Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

Pronašli su drvo koje daje vino, baš kako je tvrdio Marko Polo

'marcopolo_nnn_ekr_290113'
Foto: ''
1/3
03.02.2013.
u 19:00

Redatelj i scenarist Miro Branković obišao je 17 zemalja koje putopisac i pomorac Marko Polo opisuje u svojoj knjizi "Milijun" i snimio je dokumentarac koji se od srijede prikazuje na HTV-u

Oslanjajući se na knjigu \"Milijun\" u kojoj Marko Polo opisuje svoja putovanja Kinom i zemljama Dalekog istoka, scenarist i redatelj Miro Branković s kamerom je obišao lokacije na kojima je bio Polo. Snimio je dokumentarac \"U potrazi za Markom Polom\" čiji će se prvi od osam nastavaka prikazati u srijedu na Prvom programu HTV-a u 20.15 sati.

– Nitko dosad nije snimio cijelu rutu Marka Pola kroz 17 zemalja i zato sam odlučio snimiti dokumentarac. Najkompliciranije je bilo ishoditi dozvole za snimanje, recimo, u Tadžikistanu nam je trebalo devet dozvola – kaže Branković. Drago mu je što su uspjeli dokazati da je Polo zbilja obišao sve zemlje koje opisuje u knjizi, što su mnogi povjesničari osporavali.

– Mnogi su tvrdili da Polo nikad nije posjetio Kinu jer ne spominje Kineski zid i čaj. On u knjizi opisuje biljku koja mu nalikuje na šafran, a nije znao da je to čajevac – objašnjava Branković. Na Sumatri se sa svojim timom uvjerio da je Marko Polo govorio istinu kad je tvrdio kako je ondje pronašao vino koje teče iz stabala. – Došli smo do mjesta koje je opisao i zarezali palmu iz koje je zbilja potekla tekućina identična onoj koju je opisao Polo – kaže redatelj u čijem su timu bili i direktor fotografije Dragan Ruljančić, majstor tona Boris Harmić i majstor montaže Zdravko Borko. Dokumentarac je otkupilo 15 televizijskih kuća i prikazivat će se od Južne Koreje, preko Irana do Italije.

Ključne riječi

Komentara 11

PA
patavo
08:48 04.02.2013.

konačno nešto lijepo za pogledati,mi koji nismo ljubitelji raznih sapunica i serija gdje se prikazaju u detalje takva mučenja i ubijanja da često pomislim kakav je to uopće um koji snima takve scene..

SH
Slaven Hertz
09:22 04.02.2013.

Osim što je Branković dokumentarac snimao 5 godina na njeg aje potrošio milijune kuna. Jer on nije putovao kroz te zemlje nego se je u više navrata vraćao tako da on nije putnik. U isto vrijeme dok je snimao dokumentaracc brojnim je kvalitetnim projektima zatvarao vrata jer bio je urednik dokumentarnog programa. Neki su zbog toga i prosvjedovali ispred HRT-a. Dokumentarac je u potpunosti zasluga snimatelja, a priča je itekako šuplja. I na kraju...jel ikome poznato što je Branković snimio prije ovog skupog i bombastičnog serijala?

MA
mare0801
07:39 04.02.2013.

koga zanima tema putovanja M.Pola,a voli putopise,neka pročita knjigu Jasena Boke,"Na putu svile",s podnaslovom "Kako nam je lagao M.Polo". Osim što je pisao goluposti,o dvoglavim ljudima,i raznim čovjekolikim stvorenjima sa životinjskim glavama,bio je potpuno nenadaren za uočiti bitno. Ali bio je trgovac,i vjerojatno ga nisu zanimale stvari koje bi mi očekivali da zapazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije