Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Šest bezvremenskih ekranizacija književnih djela na Klasik TV-u

Klasik TV
03.07.2020.
u 11:17

Ponedjeljkom navečer, sve do kraja srpnja, na Klasik TV-u pogledajte filmske inačice naslova velikih autora.

Na Klasik TV-u u tijeku je ciklus filmova Klasici na Klasiku. Šest višestruko nagrađivanih filmskih naslova nastalih prema kanonskim književnim djelima svakog se ponedjeljka emitira u kasnovečernjem terminu. Nakon ekranizacija Glembajevih Miroslava Krleže i Breze Slavka Kolara, ovaj je ponedjeljak u 23.45 na rasporedu Kiklop Ranka Marinkovića, a zatim slijede Izgubljeni zavičaj Slobodana Novaka, Derviš i smrt Meše Selimovića te Kužiš stari moj Zvonimira Majdaka, sve po izboru urednika Igora Tomljanovića. 

Kiklop iz 1982. drugi je film u režiji Antuna Vrdoljaka u ovome ciklusu nakon Glembajevih. Prikazuje duh Zagreba netom prije 2. svjetskog rata kombinirajući intelektualni sadržaj Marinkovićeva pisma s popularnim momentima, uz zvučnu glumačku postavu. Glavnog lika Melkiora Tresića, koji je na dijeti kako bi izbjegao vojsku, tumači Frano Lasić, a tu su i Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Boris Dvornik, Ivo Gregurević…

I Ante Babaja zastupljen je u Klasicima na Klasiku s dva naslova. Nakon Breze, na programu je Izgubljeni zavičaj (1980.) 13. srpnja u 23 sata. Glavni se lik radi sprovoda vraća na svoj rodni otok gdje ga preplavljuju uspomene iz mladosti, uključujući i onu na prvo erotsko iskustvo, a gledatelji će uživati i u prizorima iz seoskog života na Mediteranu – lovu na tune, berbi grožđa, vožnji čamcem kroz kameru Gorana Trbuljaka.

Derviš i smrt (1974.) ekranizirao je Zdravko Velimirović, a glumačku ekipu među ostalima čine Bata Živojinović, Boris Dvornik, Pavle Vujisić i Faruk Begoli. U Bosni 17. stoljeća Ahmed Nurudin, nekadašnji ratnik, posvećuje život Alahu i postaje derviš. Teror i korupciju lokalne vlasti ne primjećuje sve dok smrtno ne strada njegov nevini brat, kad se osvećuje, preuzima vlast te postaje opsjednut moći isto kao i oni protiv kojih se borio. Na Klasik TV-u prikazuje se 20. srpnja u 23.15.

Posljednji u ciklusu, Kužiš stari moj (1973.) u režiji Vanče Kljakovića, ekranizacija je istoimene kultne proze u trapericama Zvonimira Majdaka. Prikazuje zagrebačku svakodnevicu jednog boema i zgubidana, nekadašnjeg preprodavača kino-ulaznica, čiji je biznis u nestajanju pojavom disko-klubova. I dok mu se društvo raspada, a svijet se oko njega nepovratno mijenja, Glista (Ivica Vidović) traži svoju ulogu u društvu. Filmska inačica jednog od najzagrebačkijih romana 20. stoljeća Klasike na Klasiku zatvara 27. srpnja u 23 sata.

Klasik TV gledajte na MAXtv-u, EVOtv-u, A1 televiziji, Iskon.TV-u, OptiTV-u, BTnet-u, Terrakom Sat.tv-u i Magic Net televiziji, a TV raspored možete pronaći na www.klasiktv.com.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije