Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdanje večernjeg lista

Politički dokumentarci: Intrige i tajne iz hrvatske povijesti ruše rekorde

dokumentarci
08.03.2014.
u 12:55

- Potkraj Drugog svjetskog rata dogodila se najveća tragedija hrvatskog naroda u njegovoj novijoj povijesti. Logično je bilo da ovaj ciklus političkih dokumentaraca počnemo upravo tim događajem. Pokazalo se da publika prema njemu ima snažan senzibilitet.

Nakon filma “Lex Perković - Tajna udbaškog ubojstva” koji je izdao Večernji list, a u kojem Josip Perković, najpoznatiji europski obavještajac, progovara o Službi državne sigurnosti, još je jedan film iz serijala političkih dokumentaraca izazvao veliko zanimanje javnosti.

Gdje ima volje, ima i puta

Film “Hrvatska šutnja i izdaja”, koji je trenutačno u prodaji, potaknuo je jednak interes. Autor dokumentaraca Miljenko Manjkas nije iznenađen odazivom publike.

- Hrvatska novija povijest prepuna je tajni. Hrvati su u 45 godina komunizma morali šutjeti o mnogim događajima i sudbinama. Vjerovao sam zato da interes postoji - objašnjava Manjkas. - Neki bi htjeli da se ta šutnja nastavi. Državni arhivi zato su još zatvoreni. Međutim, oni susjednih država i privatni se ubrzano otvaraju. Moja baka je uvijek govorila “Gdje ima volje, ima i puta”.

Jeste li zato nakon tema iz razdoblja komunizma kojima ste se bavili prošle godine, sada krenuli s temama iz novije hrvatske povijesti?

- Potkraj Drugog svjetskog rata dogodila se najveća tragedija hrvatskog naroda u njegovoj novijoj povijesti. Logično je bilo da ovaj ciklus političkih dokumentaraca počnemo upravo tim događajem. Pokazalo se da publika prema njemu ima snažan senzibilitet. S druge strane, hrvatsko osamostaljenje i Domovinski rat najsvjetliji su trenuci.

Kaos na Maksimiru

Prvi ste, dugo i jedini u tijeku najvećeg zanimanja za slučaj Perković dobili intervju s Josipom Perkovićem i objavili ga u dokumentarcu “Tajna udbaškog ubojstva”? Perković nikada do tada nije govorio pred kamerama, kako ste ga privoljeli na razgovor?

- Gradio sam povjerenje, kao što to činim sa svakim sugovornikom. Pripomogao je i Večernji list kao nakladnik, konkretno kolega Dražen Klarić. O istom sam slučaju, još u HTV-ovu serijalu “Jugoslavenske tajne službe”, objavio intervju s njemačkim državnim odvjetnikom. Čini mi se da je presudilo što su gospodin Perković i njegov odvjetnik shvatili da sam duboko u temi. Imao sam tada neke spoznaje o tom slučaju koje nisu imali ni oni sami.

Upravo je taj dokumentarac bio najprodavaniji?

Da, oba izdanja gotovo su rasprodana. Moram zahvaliti Novoj TV, oni su s filmom otvorili Dnevnik Nove TV. Interes za otkup prava pokazuje i neke strane TV kuće. Jedino HTV nije pokazao interes. Obrazloženje: Previše je Perkovića u medijima. To što je ovdje optuženi govorio prvi put, to je za njih bilo nevažno.

Međutim, kako stvari stoje, taj prodajni rekord kratko će trajati. Prema prvim podacima, nedavno objavljeni film “Hrvatska šutnja i izdaja” u prvom tjednu bio je osjetno prodavaniji od “Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva”.

O čemu govori “Hrvatska šutnja i izdaja”?

To je prvi film o hrvatskoj petoj koloni uoči agresije na Hrvatsku. On donosi neke nove spoznaje i o današnjoj Hrvatskoj. Neki pripadnici te pete kolone danas su iznimno utjecajni članovi društva. O toj će temi sigurno biti još dosta riječi.

- Koje još dokumentarne sadržaje namjeravate napraviti do kraja godine?

Sad ćemo neko vrijeme obrađivati dane ponosa i slave. Za godišnjicu, 13. svibnja pripremamo film “Dinamo : Crvena zvezda – početak kraja”. O toj utakmici 24 godine svi pričaju, a nitko nikad nije rekonstruirao uzroke kaosa. Kad počnete istraživati, shvatite i zašto. Za Dan domovinske zahvalnosti pripremamo “Istine i laži Domovinskog rata”, a na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika “Franjo Tuđman – tajna pobjede”.

Komentara 4

MO
morituriite
13:43 08.03.2014.

Samo udbaška regionaška TV štafetara Radmana nije pokazala interes za “Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva” hihihi. Nekom iznenađenje?

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
16:19 08.03.2014.

Bit će zanimljivi rezultati posjeta Premijera Milanovića Australiji i Novom Zelandu, za koji neki, kao TV mreža, smatraju da će završiti kao totalni fijasko a neki, kao gđa Ruža Tomašić, da će možda završiti izbacivanjem dra Ante Pavelića i Maršala Tita iz povijesti odnosno iz slika i naziva ulica i trgova ako se Premijer i australski, te novozelandski Hrvati s njim tako dogovore!

Avatar billybull
billybull
17:30 08.03.2014.

u podnaslovu lijepo pise:" Potkraj Drugog svjetskog rata dogodila se najveća tragedija hrvatskog naroda u njegovoj novijoj povijesti", a odmah ispod je slika osobe ciji je otac imao vrlo bitnu ulogu u doticnim dogadanjima...zasto se to malo ne istrazi, I ne objavi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije