Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIS BRESKVICE

'Pomaknutim' glazbenim obradama i nespojivim modnim kombinacijama bore se protiv dosade

Vis Breskvice
Foto: Ivana Marinić Kragić
30.10.2015.
u 14:22

Uoči nastupa u SAX-u zagrebački bend otkriva gdje pronalaze ideje za osebujni glazbeni stil

Šljokice, tajice, zlatni lanac, životinjski uzorci i puno, puno poliestera zaštitni su znak zagrebačkog benda VIS Breskvice za koji, kažu nam, ne postoje nespojive kombinacije, a pritom ne misle samo na modu već i na glazbu kojom se bave već čitavo desetljeće.

Glazbeni miš-maš

Za sebe kažu da su pop-rock-funk-punk band, a dobro su već poznati ljubiteljima klupske scene diljem Hrvatske koje uveseljavaju blještavim scenskim nastupom i nesvakidašnjim obradama hitova stranih i domaćih autora. Vokalno-instrumentalni sastav čine Jadran Lindić (vokal), Viktor Grabar (solo gitara), Željka Markulin (ritam gitara i vokal) Hrvoje Stipanov (bas gitara, back vokal), Božidar Kadić (bubnjevi), Ante Kunjašić (truba) i Davor Ivanov (klavijature).

Neobični aranžmani pjesama koje se ne izvode toliko često, ali ih svi prepoznaju kad ih čuju, te žestoka energija očekuje i publiku u zagrebačkom SAX-u gdje će nastupiti ovaj petak. U deset godina rada VIS Breskvice napunile su brojne zagrebačke klubove kao što su SAX, Route 66, Bikers Beer Factory, Time, Hard Place i Ožujsko pub, a u njihovim nastupima uživala je i publika u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Uoči njihova nastupa u SAX-u razgovarali smo s klavijaturistom Davorom Ivanovom.

Prvo što upada u oči, izuzmu li se vaše otkačene odjevne kombinacije, jest ime. Kako ste se odlučili za VIS Breskvice?

Dugo smo razmišljali o imenu te smo željeli da bude pamtljivo i zabavno. Nitko od nas više se ne sjeća kako smo točno došli do Breskvica, no drago nam je da ljudi na njega uvijek reagiraju sa smiješkom, makar i s ponekim upitnikom iznad glave.

Kakvu glazbu izvodite?

Ima tu svega. Rocka, popa, punka, funka domaćih i stranih hitova, a zaluta i pokoji one-hit wonder kojeg izvučemo iz naftalina. Od hitova Roxette, A-ha, ABBE, Dela Shannona, Van Morrisona, Bryana Adamsa, Johnnyja Casha i Depeche Modea pa do Rickyja Martina, The Proclaimersa, Dropkick Murphysa, Black Keysa i Outkasta. Kad je riječ o domaćim izvođačima, najviše sviramo hitove iz vremena novog vala poput Azre, EKV-a, VIS Idola, Zabranjenog pušenja...

Najveće nam je zadovoljstvo kad vidimo da publika dobro reagira. Kad vidimo da ekipa pjeva i skače, znamo da smo dobro odabrali.

Nerijetko nam i prijatelji sugeriraju koju bismo sljedeću pjesmu trebali obraditi. Iako većinu repertoara čine pjesme recentnije produkcije, ubacimo i pokoji evergreen Elvisa ili Grupe 220 za nešto zrelije generacije.

Spomenuli ste i one-hit wonder izvođače...

Budući da smo odrasli u devedesetima, uvijek nam na pamet padne i pokoji zaboravljeni hit koji nam se danas možda čini kao trash, no ti su hitovi obilježili naše djetinjstvo. Publika nerijetko najbolje reagira na pjesme čijih se izvođača možda ne mogu odmah sjetiti, no zato znaju baš svaki stih i redovito se na njih 'razbacaju'.

Uz šarolik glazbeni repertoar, šarenilo je prisutno i u vašim outfitima. Gdje pronalazite inspiraciju?

Uglavnom na Hreliću. Trudimo se biti što kričaviji i blještaviji i spojiti nespojivo. Publika je uvijek oduševljena našim odjevnim kombinacijama, a i mi se zabavljamo smišljajući što ćemo obući.

Radite li i na vlastitim skladbama?

Trenutačno se zabavljamo tražeći inspiraciju u već poznatim hitovima, ali nastojimo ih uvijek oplemeniti 'nečim svojim'. Budući da svi imamo 'dnevne' karijere, ponekad je teško uskladiti brojne obveze s radom na autorskim skladbama. Iako se zasad još nismo odlučili na taj korak, kao i većini bendova i nama je želja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije