Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poučni dokumentarac

Počinje drugi ciklus "Hrvatskog vodenog blaga"

Hrvatsko vodeno blago
Foto: Miro Andrić
1/5
12.02.2014.
u 18:13

Snimatelj Miro Andrić donosi nove filmove o vodenim tokovima hrvatskih parkova prirode, a počevši od danas slijede Mljet, Medvednica i Lastovo

Nakon velikog uspjeha prvog ciklusa dokumentarnog serijala podvodnog snimatelja Mire Andrića “Hrvatskog vodenog blaga” u kojem smo kroz četiri epizode upoznali put vode u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, kreću novi nastavci drugog ciklusa “Hrvatskog vodenog blaga”. Nakon toga se nadamo nastavku emitiranja kompletnog drugog ciklusa kojega čine još tri filma: PP Velebit, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.

Svaka epizoda serije zaokružena je cjelina, samostalna priča, koja kao nit poveznicu ima vodu, ali svaki film predstavlja i posebnosti područja u odnosu na zemljopisni položaj, klimu i život ljudi.

Danas na HTV-u 20. 12 sati starta film o otoku Mljetu izgubljenom na pučini između Dubrovnika, Pelješca i Lastova.
U srijedu 19. veljače pak slijedi film o Parku prirode Medvednici. Mnogi će se Zagrepčani iznenaditi skrivenim blagom dobrog duha koji bdije iznad milijunskog grada. Ispričat će nam dio njegovih priča o povijesti, legendama, bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. Puno više od sjenovite gore na sjeveru, ova su zagrebačka pluća i mjesto za odmor i zabavu koja u svojoj utrobi skrivaju Veternicu i njene šišmiše, rudnike, pet stotina Horvatovih stuba, planinarske domove i kapelice. I priče o drevnoj povijesti, one koje se pričaju u Zagrebu - o Crnoj Kraljici i blagu zakopanu pod drevnim Medvedgradom te one koje se pričaju u Hrvatskom zagorju - o Kamenim svatima i Seljačkoj buni.

Voda je Medvednicu išarala sa svojih 60 potoka i dala joj posebnu snagu koja se ističe u proljeće kada nabujaju i međusobno se natječu tko će prije dolje.
Dio te vode završava u podzemlju...

Potom 26. veljače slijedi Lastovo i njegov čaroban svijet otvorenoga mora i razbacanih otočića oko njega. Obiluje obalnim strmcima i mnoštvom biljnih i životinjskih vrsta. Njegova šuma krije mnoge špilje, pećine, te jame, a krunski dragulji skriveni su u bogatom podmorju. Posebitost Lastovskog otočja čine polja, brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, kao i lokalno stanovništvo koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest. Neistraženost, iskonski mir i čistoća su motiv i poziv da slikom, prirodnim zvukovima i nježnim i sjetnim pozivom kroz prošlost dozovemo sebe u naš pomalo zaboravljeni svijet.
Svaki film traje 52 minute.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije