Naslovnica Showbiz Zvijezde

Polemike u Italiji nakon što je na Sanremu pobijedio sin egipatskog izbjeglice

Ja sam Talijan, rođen sam u Milanu. Ne vjerujem da se misli na mene kao uzroka polemika. U pjesmu sam ubacio jednu frazu na arapskom jeziku koja me podsjeća na djetinstvo, ali ja sam 100 posto Talijan - rekao je Mahmmod
10. veljače 2019. u 14:05 6 komentara 1939 prikaza
Foto: Profimedia
Pogledajte galeriju 1/6

Mahmood je, na opće iznenađenje, pobjednik ovogodišnjeg, inače 69., festivala talijanske glazbe u Sanremu s pjesmom Novac (Soldi). Na drugo se mjesto plasirao Ultimo s pjesmom Tvoje posebnosti (I tuoi particolari), a treći su svima poznati trio Il Volo s pjesmom Musica. Publika u dvorani Ariston u noći između subote i nedjelje navijala je za pjevačicu Loredanu Bertè koja je stigla četvrta s pjesmom Što očekuješ od mene (Cosa ti aspetti da me), te je pobjednika “pozdravila” i s negodovanjem, pokojim buuu i zviždukom. Mahmood je bio iznenađen pobjedom: “Ne mogu vjerovati, nezamislivo!”.

68. FESTIVAL KANCONE Pobjednici Sanrema pjesmom osudili terorizam i ratove

No, njegova pobjeda izazvala je i polemike. Uvijek prisutni na društvenim mrežama ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini je tweetao “#Mahmood... mah... Talijanska najljepša pjesma?!? Ja bih izabrao #Ultima, što kažete??”.

 

Uoči festivala bilo je i polemike između Salvinija i direktora i voditelja festivala kantautora Craudia Baglionija oko migranata. Ima onih koji drže kako je Mahmood pobijedio i zato što je sin izbjeglica. No, Mahmood je odmah pojasnio: “Ja sam Talijan, rođen sam u Milanu. Ne vjerujem da se misli na mene kao uzroka polemika. U pjesmu sam ubacio jednu frazu na arapskom jeziku koja me podsjeća na djetinstvo, ali ja sam 100 posto Talijan”.

Sanremo POČINJE SANREMO Festival zbog kojeg su si neki pucali pištoljem u glavu

Majka mu je Talijanka sa Sarinije, a otac Egipćanin Alessandro Mahmoud. Kantautor Mahmood je rođen 1992. u Milanu, a javnosti se predstavio kao pjevač 2012. u X Factoru, dok je 2016. nastupio na festivalu u Sanremu među mladima. Napisao je i pjesme za poznate talijanske pjevače, spomenimo samo najnoviju pjesmu Hola (I Say) koju pjeva Marco Mengoni sa Tomom Walkerom.

Predsjednik arapske zajednice u Italiji Foad Aodi komentirao je pobjedu Mahmooda kao “najbolji odgovor Italije koja vjeruje u meritokraciju, dijalog i integraciju, te koja u potpunosti odbija etiketu koju joj neki žele postaviti da je rasistička, jer nije takva”. Na društvenim mrežama rasprava se zahuktala.

Sanremo 2016. 'Un giorno mi dirai' Pobjednik festivala u Sanremu sastav Stadio

Mahmood će zastupati Italiju na Eurosongu koji se ove godine u svibnju održava u Izraelu.

Željko Joksimović: Nikad se nisam doživljavao romantičnim, to me je malo sramota

 

 

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • samoborka:

  A ne..nije pobijedio jer mu je pjesma izrazito muslimanskog prizvuka i jer je sin Arapa..Leftardska posla.

 • Deleted user:

  Da je Talijan ne bi se zvao Mahmood.

 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Ovo je cisto politicka "pobjeda" ili politicki korektno licemjerje..Jer kraljica Sanrema je bila Loredana Berte kao uvik nenadmasiva u svojoj energiji, koja je zapalila publiku sa pjesmom "Sto ocekujes od mene...sto zelis za sebe...sto skrivas u sebi...Ja ne mogu vjerovati ... prikaži još! da...da postoji neka druga ljubav poput tebe"...lalala..