Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno na dvoru

Princ Harry i Meghan od proljeća planiraju ovaj potez i to kraljici iza leđa

Foto: PA/Pixsell
1/8
11.01.2020.
u 08:00

U srpnju su tražili licenciju za brend Sussex Royal i dobili su je u prosincu, a nitko iz kraljevske obitelji nije to znao

Meghan Markle vratila se u Kanadu osmomjesečnom sinu Archieju kojeg je ostavila na čuvanje dadilji i prijateljici Jessici Mulroney, a supruga Harryja ostavila je u Velikoj Britaniji da se suoči s kraljicom i prinčevima Charlesom i Williamom.

Kraljica je htjela dogovor
Kako pišu britanski mediji, Harry je najavio svojoj obitelji da će odraditi još jednu kraljevsku obvezu i nakon toga pridružiti se supruzi u Kanadi, a prije svega toga mora sjesti za stol s tatom Charlesom i bratom Williamom. Njih dvojica iz medija su doznala da Harry i Meghan odstupaju od kraljevskih dužnosti i namjeravaju živjeti na relaciji Velika Britanija - Sjeverna Amerika. Kraljica Elizabeta znala je da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa planiraju odstupiti od svojih dužnosti i obveza koje imaju "stariji" članovi kraljevske obitelji i zamolila ih je da pričekaju s objavom ove informacije, a Daily Mail piše da su princ Charles i princ William deset minuta prije objave dobili kopiju priopćenja princa Harryja i njegove supruge.

To priopćenje vojvoda i vojvotkinja od Sussexa objavili su na svojoj internetskoj stranici koju su u tajnosti kreirali još prošle godine i za njezinu izradu angažirali tvrtku iz Kanade, i to istu tvrtku koja je bila zaslužna za blog Meghan Markle koji je ugašen kada je postala vojvotkinja. Odluka koju su Harry i Meghan donijeli bez znanja ostalih članova obitelji u vojvodi i vojvotkinji sazrela je još prošlog proljeća kada im se rodio sin Archie i tada je Harry povjerio svojim bliskim prijateljima kako se namjerava povući te ih je tražio savjet o ovoj ideji.

Kraljica ga je nedavno zamolila da najprije dogovore sve termine njegova povlačenja i da tek onda objave to javnosti, a možda se nadala i da će Harry u razgovorima s obitelji i odustati od svog nauma. Unuk je nije poslušao i, prema izjavama izvora bliskih kraljici, nju je to jako povrijedilo i razočaralo. Dan nakon objave kraljica je nazvala princa Harryja, princa Williama i princa Charlesa i zamolila ih je da članove svog osoblja i svoje osobne tajnike upute u cijelu situaciju te da svi zajedno pronađu rješenje za ovu situaciju i ugovore sve detalje statusa vojvode i vojvotkinje od Sussexa te da pronađu rješenje koje će usrećiti Meghan i Harryja koji se očito ne mogu nositi s pritiskom javnosti i kritikama kojima su neprestano izloženi.

Kraljica je za Harryja i Meghan pristala napraviti ustupke koje drugim članovima nije dopustila. Tako Meghan, za razliku od Kate, nakon rođenja sina nije izašla u javnost i pozirala s Archiejem, a ovaj kraljevski par javnosti do danas nije otkrio tko su bili kumovi na Archiejevu krštenju niti su dopustili medijima da nazoče krštenju.

Moguće prijetnje otmicom
Učinila je kraljica ustupak i prošlog studenog kada je nazvala svog unuka kako bi ga pitala dolazi li u Sandringham gdje kraljevska obitelj tradicionalno provodi blagdane. Kraljica nikada ne zove svoje članove obitelji da bi ih pitala ovako nešto i za tjedan dana cijela javnost saznala je da će Sussexi uzeti šest tjedana godišnjeg i blagdane provesti izvan Ujedinjenog Kraljevstva. U Kanadi je par proveo Božić i dočekao Novu godinu te tamo intenzivno raspravljao o svojim planovima. Donijeli su konačnu odluku o izlasku iz kraljevske obitelji. Navodno su kraljičina božićna poruka u kojoj ih nije spomenula i stol na kojem su bile samo fotografije princa Charlesa te princa Williama s obitelji bile okidač za Harryja jer se već tada osjećao izbačenim pa je odlučio brzo reagirati. Članovi njegova tima pokušali su ga odgovoriti od toga da u javnost ide bez suglasnosti ostalih članova obitelji i rekli su mu da tako sam sebi zadaje udarac, ali Harry je bio neumoljiv.

Da Harry i Meghan već dugo razmišljaju o ovom potezu, govori i to da su već osmislili odjeću sa svojim logom koju će staviti na tržište, a zarada od njihove prodaje bit će dio njihovih prihoda. Za brend Sussex Royal kraljevski par licenciju je zatražio još u srpnju prošle godine, a u prosincu im je odobren logo koji mogu koristiti u tekstilne svrhe. Par više neće primati prihode od kraljice, ali mogu ih primati od princa Charlesa koji je također jako uzrujan sinovim potezom i namjerava mu ih uskratiti.
Koliko je poznato, Harry i Meghan neće se odreći svojih kraljevskih titula, a zadržat će pravo i na službenu zaštitu. Upravo zbog pitanja zaštite u razgovore između Harryja, Williama i Charlesa uključile su se i britanske službe sigurnosti, a zbog pitanja sigurnosti iz Kanade su već počeli negodovati jer se boje koliko bi ih to moglo koštati.

Kanada je dio britanske zajednice zemalja koje priznaju kraljicu kao čelnicu svoje države i tamošnja vlada imala bi zakonsku obvezu pružiti sigurnost Harryju i Meghan jer i dalje imaju kraljevski status. Stručnjaci kažu da bi trošak osiguranja mogao doseći milijunske iznose, a vrsta osiguranja koju bi službeno dobili bila bi određena prema razini prijetnji, pri čemu se najviše misli na potencijalne prijetnje vezane za otmicu njihova sina  Archieja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
08:59 11.01.2020.

Princ je problematičan. Princeza pomalo bježi od princa, a on to još ne vidi jer je zaljubljen u nju. Bit če tu još svega. Žao mi je princa. Kad se vrati kuči bez princeze. Astrologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije