Naslovnica Showbiz TV

Ovo je nova komentatorica HRT-ove emisije Peti dan

Područje akademskog interesa joj je feministička teologija, odnosno feministička kritička teorija u religiji
12. listopada 2018. u 17:44 109 komentara 23914 prikaza
Lana Bobić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

HRT-ova emisija Peti dan dobila je novu komentatoricu nakon odlaska Borisa Jokića - Lanu Bobić. Večeras će u emisiji tako sudjelovati Marija Selak, Aleksandar Musić, Nino Raspudić i Lana Bobić s moderatoricom Gabrijelom Perišić.

Boris Jokić NAKON DVIJE GODINE Jokić napušta Peti dan: 'Ne želim se ponavljati u svojim stavovima'

Kako je objavljeno na HRT-ovim stranicama, Lana Bobić rođena je 1985. u Zagrebu, odrasla u Splitu, ali Zagreb joj je ipak postao životno odredište. Završila je Klasičnu gimnaziju, dodiplomski i diplomski studij teologije na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju “Matija Vlačić Ilirik” Sveučilišta u Zagrebu i Mirovne studije Centra za mirovne studije. Područje akademskog interesa je feministička teologija, odnosno feministička kritička teorija u religiji.

Lana Bobić
1 / 8
Lana Bobić

Tijekom studija upoznaje se s problematikom obiteljskog/partnerskog nasilja i rodno uvjetovanog nasilja nad ženama. 2012. godine počinje raditi kao vanjska suradnica na kampanji Face to Face Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) a od 2015. do srpnja 2017. kontinuirano radi za AŽKZ. Od kraja 2016. vodi inicijativu U dobroj vjeri, a od 2018.  izvršna je direktorica udruge U DOBROJ VJERI.

Redovito sudjeluje na međunarodnim i domaćim konferencijama, seminarima, predavanjima, tribinama, skupovima, okruglim stolovima, panelima, radionicama vezanim uz teme ljudskih prava žena, ljudskih prava, mirovnog rada, dijaloga između sekularnog i religijskog. Istražuje problematiku strukturalnog nasilja, nasilja nad ženama, odnosa, dominacije i subordinacije, uloge i položaja žena u Crkvi, a posebno je zanimaju lokalni pokreti i alternativne zajednice. Kao suosnivačica i/ili članica više aktivističkih inicijativa, organizacija i platformi vezanih uz ljudska prava, posebice ljudska prava žena, izbjeglica, manjinskih i marginaliziranih skupina u društvu, imala je priliku organizirati prosvjedne akcije, tribine, humanitarne akcije i slične javne događaje.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • drzislav:

    Još jedna džabalebarošica...

  • Otto11:

    hajde bar ce Raspudic imat kog šamarat u emisiji nakon odlaska Joke

  • stefj:

    Hm, po životopisu aktivistica. Obično s takvima nema argumentirane rasprave, mogla bi uništiti emisiju... Možda emisija postane ko Otvoreno gdje se svi svađaju i upadaju jedno drugom u riječ.