbolji jazz glazbe „Spiritual market“ Vedrana Ružića

Split je opet pokazao da je grad glazbe i odličan domaćin. Po treći put je uspješno organizirao dodjelu najveće glazbene nagrade Porin, 24. po redu u Spaladium Areni, a i u upravi su zadovoljni brojem prodanih ulaznica.

Uoči početka najveće glazbene manifestacije crvenim tepihom prošetali su brojni izvođači, pjevači i svirači, ali i političari i kandidati za splitskog gradonačelnika. Dok su mlađi ušetavali pomalo sramežljivo, suvereno i sigurno pozornost su plijenile istinske dive naše estrade Tereza Kesovija i Nina Badrić.

Nagradu za životno djelo dobili su splitska klapa Lučica, skladatelj Zrinko Tutić i dirigent Zoran Juranić. Porina za pjesmu godine dobila je grupa Detour za pjesmu Zaljubila sam se.

Najbolji album zabavne glazbe je Terezin „Oči duše“, a najbolji jazz glazbe „Spiritual market“ Vedrana Ružića.

Statuu u kategoriji „Novi izvođač“ osvojila je Antonela Doko. Josipa Lisac dobila je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu  za pjesmu „Moja magija, dok je Oliver Dragojević dobio Porina u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe za skladbu „Gdje to piše“.

Uoči televizijskog prijenosa glazbene nagrade Porin dodijeljene su statue u 21 kategoriji. Najviše kipića, njih šest, dobio je album "Familija" Olivera i Gibonnija, a Matija Dedić tri. Album splitskih glazbenika nagradu je dobio za Najbolji album pop glazbe dok je Oliverova pjesma Gdje to piše? s tog albuma nagrađena u dvije kategorije. Porin za produkciju i aranžman Oliverove pjesme dobio je Elvis Stanić. Jazz pijanist Matija Dedić nagrade je dobio za Najbolji koncertni album "Matija svira Arsena - Live in ZKM", pjesma s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za Najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili za Najbolju izvedbu jazz glazbe i skladbu Fortune smiles.

- Oliver i ja se znamo 27 godina i nemamo još selfie. Ali imamo puno toga zajedničkog, radili smo album sebi za dušu, ponudili smo ono što bismo mi volili 'jesti' na meniju. To se pokazalo uspješnim - rekao je Gibonni.

- Veliki je ovo uspjeh nakon Cesarice, ugrabili smo nekoliko kipića - rekao je Oliver.

Ima li nešto što nije osvojio, pitali su ga novinari.

- Ima, Mount Everest nisam osvojio! Porin je ipak najveće u Hrvatskoj. Nije malo godina da sam na sceni, skoro 56 godina, i sam sebi sam dosadija, a glazbu volim i zahvaljujem publici.

- Presretna sam, nisam se usudila očekivati nagradu. Ovako treba nastaviti dalje, osjećaj je moćan i sretna sam. Nastavit ću raditi, imam 17 godina i ne mogu se žaliti s Porinom u ruci - rekla je Antonela Doko.

Elementalov album "Tijelo" dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za Najbolje likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album "Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina" u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja snimka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić.

Porin za Najbolji album klasične glazbe dobila su "Sunčana polja" u izvedbi Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavle Dešpalja dok je za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena Miroslav Miletić: Glas iz Dubrovnika stavak za klarinet i gudače u izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista. Od ostalih dobitnika tu je zagrebački bend Detour, koji je dobio Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom, Najbolji video broj ima Mia Dimšić za skladbu Život nije siv u režiji Borisa Sekulića, saksofonist Igor Geržina i njegov album "Bucket list" nagradu je dobio za Najbolji instrumentalni album, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa.

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off u izvedbi 4IN3+1, Najbolji album folklorne i klapske glazbe je "50. festival dalmatinskih klapa Omiš - večer novih skladbi", dok je tematsko - povijesni album "Boško Petrović - Original album collection vol 1&2". Album "Božićne pjesme" u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a "Karlovačko RockOff 2016." izabran je za Najbolji album s raznim izvođačima.

>> Oliver Dragojević: Gibo je zaslužan baš za sve pjesme na albumu

>> Matija Dedić: Volio bih da me moja kći Lu glazbeno nadmaši

Komentara 16

DU
Deleted user
06:24 18.03.2017.

Kraći bi bio popis onih koji nisu dobili.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:17 18.03.2017.

Kesovija????Fakat nam je muzika u banani...

DU
Deleted user
08:57 18.03.2017.

Čini mi se da je malo nagrada za našu prebogatu i kvalitetnu glazbenu scenu! I trebalo bi dati Porina svima iznad 50 "Za životno djelo". Kad je bal, nek je bal...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije