Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.08.2019. u 10:19

Thompsonov splitski koncert prije Dana pobjede Oparina je “isprika” biračima za lanjsko Hladno pivo. Na sljedećim izborima očito je da će glazba odigrati važnu ulogu.

Thompson će svirati na splitskoj rivi večer prije Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Točno ispred Dioklecijanove palače Thompson će, ne treba dvojiti, mobilizirati dovoljno publike koja će se odazvati njegovu i zovu gradonačelnika Opare, ali zapravo ne samo njihovu zovu, jer to u velikoj mjeri zapravo i jesu pozivi na mobilizaciju, a ne samo na obične koncerte.

Lokalna prepucavanja
Čak bismo mogli reći da je glazba tu najmanje bitna, a važnije je iskazivanje domoljublja, patriotizma, političke vjernosti “desnici” koja je postala jedina mjera domoljublja. Ostali su sumnjivi, kao što smo vidjeli nekoliko puta do sada. Pogotovo nakon priče o Thompsonovu nastupu u Kninu, otkazanom nakon što se čulo da župan Ličko-senjske županije Zdravko Milinović plaća Thompsonu 200 tisuća kuna. Pa je sam Thompson nakon nekoliko dana rekao da ne želi sudjelovati u lokalnim prepucavanjima i da svi znaju da on na Dan pobjede svira besplatno.

Ali onda se pročulo da cijela splitska fešta košta oko milijun i pol kuna, a da je Thompsonu ponuđeno 400 tisuća plus PDV. Dakle, dvostruko više umjesto besplatno. No, problem je jasan; svatko treba nastupati, ali da se koncert prekine ako vikne “za dom spremni”. Jer za državne praznike ne zove se ljude političkog i ideološkog stava koji proizvode podjele u društvu i mnogima, najblaže rečeno, nisu izbor ni za kakve proslave, dočeke nogometaša i slične prilike. Ipak, nije sve tako sivo, nešto je i crno. Sjetimo se lanjskog nastupa Hladnog piva na isti dan 4. kolovoza na splitskim Gripama, koji nije bio vezan za praznik, nego je bio samo običan koncert. Krenuli su cenzorsko-mrziteljski povici i propitkivanje zašto HP svira večer prije praznika. Ono na što se normalni ljudi mogu samo zgražati kod nas je postalo normalno.

Stoga nije teško shvatiti da je Thompsonov koncert prije Dana oluje zapravo Oparina “isprika” biračima za lanjsko Hladno pivo, jer njegove lanjske riječi: “Nisam odlučio o tom koncertu niti sam ih pozvao, a pogotovo ga nisam uvrstio u službeni program svečanosti Dana pobjede…” nisu bile dovoljne. Mada su bile sramotne jer ograđivati se od privatno organiziranog nastupa Hladnog piva, a nimalo od službenog prazničnog nastupa Thompsona govori o pobrkanim kriterijima.
No, dovesti Thompsona u Split značilo je automatsko brisanje Oparinih lanjskih “grijeha”. Dokle to ide, možemo se sjetiti i u slučaju Parnog valjka čiju su benignu pjesmu “Prokleta nedjelja” proljetos zabranili na (javnom) splitskom radiju jer je refren bio u nekom jingleu koji se vrtio nedjeljom, što je ne samo uvreda nedjelji, nego se isti dan emitira i emisija religiozne tematike. Ovakve budalaštine nipošto ne smanjuju ozbiljnost situacije koju ne samo da treba doživljavati ozbiljno, već se neki trude napraviti je još ozbiljnijom.

Pušten duh iz boce
Sve bi bilo jednostavno da nije komplicirano, a ključna je riječ, dakako, domoljublje. Kao što smo rekli, većina je sumnjivih pa tek trebamo dokazati da smo domoljubi, što je vrlo teško. Kad bismo nakon 28 godina samostalne države pokušali procijeniti kakva nam je glazbena situacija s domoljubljem, pogotovo u svjetlu skorih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, situacija se pokazuje još zanimljivijom, ali i riskantnijom čak i za osvjedočene domoljube.

Pogledate li ankete te pregledate medije posljednjih mjeseci, potpuno je jasno da su Miroslav Škoro i Marko Perković Thompson u prvom redu medijske navale, da im se otvara prostor, pogotovo Škori zbog predsjedničke kandidature, te da su obojica na štihu. Sve je, kako smo rekli, još zanimljivije zbog skorih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima će se tući iz najtežih oružja.

No, čini se da su Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i HDZ u ove tri godine na vlasti, odnosno četiri u slučaju Grabar-Kitarović, pustili “duha iz boce” kojeg je sad nemoguće pospremiti natrag. Pa će i ovakvi glazbeni derneci postati dobar način za ideološka svrstavanja i dokazivanja tko je, a tko nije pravi Hrvat, iako smo svi zapravo većinski siromašni Hrvati. Tko će u toj tekmi pobijediti, teško je reći, ali očito će i glazbena ponuda odigrati bitnu ulogu, već i stoga što je Škoro glazbenik. A kome će se prikloniti Thompson? Nekom potpuno desnom HSP-u i izgubiti na izborima? Ili više centru? Ne bi bilo čudno da Kolinda Grabar-Kitarović s novim izbornim stožerom i predsjedničkom kolonom opet skrene oštrije desno i pozove u pomoć Thompsona da bi anulirala Škorine prijetnje za odvlačenjem glasova istog izbornog tijela na drugu stranu. Jer, paradoksalno, Škoru može pobijediti jedino njegov kum Thompson, a nikako ovi “sumnjivci”.

Komentara 33

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:41 04.08.2019.

Hvala Hrvoje Horvat, sada znamo sto Orjuna-jugend misli o politickim kontoacijama, kako se bezveznosti i slucajnosti povezuju u nesto dramaticno "z n a c a j n o" i da povik sa kojim su vam otjerani srbocetnicka fasisticka banda ii ljevicarska JNA "Za Dom Spremni" dize tlak onima koji su prizeljkivali pobjedu krezubih bradonja ii nesposobne ekavicke soldateske. Interesantno je da orujuna-jugend ima jedino "uspjeha" u "nasem" novinarstvu. U ekonomiji, sportu i politici su nepobitno unistili sve sto im je palo pod nesposobne, bahate ruke.

SO
sohnahoakasaa
16:52 04.08.2019.

Pobijedijo je mnogo gore i goreg a s ovim se opće ne zamara. škoro je sam sebi najjasnija 'lična karta'. Slušajte što govori i ono šta radi i sve je kristalno jasno....Ako ima još koja šupa na Trnju ili bilolo gdi u Zgb zovemo ih 'gigina šupa'. Ni tam te ne bi izabrali za niš i nikoga....

IM
Ivanka Marković
14:31 04.08.2019.

Koje su to opet podvale. Thompsonu svaka čast kao čovjeku, pjevaču i domoljubu, ali reći da bi pobijedio Škoru na izborima je nonsens. Škoro ima znanje i naobrazbu i može parirati svakom kandidatu. Novinar ima zadatak zavadi pa vladaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije