Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ALBUM

Sinjska grupa M.O.R.T.: S rock-glazbom teško je opstati na sceni. Mnogi su propali

Zagreb: Sinjska rock grupa MORT
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
10.02.2024.
u 07:00

Peti album M.O.R.T.-a oduševio je kritiku i publiku, a oni najavljuju i koncertnu promociju, a da M.O.R.T. sjajno zvuči uživo, mogli smo se uvjeriti i na nedavnoj dodjeli nagrada Rock & Off

Sinjska punk blues rock-četvorka M.O.R.T. održat će veliki koncert u Tvornici kulture. Gotovo godinu dana nakon objave hvaljenog petog studijskog albuma "Samo hrabro i bezveze!" u subotu 2. ožujka 2024. godine M.O.R.T. će nastupiti u Zagrebu. Grupu čine Ivan Katić John na vokalu, Bože Blajić Zvrk na gitari, Jakov Maleš Kikos na basu i Milan Mijač Mile na bubnjevima.

Peti je studijski album "Samo hrabro i bezveze!" žestoka četvorka snimala tijekom lockdowna, a već po izlasku dobio je fantastične recenzije i prognoze mnogih da je riječ o jednom od najboljih albuma godine. Materijal je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, a je miks i master albuma radio je Mark Mrakovčić uz asistenciju benda. Da M.O.R.T. sjajno zvuči uživo, mogli smo se uvjeriti i na nedavnim dodjelama nagrada Rock & Off, gdje su uživo izveli nekoliko pjesama i oduševili sve prisutne. John i Kikos uz Zvrka okosnica su benda još od 2003. godine, a u razgovoru su nam najavili koncert, ali i otkrili koliko su zadovoljni aktualnim albumom.

– Jedva se čekamo ponovno popeti na pozornicu. Naravno da ćemo izvesti većinu pjesama s novog albuma, ali i sve pjesme koje naša publika voli – rekli su nam John i Kikos, kojima laskaju dobre kritike koje su njihov album svrstale među najbolja prošlogodišnja ostvarenja.

VEZANI ČLANCI

– Pa sad, kritike nam znače, kako od koga. Lani je bila oštra konkurencija, nismo je očekivali – kazao je John, a Kikos je dodao da im pogotovo znači nominacija za Rock & Off nagrade jer njih daju novinari koji se bave glazbom i znaju prepoznati što valja.

– Kod Porina dosad je situacija bila drukčija pa su svi glasali za sve. Drago mi je da su od ove godine uveli ograničenje broja kategorija u kojima se može glasati pa za recimo rock-kategoriju više neće glasati oni koji slušaju zabavnu ili klasičnu glazbu – kaže Kikos. Album "Samo hrabro i bezveze!" nastao je tijekom pandemije. Mortovci tada nisu nastupali, nego su snimali.

– Nismo htjeli svirati pod svakakvim uvjetima. Odbijali smo raditi koncerte na kojima su trebale potvrde ili testovi. Previše je to sličilo na segregaciju. Zamislite, kažu – šmrcaš i ne možeš na koncert? – kaže John. Sinjski buntovnici ipak su u svom kraju znali svirati, a na jedan koncert upala im je i policija.

– Doslovno smo radili konspirativne koncerte. Rekli bi ljudima da dođu na parking ispred trgovačkog centra i slijede nas autima po šumarcima do lokacije. Onda nas je na Uskrs pratio dron sa zvučnikom, i to na visini s koje ga ne možeš skinuti kamenom – smije se John. Prvi singl s novog albuma "Svijet se sužava" napravili su inspirirani pandemijom.

– Imali smo dosta vremena i velik broj dana provodili u našoj sviraoni. Za razliku od prije, sada smo svi odmah radili na novim pjesmama. Svijet je, nažalost, sve uži. Ne možete više stopirati do Azije, kao što je nekad radio Malnar – kaže John, a s njim se slaže i Kikos.

Zagreb: Sinjska rock grupa MORT
1/25

– Sve je kao u Big Brotheru. Sve nas snimaju kamere, čak i na prometnicama sad imate kamere koje prepoznaju lice. Kontrola je sve jača, sve se više sužavamo. No čovjek je uvijek bio jači od tehnologije. Hakeri su dosad probili i CD i DVD pa ne sumnjam kako će i ovo. Uvijek vam je tako – kaže Kikos. Za razliku od prijašnjih albuma, ovaj traje nešto više od 30 minuta, a pjesme su većinom kraće od tri minute.

– Skratili smo sva gitarska sola, nema viškova. Samo ljutnja, bijes i napad – objašnjava John. Koncertni favorit mnogima je pjesma "Ćaća", koja će biti idući singl. Zanimalo nas je je li ta pjesma inspirirana patrijarhatom, kojeg još ima u Cetinskoj krajini.

– Ne bih rekao da ga ima. Kod nas su i dalje matere glavne, one i dalje odgajaju sinove. Zapravo, matere su najveći stup patrijarhata! – ističe John. Sinj i Cetinska krajina uvijek su bili rasadnik glazbenih talenata. Otkad je u Sinju izgorjela popularna Vojarna, više baš i nemaju koncertnih mjesta, no mortovci kažu da svejedno ima dosta mladih koji sviraju rock i metal. U susjednom Trilju je i Grše, trenutačno jedan od najpopularnijih domaćih glazbenika. – Momak očito zna što radi i ja mu želim svu sreću. Što se tiče trapa, ta nam je glazba potpuno strana – kaže John.

– Grše je imao odličan prvi album, čak smo ga mislili zvati i za suradnju. Sad je izabrao drukčiji put. Što se tiče nekih nama bliskih bendova s kojima bismo mogli napraviti suradnju, tu su nama dragi Garage in July, s kojima smo svirali. Nažalost, dosta bendova s kojima smo svirali više ne postoje. Teško je opstati s ovom glazbom na sceni. Mi smo, izgleda, previše u formi, valjda smo jako uporni – smatra Kikos.

M.O.R.T. ovog vikenda nastupa u Požegi i Banjoj Luci, a prije koncerta u Tvornici kulture sviraju i u Rijeci i Dubrovniku. No, kako su nam rekli, bit će to sve uvod u ono što pripremaju za Tvornicu. – Tko ne dođe na taj koncert, ne mora više nikad doći! – zaključili su John i Kikos.

VIDEO Sandra Benčić: U Saboru nakon ponoći, svi polude. To je kao na maturalcu!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije