Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavne transrodne osobe

Rođeni su krivog rodnog identiteta, prebrodili unutarnju borbu i postali svjetski poznati

65th Annual Grammy Awards in Los Angeles
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS
1/14
28.02.2023.
u 20:00

Da razjasnimo, transrodnost je pojam koji se koristi kod osoba čiji je rodni identitet drugačiji od spola pripisanog mu pri rođenju. Takve osobe uglavnom, ali ne i uvijek, prolaze medicinski i društveni proces tranzicije kroz hormonalne terapije i/ili operacijske zahvate

Zahvaljujući otvorenijem društvenom diskursu i unaprijeđenom pristupu u medicini, 15-godišnja Zaya Malachi Airamis Wade, kći umirovljenog NBA košarkaša Dwaynea Wadea (41), i službeno je ispravila svoj rodni identitet u dokumentima. Sud u Los Angelesu je odobrio promjenu informacija u dokumentima transrodne Zaye, koja je promijenila ime i spol, a sud je odlučivao po zahtjevu njenog oca iz kolovoza prošle godine. Inače, rođena je kao muškarac Zion, a da želi promijeniti spol prvi je put javno objavila u veljači 2020. godine. Rezultat je to velike unutarnje borbe, a premda se čini da je danas gotovo trendi govoriti o rodnoj varijaciji, ona kao medicinski i društveni pojam postoji otkada je čovjeka, pa samim time ne iznenađuje veliki broj slučajeva u Hrvatskoj i svijetu, pa tako i u svijetu bogatih i slavnih.

Foto: Instagram

Mnogi odlaze i u Srbiju

Zaya je, prema američkim medijima, ovime završila svoju tranziciju koja je bila esencijalan korak u ostvarenju jednog normalnog i stabilnog života koji joj je rodna disforija (op.a. osjećaj zarobljenosti u tijelu suprotnog spola) onemogućavala. Wade je oduvijek podržavao Zayu da promijeni spol dok mu je bivša supruga, s kojom je brak okončao 2010. godine nakon osam godina, košarkaša optuživala da radi pritisak na nju jer želi zaraditi od njene priče. Majka je apelirala na nju da s tranzicijom pričeka sve dok ne navrši 18 godina i postane samostalnija i zrelija.

Da razjasnimo, transrodnost je pojam koji se koristi kod osoba čiji je rodni identitet drugačiji od spola pripisanog mu pri rođenju. Takve osobe uglavnom, ali ne i uvijek, prolaze medicinski i društveni proces tranzicije kroz hormonalne terapije i/ili operacijske zahvate. Ovo, naravno, između ostalog ovisi i o financijskim mogućnostima pojedinca. Sve ovo nije strano ni u našem susjedstvu pa je tako poznato kako je Srbija, primjerice, "meka i medina" za promjene spola. Upravo je tamo, prema zadnjim informacijama, otišao i sin slavne pjevačice Cher (76), Chaz Bono (53) kako bi promijenio svoj spol. Rođen kao djevojčica Chastity, službeno je ispravio identitet 2012. godine, otkada je i u dokumentima vidljivo da je muškarac, a na promjenu spola odlučio se još 2009. godine.

Foto: AFP/Pixsell

- Život je bio jako težak prije operacije, pogotovo kada sam prolazio kroz pubertet. Nisam znao kako ispuniti tuđa očekivanja i osjećao sam se kao da me vlastito tijelo izdaje. Od atletski građene djevojčice postao sam žena s oblinama i to me užasavalo - kazao je Oprah tada. Chaz se nakon transformacije dugo borio s viškom kilograma, no danas je zadovoljan svojim izgledom. Unatoč klimi netolerancije, Beograd je nekako postao globalno središte operacija promjene spola. Pravni centar za transrodne osobe izvještava da operacija u SAD-u može koštati i do 50 tisuća eura, dok u Srbiji operacija stoji između 4.335 i 10.839 eura. Stotinjak trans osoba svake godine putuje u srpsku prijestolnicu, privučeni neodoljivom kombinacijom niskih cijena i visoke razine stručnosti.

A mnogima je poznata situacija glumca Elliota Pagea (36) koji je u glumačkoj karijeri do sada skupio nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar. U prosincu 2020. godine u objavi na Twitteru objavio je da je transrodna nebinarna osoba i da se služi zamjenicama 'on' i 'oni'. Inače, Elliotovo "bivše" ime je Ellen Page.

Foto: Instagram screenshot

Trans žene koje su ispisale povijest

Poznata transrodna žena je i Kim Petras (30), najmlađa trans žena u povijesti kojoj je uspjelo dobiti Grammyja, za pjesmu "Unholy", svjetskim hitom kojeg je snimila sa Samom Smithom (30), koji se identificira kao nebinarna osoba. Tada imena Tim Petras, već s 12 godina započela je svoju tranziciju. No, Kim nije bila prva transrodna osoba koja je uspjela osvojiti Grammyja. Davne 1969. godine transrodna žena Wendy Carlos je osvojila čak tri Grammyja za album "Switched-On Bach". Na albumu je bio i sountrack za filmski hit "The Shining". 

Sam Smith and Kim Petras pose with their award for Best Pop Duo/Group Performance for "Unholy" during the 65th Annual Grammy Awards in Los Angeles, California, U.S., February 5, 2023. REUTERS/Mike Blake Photo: MIKE BLAKE/REUTERS
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Andreja Pejić (31), manekenka rodom iz Tuzle, 2013. godine je izašla kao transrodna žena. Andreja je 1991. godine u Tuzli rođena kao Andrej, a s osam godina je s roditeljima emigrirala u Australiju. Ušla je u povijest kao prvi transrodni model koji se pojavio u Vogueu, i na naslovnici GQ magazina. Pejić je modni skaut prišao neposredno prije njezinog 17. rođendana dok je radila u McDonald'su, iako je također rekla u intervjuu da je bila skautirana na bazenu dok je još bila u srednjoj školi u Melbourneu. Pejić je u početku bila poznata po revijama na kojima je nosila i mušku i žensku odjeću. Na pariškim modnim revijama u siječnju 2011. Pejić je hodala i na muškoj i na ženskoj reviji Jean-Paula Gaultiera te na muškoj reviji Marca Jacobsa. Slavni svjetski dizajneri tada su se počeli otimati oko nje. Angažmana je bilo na pretek. Nosila je i odjeću Marca Jacobsa, Rafa Simonsa, Paula Smitha i mnogih drugih. 2013. godine našla se na naslovnicama svjetskih medija nakon što je objavila vijest o promjeni spola i otvoreno progovorila o toj temi.

Foto: Reuters/PIXSELL, PA/Pixsell

Svakako, u ovoj temi ne smije se zaboraviti ni Caitlyn Jenner (73), bivšu suprugu Kris Jenner (67), koja je u memoarima "The Secrets of my Life" 2017. godine priznala da je završila cijeli proces transformacije iz muškarca u ženu, odnosno da je početkom te godine bila na operaciji promjene spola. Caitlyn je rođena kao Bruce Jenner, a kao Bruce postala je jedna od najboljih sportaša na Olimpijskim igrama. A u svijetu poznatih zanimljiv je i slučaj Lane (57) i Lilly Wachowski (55), dviju sestara koje su obje transrodne žene.

Poznate filmske redateljice, producentice i scenaristice slavu su stekle svojim filmovima u serijalu "Matrix". Zajedno su napisale i režirale prva tri nastavka dok je četvrti iz 2021. godine režirala samo Lana, a Lilly je pomogla u scenariju. Lana je rođena 1965. godine kao Larry, a Lilly 1967. godine kao Andy. Po uspjehu s Matrixom, 2005. godine napisale su i režirale poznati filmski hit "V for Vendetta". Za njihovu se tranziciju počelo pričati početkom 2000-ih godina.

VIDEO Fanovi ipak ne vole Let 3? Na službenoj aplikaciji su među tri najgore pjesme

Komentara 39

Avatar Carbonado
Carbonado
20:24 28.02.2023.

Žašto dijete sa 12 godina može promijeniti spol a ne može kupiti cigarete i alkohol ili dobiti vozačku dozvolu?

MK
musashi_kawasaki
20:56 28.02.2023.

O,o... evogac toga i u nas. Sjećam se kada su počele prve parade ponosa u Zagrebu. Oni samo hoće prihvaćanje okolini i pravo na normalan život. Ok, većina ih nije niti do tada bila bilo kako diskriminirana. Znalo se dobro tko su i nikoga nije bila briga sve dok nam svoju seksualnost nisu nabili na nos. Ali mic po mic, dolazi pravo na brak, usvajanje djece, stigmatizacija svakoga tko se usprotivi tom woke izražaju. I kada je homopokret uspješno implementiran, slijede transrodne osobe. Heh, ali tu postoji puno veći problem. I dok se homoseksualnost još može nekako probaviti iako je tehnički protuprirodni blud, transrodnost nema apsolutno nikakve osnove. Ne može muško postati žensko niti obratno bez obzira što tko mislio i kakve operacije na tijelu i kemijske preparate uzimao, hormonalnim terapijama se trovao. To je ludost, ali u Americi su došli do tog stadija da više to ne smiješ reći na glas, a ta paranoja se lagano preljeva i kod nas, u zapadnoj Europi je već dobrano pustila korijenje.

NO
NoHo
21:25 28.02.2023.

Promjena roda = kastracija kod muskih i rezanje dojki kod zenskih. Nazgroznije nasilje nad zdravim tijelom. Postujte evoluciju i funkcionalnost ljudskog tijela barem malo. Ako je za dusu i mozak vec toliko kasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije