Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SPORA

Privremenom sudskom mjerom Houri zabranjeno korištenje imena "Prljavo kazalište"

Prljavo kazalište na probi za predstojeću turneju
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
04.07.2022.
u 16:32

Ovakva privremena sudska mjera tek je uvod u sudski proces o pravu na korištenje imena poznate grupe - čije pravo i žig posjeduje donedavni član grupe, menadžer i bubnjar Tihomir Fileš - ali dok se taj postupak ne okonča sudskom presudom ili dogovorom strana u postupku, svako korištenje imena Prljavo kazalište na pozornici podliježe plaćanju novčanih kazni.

Spor koji je zadnjih mjeseci punio domaći medijski prostor, onaj između Tihomira Fileša i Jasenka Houre oko prava na korištenje imena Prljavo kazalište, dobio je svoje prvo službeno sudsko rješenje.

Iz odvjetničkog ureda Kristine Delfin Kanceljak, zastupnice Tihomira Fileša, doznajemo da je Trgovački sud u Zagrebu odlučio privremenom mjerom zabraniti korištenje imena "Prljavo kazalište" i srodnih imena Jasenku Houri i bendu u javnim pojavljivanjima. "Nalaže se da se otkažu sve dogovorene aktivnosti kojima se pružaju usluge glazbenih koncerata, izvedbe glazbe, produkcije zvučnih zapisa i snimanja glazbe pod nazivom Prljavo kazalište i drugim sličnim nazivima", piše u odluci Trgovačkog suda.

Ovakva privremena sudska mjera tek je uvod u sudski proces o pravu na korištenje imena poznate grupe - čije pravo i žig posjeduje donedavni član grupe, menadžer i bubnjar Tihomir Fileš - ali dok se taj postupak ne okonča sudskom presudom ili dogovorom strana u postupku, svako korištenje imena Prljavo kazalište na pozornici podliježe plaćanju novčanih kazni.

Jasenko Houra nije htio komentirati ovu odluku Trgovačkog suda, već nas je uputio na odvjetnika Tonija Nogolicu.

- Ne bi bilo u redu da komentiram postupak koji je još u tijeku, možemo se čuti kada sve bude gotovo - rekao nam je odvjetnik Nogolica. Menadžer Prljavog kazališta Damir Ramljak Tigar kazao nam je kako će bend i dalje nastaviti s nastupima, kojih ovog ljeta ima u cijeloj regiji.

Podsjetimo da se ne radi o presedanu na domaćoj glazbenoj sceni, jer su se slični postupci vodili i u slučaju imena sastava "Novi fosili" i "Fosili", te "Zlatni dukati". Zbog pravnih problema oko vlasništva nad imenima, obje postave nastupaju kao "Sanja, Marinko i Zec" i "Najbolji hrvatski tamburaši".

VIDEO: Teški zločini: Ovi celebovi su iza rešetaka zbog zlostavljanja, ubojstva ali i slanja otrova Obami 

Ključne riječi

Komentara 6

ZA
zagabria8
17:42 04.07.2022.

Nepotrebno, pod stare dane. Neka se dogovore

Avatar * mirno zaspem D *
* mirno zaspem D *
17:04 04.07.2022.

Možda možete zabranit Houri da koristi ime Prljavo Kazalište, ali nemrete zabranit meni da kažem da je Prljavo Kazalište najhrvatskiji rock bend koji nikad nije prodao dušu poput nekih.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
18:43 04.07.2022.

Pa tko je taj sad dobošar? Prljavo kazalište bez Houre je kao pita bez tijesta. Dovoljno ne na plakatu napisati Houra i prijatelji i već se zna tko je to,a za ovoga dobošara ni prljavo kazalište neće značiti ništa i da bubnja još cijeli preostali život. Možeš zabraniti ime ,ali nećeš nikada zabraniti pjesme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije