Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLI NOVI KLINGONCI

Povratak Zvjezdanih staza na TV ekrane: Discovery je odličan, na užas okorjelih trekija

26.09.2017.
u 11:09

Premijera dugoočekivane serije podijelila je angažirane poklonike serije! Nekim trekijima Discovery je odličan, a drugi su razočarani i zgražaju se...

Nakon 12 godina, ljubitelji kultne TV serije Zvjezdane staze dočekali su novu seriju o Federaciji, Starfleet junacima i svemirskim prostorima, kamo 'čovjek nije prije kročio'. Američka TV mreža CBS emitirala je prve dvije epizode serijala Zvjezdane staze: Discovery (U Hrvatskoj se može gledati na Netflixu).

I to nakon dodatnog čekanja jer je prvotna premijera zamišljena još za siječanj ove godine. Trekiji su nestrpljivo očekivali hoće li konačno vidjeti povratak pravog duha Zvjezdanih staza jer mnogi fanovi ove serije nisu bili oduševljeni remake-filmovima koje je u posve novom smjeru JJ Abrams odveo 2009. godine. A ni posljednjom serijom Enterprise, koja je ukinuta 2005. godine.

Radnja Discoveryja smještena je u originalnu kronologiju Zvjezdanih staza (posve zanemarujući zadnja tri filma) otprilike 10 godina prije radnje prvotne serije TOS s kapetanom Jamesom T. Kirkom

I je li CBS pogodio bit Zvjezdanih staza? Hoćemo li konačno gledati i atraktivan i filozofski Star Trek kakvog se sjećamo? Odgovor je – dobrim dijelom – da ili barem puno više nego što smo strahovali! Dobili smo odličnu i uzbudljivu svemirsku avanturu koja nije zaboravila propitkivanje odluka ili autoriteta. 

Iako se s time baš i neće svi trekiji složiti. Reakcije su podijeljene čak i među okorjelim Star Trek fanovima. Neki su stari fanovi posve sasjekli seriju već u startu (neki su na IMDB-u stavili negativne komentare čak i prije emitiranja), no dobar dio fanova hvali seriju ili su voljni dati šansu da se priča razvije u sljedećim epizodama. Tome svjedoči i jačanje ukupne ocjene serije na IMDB-u koja je u laganom porastu (sa 6,8 na 7,2). Neki su toliko razočarani da su davali jedinice (ocjena do 10) i zgražali se zbog novih maski Klingonaca držeći da će glumci manje moći projicirati finese izraza i razvijati likove.

No, nisu tu samo prigovori, mnogi zasluženo hvale pilot-epizode i ističu da smo dobili najkvalitetniji uvod u ijednu od dosadašnjih Trek serija, uključujući i TOS i TNG! 

Slažem se s takvom ocjenom. Discovery ima prvorazrednu produkciju s odličnim vizualnim efektima, a opet serija nije otišla u bombastično pretjerivanje kao što se to dogodilo u reboot-filmovima gdje više pratimo časnike Zvjezdane flote kao da su superjunaci iz Marvelove franšize. Tu je i dovoljno tehnožargona, teleportacija i zanimljivih svemirskih rasa, od kojih neke prvi put vidimo. Jedva čekam vidjeti nastavak priče!

Prve dvije epizode "Vulkanski pozdrav" i "Bitka kod binarnih zvijeda' posve usmjeravaju radnju na sukob Federacije i slavnih brutalnih Klingonaca. Pilot od dvije epizode zapravo služi kao uvod u seriju i daje nam uvid u motive i prikaz karaktera nekoliko glavnih likova. 

Jedna od glavnih kritika dijela fanova ide na spomenuti prikaz i ponašanje Klingonaca koji su dobili novi izgled, dosad najradikalniji, što samo po sebi ne bi trebao biti problem jer je to ionako uvijek u Treku kontroverzna tema i njihov se izgled mijenjao više puta u Zvjezdanim stazama (jasno, zbog velikog protoka vremena između serijala i tehnoloških dostignuća u izradi maski). A to je u seriji Enterprise i službeno bilo objašnjeno pojavom augmentskog virusa koji je izbio 2154. godine (cca 100 godina prije Kirka). No da bismo zadovoljili gradaciju te promjene u daljnjoj prošlosti, kao što je slučaj u Discoveryju, Klingonci bi trebali više sličiti ljudima (kao kod Kirka), a ne još manje... Dakle, jasno vam je, i ovako je komplicirano pa držim da je normalno da su autori nove serije odlučiti sebi dati slobodu na tom planu. (Više me zabrinulo što jedan albino Klingonac više liči drevnom Inženjeru iz Prometeja...)

Što se ponašanja najpoznatijih ratnika svemira idejnog začetnika franšize Genea Roddenberryja tiče, taj dio ostaje otvoren za debatu. No, ne može se reći da Klingonci i ovdje nisu impresivni, zastrašujući i – lako zapaljivi. Kao velikom fanu DS9-a, u kojem su Klingonci imali zapaženu rolu, radujem se daljnjem razvoju likova u njihovim redovima. 

U pilotu vidimo pokušaj ujedinjenja 24 glavne klingonske kuće, a na putu im se na rubu Federacije našao brod USS Shenzhou kapetanice Philippe Georgiou (Michelle Yeoh) i prve časnice, poručnice Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) koja je prvi pripadnik ljudske vrste koji je pohađao Znanstvenu akademiju na Vulkanu. Nju je odgojio Sarek, Spockov otac, nakon što su joj roditelji stradali u klingonskom napadu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će autori objasniti taj detalj, s obzirom na to da Spock nikad u prijašnjim izdanjima nije spominjao da ima sestru ili polusestru. A autori su najavili držati se 'kanona' prijašnjih serija. 

Odnos kapetanice i prve časnice uvelike utječe na dinamiku razvoja događaja, što nam daje uvid i u njihove karaktere, a i podsjeća na situacije neslaganja između Kirka i Spocka, ili Picarda i Rikera. S tim što ovdje imamo i trekovski netipičan obrat...

Promjena je i u kutu praćenja priče pa umjesto iz perspektive kapetana, više pratimo događaje iz kuta prve časnice.

Poznavatelje Zvjezdanih staza Discovery bi mogao podsjetiti i na Deep Space 9 serijal. I to ne slučajno. Naime, za stvaranje priče najviše je zaslužan Trek veteran Bryan Fuller, koji je prve epizode za Zvjezdane staze počeo pisati u doba DS9-a. Nažalost, on je zbog razmirica s CBS-om napustio projekt, ali su njegovi nacrti za pilot ostali ispoštovani. 

Serija sigurno neće zadovoljiti sve trekije, ali prema prve dvije epizode, Discovery definitivno obećava. Također, dok su fanovi godinama čekali novu seriju, sada zapravo imaju dvije. Uz Discovery, nedavno je krenuo odlični Orville Setha MacFarlanea, koji je inspiriran upravo Zvjezdanim stazama, iako nema tih obilježja. Orville se, uz pomaknuti humor, bavi i angažiranim temama, poput operacija za promjenu spola, istospolnim parovima i moralnošću zooloških vrtova. 

Komentara 6

ST
stefj
13:00 26.09.2017.

Ajd nije loše... Osim toga, toliko se pazilo na rasnu, spolnu i tko zna kakvu korektnost da nema muških bijelaca među likovima. To je valjda najveće postignuće...

TH
than
13:23 26.09.2017.

Pogledao sam i sve mi nekako lici na limunadu. Niti mi vuce na starije serije, niti na novije. Onako, nesto sasvim trece. S druge strane The Orville me odusevio kao takav.

IP
ivo.pivo
13:42 26.09.2017.

Ne znam sto ljudi ocekuju al ovo ce biti vrlo dobro u najgorem slucaju. Kvaliteta produkcije i glume je na visokoj razini, ne mogu zamisliti da bi i jedan trekkie mogao ovo propustiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije