Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl

Raf Simons ostao vjeran sebi: Moda za pobunjene bogataše

'A model presents a creation by Belgian designer Raf Simons as part of his Haute Couture Fall-Winter 2012/2013 fashion show for French house Dior in Paris July 2, 2012.   REUTERS/Benoit Tessier   (FRA
Foto: 'BENOIT TESSIER'
1/4
03.07.2012.
u 23:00

U Parizu održana najiščekivanija revija visoke mode – prva nasljednika Johna Galliana

Zidovi su bili tapetirani cvijećem u boji haljina koje su klizile pokraj publike nakrcane po dvoranama da bi vidjele novo poglavlje u povijesti visoke mode kuće Dior! Najkraći je to opis vruće atmosfere kojom je prekjučer dočekana debitantska haute couture kolekcija Rafa Simonsa za Dior.

Anna i Suzy s povećalom

Snimke pokazuju: u prvom su redu Anne Wintour, urednica američkog Voguea, i Suzy Menkes, legendarno modno pero New York Timesa. Obje napeto zure u modele, Menkes zapisuje, fotografira i ne odaje što misli. Anneina faca pokazuje da je Simons sasvim sigurno nije oborio s nogu. Najiščekivanija revija napokon se dogodila: njome je 45-godišnji Belgijanac Raf Simons smijenio Johna Galliana. Versajska je balska raskoš Gallianova Diora smijenjena Simonsovim Diorom na minimalistički način. Balone Gallianovih balskih haljina Simons je ispuhao, primijetila je Menkes. Annu je fascinirao model haljina koje se rastvaraju otkrivajući hlače! Simonsov je dizajn pun optičkih, konstrukcijskih i značenjskih zamki.

No grdno biste pogriješili pri pomisli da je zločestog Galliana – koji je abdicirao zbog skandaloznih izjava o holokaustu – zamijenio krhki modni mlakonja koji tkaninu pušta na miru. I ne vitla njome kao teatralni Galliano.

Kukavičje jaje?

Simons je minimalist jer misli o modi i njenim značenjima na tijelu i u društvenom kontekstu više nego o njenoj ljepoti, kojom je pak više bio zaokupljen Galliano. Simons je zato možda čak i kukavičje jaje nove Diorove modne putanje!

Vidi se da poštuje Diora (ne samo cvijećem, koje je Dior obožavao). Ali se vidi i da je godinama muškom modom nemilosrdno komentirao vrijeme u kojem je živio. Naravno, misli se na negativne strane tog doba. Mladiće iz svoje kolekcije \"Teenage Riot\" iz 2002. opremio je maskama kakve nose specijalci, pljačkaši, teroristi. No, ni kod haute couture Diora nema odstupanja!

Subkultura prije svega

Simonsa nije \"zarazilo\" znamenito Gallianovo modno kazalište. Oduvijek je bio dobar seizmograf za rubne kulture. Dopustio si je taj senzibilitet i kod Diora! Žuta suknja enormno visokog struka drži preusku majicu koja jasno otkriva: manekenka ima piercing na bradavici dojke. Nezamislivo na reviji visoke mode! Da, sve do Rafa Simonsa...

 Kad dizajner lansira odjeću koja je nalik na odjeću negativnih društvenih grupa, kritizira li on te grupe ili ih podržava modom koju će nositi ljudi širom svijeta? Nije Raf Simons jedini dizajner koji to čini. Mnoge fasciniraju gruba vojnička odjeća, izgled uličnih bandi i subkulturnih grupa. Simons ih voli i poput drugih, kontaminira njime strogu modnu klasiku. U kolekciji iz 2007. manipulirao je crnom kožom i naci-imidžem. Galliano je morao odstupiti zbog naci-izjava, a Simonsovi su naci-vizuali nazvani naci-šikom! Je li to pravedno?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije