Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nemoj nikome reći"

Pretjerivanje i stereotipi u seriji u službi su satire

21.10.2014., Samobor - Na Etno farmi u Samoboru pocelo je snimanje TV serije za mlade naziva Nemoj nikome reci. Seriju za HRT snima producentska kuca Kombinat produkcija. U seriji medju ostalima glume Mia Anocic Valentic, Hrvoje Keckes i Matija Prskalo, a
Foto: Promo foto
1/5
22.10.2015.
u 19:00

Današnja mladež odlično reagira na satiru i voli trash-kulturu jer na TV-u nedostaje humora, smatra producentica serije Sandra Basso

– Za razliku od sve dosadašnje domaće produkcije ovo je zanimljivo novo iskustvo. Serija je svakako osvježenje na televizijskom programu, a i u domaćoj produkciji te je nastavljam gledati. Samo je to dio reakcija mladih gledatelja na HRT-ovu seriju "Nemoj nikome reći" koja radnjom prati mlade čija se komunikacija i odnosi odvijaju unutar društvenih mreža.

Vizualno lepršavo

Populacija kojoj su društvene mreže i brza komunikacija nepoznanice i koja je svoje školske zadaće i seminare pisala na pisaćim mašinama seriju je dočekala s malim negodovanjem, uz objašnjenje kako su stereotipi u seriji prenaglašeni i pretjerani. No upravo je to i bio cilj serije, objašnjavaju nam producentica Sandra Basso i redatelj Ivan Livaković.

– Naša priča i serija čista su satira i zato često pretjerujemo. Igrali smo se sa stereotipima u našem društvu pa imamo stereotipe prema plavušama, homoseksualcima, Hercegovcima i namjerno smo pretjerali u njihovu prikazivanju te smo ih karikirali baš za potrebe satire, jer samo se na taj način može postići željeni efekt – objašnjava Sandra Basso. Želja je bila prikazati svijet mladih kroz njihove oči, biti blizu njihovoj perspektivi, a ne ih prikazati kroz oči odraslih koji imaju drukčiju viziju kakvi bi mladi trebali biti.

– Današnja djeca ne trebaju sjediti satima za knjigom, bubati stvari napamet i podatke tražiti u knjižnicama jer oni odu na internet i pronađu potrebne informacije. Današnja mladež brza je generacija s iznimnim smislom za humor, odlično reagira na satiru i voli satiru koja graniči s trash-kulturom koja je danas u svom punom zamahu. Trash ih zanima jer na našim programima nemaju dovoljno humorističnog sadržaja – govori Basso. O željama i potrebama mladih razmišljalo se i u vizualnom prikazu, scene se brzo izmjenjuju, a animacije i vizualni efekti sastavni su dio serije.

– Televizija je vizualni medij i važno je da se vidi akcija, a ne prepričavanje radnje. Tu velike zasluge treba pripisati redatelju Ivanu Livakoviću koji je uspio u tome jer nije lijen u kadriranju, što se vidi u brzini kadrova koja nije uobičajena za neku prosječnu domaću seriju – kaže Basso. Takav pristup, koji je u produkciji serija za mlade u svijetu već uobičajen, svidio se mladim gledateljima koje je radnja toliko zaintrigirala da su zahvaljujući HRT-ovoj internetskoj platformi hrti.hr već pogledali svih 12 epizoda prve sezone.

– Nikada ne znate kako će publika reagirati, ali pretpostavljao sam da će se mladima svidjeti zato što je serija lepršava i vizualno zanimljiva, nije opterećujuća i zabavna je – kaže redatelj Livaković. Originalna ideja scenaristice Aleksandre Osman nije imala koncept u kojem glavna junakinja sve govori u kameru, niti je priča bila vođena "voice overom" niti je sadržavala animacije, što je Livaković naknadno uklopio u priču i time pogodio u sridu.

– Dosad se nisam bavio ovakvom tematikom i bilo mi je važno da serija bude po ukusu onih za koje se i radi. Htio sam da bude pitka, zabavna i da nije turobna i tmurna poput većine hrvatskih serija danas. Uglavnom su se kod nas snimale dramske serije i sapunice, nitko nije išao na taj hibrid između dramske i humoristične serije u nekom modernom ruhu – objasnio je Livaković.

Producentica Sandra Basso dodaje da je originalni scenarij "Nemoj nikome reći" bio na tragu američkih serija koje današnja mladež voli.

Druga je sezona napisana

– To su serije u kojima 16-godišnjaci voze automobile, imaju kreditne kartice i vode drukčiji način života. Čitajući scenarij zaključili smo kako Hrvatska ne može imati klasičnu američku tinejdžersku dramu ili komediju, jer žive sasvim drukčije i zato smo odlučili zezati se s tim – kaže Sandra. Zaključuje da je serija i dobar orijentir za roditelje koji ponekad idealiziraju sliku o svojoj djeci jer je serija realna i donosi pravu sliku života današnje mladeži, bez uljepšavanja i idealiziranja.

– Kada radite seriju za mlade, treba paziti na trendove i stil. Iako to djeluje stilizirano, to je njihova realnost i način na koji oni komuniciraju – kroz Instagram, pop-upove i sl. i u tom stilu pratimo trendove te serija nije anakrona – kaže Livaković.

Obožavatelje će razveseliti što već postoji scenarij za drugu sezonu, a Livakovića veseli što za seriju već sada postoji velik interes u inozemstvu.

>>Moderni tinedjžeri sve strahove pobjeđuju na društvenim mrežama

>>'Žene me napadaju, ali ih ignoriram jer sam zaljubljen'

Komentara 5

ZW
zweistein
08:27 23.10.2015.

još jedna propala serija. unaprijed se brane satirom - dakle - udri po svim vrijednostima koje mladi promoviraju na kamenitim vratima promiskuitet - ateizam - i regijon

ZW
zweistein
08:37 23.10.2015.

još jedna propala serija. unaprijed se brane satirom - dakle - udri po svim vrijednostima koje mladi promoviraju na kamenitim vratima serija sigurno nudi promiskuitet - ateizam - i regijon

SA
Samson
09:21 23.10.2015.

"Važno je da se vidi akcija a ne prepričavanje radnje." - najslabija točka serije je upravo kad vlogerica komentarom opisuje sve što već ionako vidimo u kadru, tipa: Marko sjedi, pored njega Mirko kopa nos a Ana ima noge na stolu, umjesto da, ako već nešto mora komentirati, nadogradi kadar novom informacijom. Ako već ima toliko naracije u off-u, neka bude to sa nekim smislom i razlogom a ne da se stvori dojam nabacivanja s offovima kao plahtama po svemu i svačemu, samo da se zadovolji forma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije