Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova serija RTL-a

Ruža vjetrova: Dišpet dvoje mladih Splićana uvodi ih u romansu

'RuzaVjetrova000_nnn_sce_260'
Foto: ''
1/6
29.08.2011.
u 08:00

Prvi smo pogledali prve dvije epizode nove RTL-ove telenovele koja počinje večeras. Ljubavna je to priča o Ines i Marku koja počinje nakon što je on spasi od utapanja. Umjesto zahvalnosti, ona mu pokazuje prezir...

Splitsko dite, 24-godišnja Ines Matošić tipična je predstavnica nježnijeg spola svog grada. Zgodna je, odlučna, drska, inatljiva, a ispod svega toga plaha i senzibilna. Jednog naizgled ugodnog ljetnog dana Ines odlazi u morsku avanturu jedrilicom. Na pučini je zahvati oluja i njezina se jedrilica prevrne u more. Slučajni prolaznik brodom, 26-godišnji ekonomist Marko, primjećuje unesrećenu djevojku i skače za njom. Ostaju bez jedrilice i njegova broda, a spas nalaze na osamljenom svjetioniku.

Upravo ondje, gladni i žedni, na udaru vjetra, gromova i međusobne netolerancije moraju zajedničkim snagama dočekati sunce... Već u prvim minutama prve epizode “Ruže vjetrova” jasno je da je odabir Anje Alač i Matka Knešaureka za protagoniste i više nego odličan. Za razliku od prijašnjih domaćih sapunica, ovaj par već u prvim kadrovima uspijeva bez puno riječi, napetim i senzualnim pogledima stvoriti kemiju koju glatko prenose do gledatelja ispred malog ekrana. Tome svakako pridonosi i romantična atmosfera svjetionika, Inesina netrpeljivost iz ponosa prema svome spasiocu te njegovi suptilni pokušaji zavođenja.

Tečni i duhoviti dijalozi

Anja Alač dominira zajedničkim scenama s glumačkim partnerom i ima sve predispozicije da brzo postane nova zvijezda domaćih serija, a njezin lik, koji na trenutke podsjeća na Divlju Ružu, heroinu prve meksičke sapunice u Hrvatskoj, u tome joj može samo pomoći.

Dvoje temperamentnih Splićana utjelovili su Beograđanka i Zagrepčanin, pa i uz poneki pogrešan naglasak, dosta solidno ‘skidaju’ govor iz Dioklecijanova grada. Teško bi se to moglo reći za Dubrovčanina Franu Lasića koji na trenutke ne zna govori li njegov lik Inesina oca ikavicom, ijekavicom ili ekavicom, a ni rođeni Splićanin Robert Kurbaša ne može se pohvaliti lokalnim dijalektom. Pohvala seriji ide i na račun glazbe koja održava napetost u svakom prizoru, dijaloga koji su tečni, povezani, na trenutke i duhoviti, a glumačka su ostvarenja u najvećem broju slučajeva uvjerljiva.

Miljama daleko od Oscara

Ukoliko od dnevne dramske serije ne očekujete Oscarom nagrađenu dramu, u “Ruži vjetrova” lako ćete pronaći jednosatni bijeg iz stvarnosti i ulazak u telenovelu koja slijedi sva pravila žanra. Nježno ali jasno u prve dvije epizode postavljeni su odnosi svih likova, tko je negativac i zbog čega, a tko ima problema s naivnošću. Radnja nije stupidna ni nadrealna. U središtu su priče dvije splitske obitelji čija se djeca zavole. Iako bi ih to trebalo spojiti, oni su smrtni neprijatelji – Markov otac do grla je zakopan u mutnim poslovima, a Inesina majka, principijelna odvjetnica, svjesna je njegove nečiste savjesti – dva različita svijeta koja žele biti što udaljenija jedan od drugog. Priča o suvremenom Romeu i Juliji na splitski način obuhvaća i sporedne priče, poput obitelji srednje klase kojima je glavna briga kako sinu tinejdžeru kupiti knjige za školu i kopačke za nogomet, a da ujedno plate režije kako ne bi ostali bez struje... Nakon što Ines i Marko prežive oluju i objave svoju ljubav roditeljima, pred njih se postavljaju nove zapreke kojima se oni odluče suprotstaviti. Koliko dugo će njihova borba za ljubav trajati, ovisi samo o tome koliko će uspješno osvojiti gledatelje. Ako je suditi prema startu, na dobrom su putu da dopru do mnogih TV-romantičara...

Komentara 3

DU
Deleted user
15:53 29.08.2011.

Kad vidim ovu zubnu tarabu Frane Lasića uvijek se štrecnem.

DU
Deleted user
16:34 29.08.2011.

Nadam se da je serija na hrvatskom književnom jeziku inače ju smatram za provokaciju!!!

FE
Felicijen
04:37 01.09.2011.

Lokalna serija za lokalne potrebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije