Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENA SE MIJENJAJU

R&B i hip-hop prvi put u američkoj povijesti popularniji od rock-glazbe

08.01.2018.
u 16:43

Osam od deset najslušanijih izvođača su reperi ili hip-hoperi, a rast od čak 30 posto bilježi latino glazba: najunosniji singl je Despasito

Prvi put u povijesti za američke ljubitelje glazbe rock nije najpopularniji žanr. Prema Nielsenovu izvještaju za 2017. godinu, na vrhu je R&B/hip-hop. Najpopularniji je umjetnik Drake koji je kroz prodaju albuma, download pjesama i streamanje, prodao ekvivalent 4,8 milijuna albuma. Prati ga Kendrick Lamar s 3,7 milijuna.

Rap ima rast od 25 posto u odnosu na 2016., bolja je jedino latino glazba s 30 posto. Osam od deset najslušanijih izvođača su ili reperi ili hip-hoperi. Ipak, u pojedinačnim albumima prvi je Divide Eda Sheerana s 2,8 milijuna prodanih jedinica, slijedi Kendrick Lamar s Damn koji broji 2,7 milijuna, a onda Reputation Taylor Swift s 2,3 milijuna. Najprodavanija je pjesma, dakako, Despacito s 2,7 milijuna downloada i 1,3 milijarde streamanja.

Vrlo je zanimljivo pogledati medije putem kojih se glazba prodaje. Prodaja albuma i singlova u Americi pala je 19 posto u odnosu na 2016., ali je zato streamanje poraslo za 43% te je doseglo ukupno 400 milijardi streamova prošle godine. Obraz staroj gardi čuva vinil koji je porastao je za devet posto te sada na njega otpada čak 14 posto od svih prodanih albuma. Kuriozitet – najprodavaniji je album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band The Beatlesa, zahvaljujući luksuznom reizdanju za 50. rođendan.

1/10

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar megatronman
megatronman
17:45 08.01.2018.

618 milijardi streamova. Članak je iz Billboarda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije