Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lud, zbunjen...

Senad Bašić: Brak je teško putovanje koje mora biti zajedničko

Senad Basic
21.04.2013.
u 11:00

Faruk iz popularne serije otkriva zašto je izabrao Hrasnicawood umjesto Hollywooda, kakav je suprug i kako je shvatio da je cijeli svoj život u krizi. U šestoj sezoni serije ekipi se pridružila i Nives Ivanković koja glumi Farukovu djevojku

Između Hollywooda i Hrasnicawooda ja sam izabrao ovo drugo! – smije se Senad Bašić kojeg i ne treba posebno predstaviti, ali za šačicu onih koji ne znaju, glumac koji igra Faruka Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, i pojašnjava:

Ja sam stari ljubitelj rocka

– Pri tome mislim na Hrasnicu kraj Sarajeva, mjesto vezano uz tvornicu motora Famos koja je ondje postojala prije rata, a u ratu je uništena. Ostalo je naselje i fantastičan Dom kulture u kojem smo posljednje tri godine snimali ovu seriju. Znam kakva je mašinerija u Hollywoodu. Mnogi su ondje probali, ali nisu izdržali tu okrutnost. To je industrija koja u američkom budžetu sudjeluje s prihodom od osam posto. U Americi je kultura ono što se prodaje, Coca-cola, Levi’s, Warhol, film... Ne znam ima li Amerika ministra kulture. Kod njih je prioritetna kultura kapitala, dok je u Europi kultura pitanje identiteta i podržavaju je ministarstva za kulturu s punom sviješću da je kultura kapitala apsolutno nekulturna i apsurdna. Moj izbor je Europa, Balkan, Sarajevo. Tu sam kod kuće. To mi puno znači.

Intervju dogovara bez žurbe. Dok pozira fotografu, prolaznici mu viču: “Gdje si, Faruk!”, a on, navikao na tu situaciju, o osobnoj sličnosti s likom, kaže:

– Događalo se to poistovjećivanje i s ranijim ulogama. To mi je potvrda da je nešto dobro odglumljeno. Svaki glumac koji može igrati karakterne uloge uvijek računa na svoju osobnost, kopa po njoj i iz nje izvlači materijale za likove.

Svaka moja uloga ima dio mene. I ja sam kao Faruk stari ljubitelj rock and rolla. Moja generacija odrasla je na odjeku hippy pokreta koji je došao u Jugoslaviju. Slušao se Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Rolling Stonesi... mi smo to zvali progresivnom glazbom. Oni koji su slušali narodnjake za nas su bili papci.

Redatelji, pa tako i redatelj serije “Lud, zbunjen, normalan” Elmir Jukić, Senada hvale kao glumca koji nikada ne zakazuje. Ipak, on priznaje da takvih trenutaka ima, iako su rijetki, ali da se u njima naučio snalaziti.

Pedesete su najbolje godine

– Postoji replika koju je napisao I. Vitkijević u “Obućarima”, a glasi: “Iznenadna praznina u glavi ne dozvoljava mi da govorim”. Tako sam i ja na snimanju jedne epizode serije potpuno zaboravio što moram reći, sjetio sam se te replike i opalio: “Iznenadna praznina u glavi ne dozvoljava mi da govorim” i to su ostavili u epizodi. Zaboravio sam na to. I slučajno na programu pogledam baš tu epizodu i zavalim se od smijeha, a mojoj obitelji uopće nije bilo jasno zašto – kaže Senad.

Svojim studentima na Akademiji u Sarajevu blag je profesor, kaže, rigidni autoritet ga ne zanima jer po prirodi nije takav. A još je jedna zanimljiva stvar u njegovu životopisu da ne snima reklame. Nije im podlegao ni u ovo recesijsko vrijeme, štoviše za svladavanje krize razvio je posebnu filozofiju.

– Kada sam išao u osnovnu školu, bila je neka kriza, u gimnaziji su zbog štednje jedan dan vozili automobili s parnim registracijama, a drugi s neparnima, 80-ih je vladala inflacija, 90-e su donijele rat, pa je došla poslijeratna kriza, a sada i globalna. Imam 50 godina i mogu reći da sam cijeli život proveo u krizi. I pitam svog 78-godišnjeg oca je li i on proveo cijeli život u krizi, a on kaže: “Od kolijevke pa do groba sve je to krizno doba”. Dakle, kriza me ne interesira. Krize služe vlastima da bogati postanu još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Za mene postoje samo konkretni problemi za koje je najčešće rješenje rad.

Već 28 godina je u sretnom braku sa suprugom Jasnom u koju se na prvi pogled zaljubio u tramvaju, a o braku kaže:

– Brak je nalik na Odisejev put sa Scilama i Haribdama, Kirkama, Kiklopima i ovcama, nesporazumima kojim putem nastaviti i koji vjetar puše i sa strašnim olujama... To je teško putovanje u kojem na kraju saznajete da je ono bilo zajedničko i da je usprkos nedaćama bilo ravnoteže i harmonije, i to u izobilju. Tko idealizira i misli da je brak med i mlijeko, bolje mu je da u njega ne ulazi. Treba biti izdržljiv i uporan, i kad sve prođe, vjerojatno čovjek kaže: “To se zove ljubav” – kaže Senad, i dok smišlja nove projekte, na pitanje o tome kada ćemo čitati njegovu biografiju, kao uboden kaže:

– Pa sada sam u najboljim godinama! Često se šalim da sam spreman za novu obitelj, na što moja supruga kaže: “Ajde ako si lud, tko ti brani!” Uglavnom, ako mi Bog da zdravlja, volio bih da mi se biografija dogodi poslije 70-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije