Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera filma "Stani na put"

Film o glazbenom pokretu 90-ih koji je mijenjao hrvatsku stvarnost

17.12.2011., Zagreb - Srdjan Cuk, poznatiji kao General Woo, snima spot u prostoru tvornice Katran. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
30.10.2015.
u 12:45


Sve je krenulo od okupljanja hiphopera u kultnoj emisiji Radija 101

"Stani na put" naziv je filma koji će biti predstavljen danas u zagrebačkom Cinestaru Arena. Riječ je o dokumentarnom filmu redatelja Nemanje Đerića koji je nastao u produkciji Red Bulla i MTV Adrije, a govori o najpoznatijim akterima regionalne hip hop scene. Gru, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Remi, Shot, Koolade, Reksona, Marčelo, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, radijski voditelji i DJ-evi Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul i Munja uz glazbenog urednika Miška Bilbiju opisuju svoj prvi dodir s hip hop kulturom, prvi put kada su uzeli mikrofon u ruke i "bacili" rime, izborili se za prvi album i stvorili neraskidivu vezu sa svojom publikom. Svi oni vode se istim motom – "hip hop je način života".

Osim priče o nastanku pokreta, film prati i proces stvaranja zajedničke pjesme repera iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koja obilježava 20 godina postojanja domaćeg repa. Pjesma se zove "Stani na put", a bit će izdana i kao singl.

Otvorena vrata za sve

– Ideja za ovaj film došla je s nekoliko strana. Još prije dvije godine imao sam ideju napraviti dokumentarac o svojoj emisiji Blackout, koja je tada slavila dvadesetu godišnjicu postojanja. Tada su mi se javili s MTV-ja i Red Bulla s prijedlogom da napravimo priču o nastanku regionalnog hip hopa, koji se osim moje emisije pokrenuo i na FM Jamu u Tuzli i Bassivity u Beogradu – kazao nam je DJ Phat Phillie, jedan od "krivaca" za okupljanje hrvatske hip hop scene prije gotovo 20 godina. Hrvatska hip hop scena počela je još sredinom 80-ih godina, kada je voditelj Slavin Balen pokrenuo prvu emisiju takvog tipa na Radiju 101.

– Svi smo mi odrastali uz Balenove emisije, a nakon nastanka Blackouta pomalo je počelo druženje na emisiji. Imali smo otvorena vrata za svakog tko je želio pokušati u rapu. Kasnije smo počeli organizirati koncerte, pa i dovoditi poznate američke izvođače. Kulminacija se dogodila nakon prosvjeda povodom ukidanja frekvencije Radiju 101 1996., kada smo napravili prvu zajedničku pjesmu, a onda i kompilaciju "Blackout Project", nakon koje su i krenule solo karijere Bolesne Braće i Tram 11, prisjetio se Phillie pa dodao kako je u to vrijeme scena bila povezana jer su svi slušali sve vrste hip hopa, a današnji ljubitelji ovog žanra podijeljeni su između old schoola, tvrđeg ritma ili komercijalnijeg ritma.

Jedan od pionira hip hopa bio je i Srđan Ćuk, poznatiji kao General Woo, koji s Targetom osnovao Tram 11. Woo je u Zagreb stigao kao izbjeglica iz Vukovara, a te dane pamti po povezanosti s drugim ljubiteljima ovog glazbenog žanra:

– Mi smo se više družili i izmjenjivali iskustva kroz razgovor, a danas se sve može napraviti preko interneta pa se onda tako i snimaju albumi. Uostalom, sad je sve preskupo, pa klinci i nemaju novca za druženje. Kada je sve eksplodiralo na Blackoutu, prelilo se i u susjedne zemlje, pa su i u Srbiji i Bosni i Hercegovini počeli surađivati s nama. Mi smo im bili inspiracija, a i danas se rado družimo – kaže General Woo.

Kliknuli smo kao klinci

Grupa Elemental jedina je koja je ostala na sceni cijelo vrijeme. Mirela Priselac-Remi to objašnjava činjenicom da Luka Tralić-Shot i ona slično razmišljaju pa se nisu nikad posvadili oko neke pjesme ili koncepcije svog benda.

– Kada događaji dobiju neku "patinu" vremena, onda ih imamo tendenciju bojiti u ružičasto. Kada smo mi počinjali, to je sve bilo pomalo spontano i nismo razmišljali kakve će to reperkusije imati u budućnosti. Sve je to bilo bez predumišljaja. Jednostavno smo "kliknuli" kao klinci i pokušali stvarati glazbu koju smo oboje slušali. Poslije smo okupili svoj bend i još smo uvijek tu – kaže Remi.

Nakon pretpremijere u Zagrebu film će se od 10. studenog moći pogledati na MTV-ju i stranici www.redbull.hr. – Film traje nešto manje od dva sata, a nije namijenjen samo ljubiteljima ovog glazbenog žanra nego i drugim ljudima koji vole glazbu i respektiraju hip hop kao žanr – kazao je DJ Phat Phillie.

>>'Ono što rade političari može i trenirani majmun u zlatnom odijelu'

>>Elemental najavljuje najvažniji koncert u karijeri!

Komentara 5

Avatar hr.granicar
hr.granicar
13:54 30.10.2015.

tresnjevka je najveca,dubrava je najluda,vrapce je ludara dolazimo iz zagreba.to su rime koje ce se pamtit svaka cast nasim reperima

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:48 30.10.2015.

hip hop nije glazba to je kultura.nemoras biti lijep i zgodan da bi uspio nego moras znati rokat.pozdrav tram11 oni su legende jer su se malo za nijansu razlikovali od drugih.pozdrav

SA
samoborka
22:47 30.10.2015.

Opet neki regionski isprdak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije