Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad klinci spavaju

Psuju, vode ljubav i krvare: Ovo su najbolje animirane serije za odrasle!

Foto: Kolaž
1/8
11.11.2018.
u 20:39

Simpsoni su bili prva prava animirana serija koja je stvarno bila samo za odrasle. No, postoje još neke zanimljive animirane serije za odrasle koje su hrvatskoj publici možda manje poznate.

Sve je počelo sa Flintsonesima i Jetsonsima u 60-ima, animiranim serijama čije su prve sezone bile u prime-timeu i namijenjene odrasloj publici.

Ipak, Simpsoni su bili prva prava animirana serija koja je stvarno bila samo za odrasle. Svi već dobro znamo tu popularnu žutu obitelj: oca funkcionalnog alkoholičara koji radi u nuklearnoj elektrani, majku kućanicu i njihovo troje djece – oni su satirički prikaz životnog stila američke srednje klase. Nakon njih, veliki interes izazvao je South Park. Četvorica prostih osmogodišnjaka iz gradića u Coloradu koji kroz crni humor obrađuju velik broj relevantnih tema u svijetu. Materijal za svaku epizodu piše se tjedan dana prije nego što će biti emitirana, a počeli su kao stop-motion animacija, direktno inspirirani kratkim animacijama Terryja Gilliama za Leteći cirkus Montyja Pythona.

No, postoje još neke zanimljive animirane serije za odrasle koje su hrvatskoj publici možda manje poznate.

Foto: Youtube Screenshot

1. Bob’s Burgers

Fokus ove animirane serije je ekscentrična obitelj Belcher. Otac Bob je vlasnik restorana, majka Linda je kućanica, a imaju i troje djece – Tinu, Genea i Louise. Uspjeh im ne dolazi lagano i moraju se natjecati s nekoliko drugih restorana, a jedan od glavnih „negativaca“ je Jimmy Pesto – vlasnik pizzerije preko puta Bobova restorana, koja obično ima više gostiju i on to Bobu ne zaboravlja nabijati na nos. Zanimljiv podatak je da glas za majku i kći Tinu posuđuju muškarci.

2. BoJack Horseman

Animirana serija o antropomorfnim životinjama u kojoj se pojavljuju i ljudi. Glavni lik je konj BoJack koji je bio velika zvijezda sitcoma u 90-ima. Sada je bez posla, depresivan i u egzistencijalnoj krizi. Dok pokušava pronaći ozbiljan glumački angažman, piše i autobiografiju, no zbog indolentnosti i čiste lijenosti mora angažirati ghostwritera(osobu koja piše umjesto njega), te se u tu osobu i zaljubljuje. Glas mu posuđuje Will Arnett, koji je glas posudio i Batmanu u animiranom filmu Lego Batman, a glumio je i u kultnoj humorističnoj seriji Arrested Development.

Foto: YouTube Screenhshot

3. King Of The Hill

Ova animirana serija nije novijeg datuma, no zbog specifičnog fokusa na teksašku obitelj srednje klase, teško da bismo je vidjeli na hrvatskoj televiziji u vrijeme kada je bila popularna.

Ipak, smatramo da je trebamo spomenuti jer se tu ne radi o šokantnom humoru kojeg smo često navikli gledati u animiranim serijama za odrasle, već o satiričkom pogledu na jedan dio Amerike koji još najvjerojatnije nismo dovoljno dobro upoznali.

Naime, Hank Hill, glava obitelji, prodavač je ukapljenog naftnog plina i smatra da je to jako bitan posao. Hank je gotovo ekstremno konzervativna osoba kojemu je najveća zabava u životu “prtljanje” u garaži, održavanje vrta i ispijanje piva s trojicom prijatelja iz ulice. Žena Peggy je učiteljica, no zovu je samo na zamjene, dok je sin Bobby blago feminizirani tinejdžer koji nikako ne može pronaći zajednički jezik s ocem. Pokojni pjevač Tom Petty posuđivao je glas jednom od likova koji su se često pojavljivali u kasnijim sezonama.

4. Rick & Morty

Niti jedna od ovih prije navedenih serija nije izazvala toliko obožavanje kao Rick & Morty. Originalnost, kreativnost i humor ovog znanstvenofantastičnog sitcoma zbog kojeg su fanovi doslovno natjerali McDonald’s da vrati sečuanski umak, koji je dolazio uz Happy Meal i igračke iz filma Mulan u 1998. godini, teško je ne primijetiti. Serija je počela kao kratki animirani film, parodirajući megahit „Povratak u budućnost“ pod nazivom Adventures of Doc and Mharti. U seriji pratimo avanture ludog znanstvenika, cinika i alkoholičara Ricka i njegova dobroćudnog, ali i anksioznog unuka Mortyja koji pokušavaju uskladiti život s obitelji i avanture po raznim dimenzijama. Kreatori ove serije su Dan Harmon i Justin Roiland, koji posuđuje glas za oba glavna lika.

Foto: YouTube Screenhshot

5. Spawn

Kako ne bismo izostavili animirane serije za odrasle rađene prema stripu, tu je Todd McFarlaneov „Spawn“. Pričao o komandosu iz Vijetnamskog rata, Alu Simmonsu kojeg je bliski prijatelj spalio plamenobacačem. Kako bi mu se osvetio i vratio Wandi, ženi koju voli, Al sklapa pakt s vladarom osme dimenzije pakla, Malebogijom. No ništa ne ide prema planu pa on ne dobije svoje tijelo, već tijelo nekoga tko je u kasnom stadiju raspadanja pa mora nositi masku kako bi prekrio svoj groteskni izgled. Saznaje i da je Wanda sretno udana za njegova najboljeg prijatelja, ali je odlučuje štititi, što Malebogia ne smatra bitnim, pa na zemlju šalje demona Violatora u formi niskog debelog klauna, koji bi trebao natjerati Spawna da čini zlodjela. Ova serija, originalno emitirana na HBO-u od 1997. do 1999., dobila je Emmy, a od 2009. je u produkciji i nastavak.

Moramo, naravno, spomenuti i neke druge poznatije animirane serije kao što su Archer, Futurama, Family Guy, ali i Daria – animirana serija namijenjena tinejdžerima. Daria je bila sporedni lik u MTV-jevoj uspješnici Beavis&Butt-Head. Ona je sarkastična srednjoškolka koja se ne uklapa u društvo niti u novu sredinu u kojoj se našla. Iako originalno iz 90-ih, ova tinejdžerska animirana serija danas je još uvijek dovoljno relevantna i na zanimljiv način govori o svim problemima koji muče tinejdžere. Zanimljivo je da je protagonistica inteligentna, ali ne i bez mana, što serija ne pokušava prikriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije