Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umrla je Ona, legendarna Lepa Smoje

Otišla je Smojina ljubav, žena od koje je trebalo učiti život

08.07.2014., Split - Lepa Smoje, udovica Miljenka Smoje. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
11.03.2016.
u 08:50

U 97. godini u snu je, u svom stanu u Splitu, preminula Lepa Smoje, poznata balerina i još poznatija Smojina Ona

Imala sam čast raditi posljednji intervju za Večernjak s Njom, u srpnju 2014. godine. Prof. Tonćija Šitina, poznatog kazališnog kritičara, kolegicu fotoreporterku i moju malenkost Ona je dočekala u svom stanu na Dražancu. Diskretno, damski dotjerana, s crvenim šalom oko vrata, žarko crvenim ružom na usnama i, naravno, velikim naočalama. Bio je to jedan od meni najdražih razgovora u poprilično sadržajnoj novinarskoj karijeri koji me istinski duhovno obogatio, čak i promijenio. Ona je jedna i jedina Ona, Lepa Smoje, žena od koje je trebalo učiti život!

Moraš biti samo lud

Nešto sam više od dva sata s njom razgovarala i nisam mogla povjerovati da teta Lepa, većina će reći Smojina životna družica, ima 95 godina. Puna duha, šeretskog osmijeha, vragolasta pogleda, duboko proživljenih životnih stavova, puna mudrosti, s lepezom splitskih batuda, pošalica, izrekla mi je toliko upečatljivih rečenica potvrđujući da je uistinu legenda.

Cili sam život bila kontra, kontra stuje, vlasti, politike, umjetnosti... i to me obilježilo

Lepa Smoje

Među ostalim, sjećam se da mi je kazala kako je toliko puno propatila “da bi mogla stalno plakat”. Kad sam je upitala za recept za dug život, jednostavno mi je odgovorila: “U ovom vrimenu živit, moraš samo bit lud. U ovim mojim godinama ili si rebambija ili živiš ka da imaš trideset.”

Sudbina je htjela da sam u srijedu navečer s jednim malim, ali meni vrlo dragim društvom splitskih intelektualaca, nakon promocije knjige “Enti past a ne udri se” Jadranke Mardešić Komac, otišla u konobu Šperun. Tipičnu splitsku, koju bi teta Lepa voljela kao što je guštala pojesti u Fife, na Matejuški.

– Asti boga, šta je s Lepom? Koliko ono ima godina? Biće da je zaboravila umrit... – dobacio je netko iz društva, nakon čega smo dugo govorili o teti Lepi koja je u ozbiljnoj životnoj dobi tako pametna i koncizna, puna duha i zafrkancije, bez znakova demencije. Samo što ne izlazi više van.

A nekoliko sati nakon našeg sjećanja Lepa je preminula u snu. Da mi je znati je li joj se štucalo dok smo pripovidali njezine beside?

– Blizak sam, kućni prijatelj Miljenka i Lepe Smoje. Bio sam kod nje prije nekoliko dana. Odlaskom Lepe Smoje odumire i jedan dio Splita. Ona se pridružuje Miljenku kao jedan nezaboravni splitski bard sijedih glava. Lepa Smoje bila je obljubljena u Splitu kao balerina, kao utemeljiteljica Mozaika, kao odgajateljica brojnih mladih ljudi koji su u njoj nalazili zaštitnicu, majku, prijateljicu... Do zadnjeg trenutka bila je bistra, mudra, na strani pravde i ljepote – izjavio je za Večernji list prof. Tonći Šitin.

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Split je, bez obzira na njezinu dob, s tugom primio vijest o smrti Lepe Smoje. Svi kažu: Što se pameti tiče, mogla je još dugo živjeti.

– Sate i sate proveo sam s njom u priči, a najviše je voljela razgovore o teatru i kazališnim ljudima. Htio sam joj ugoditi pa sam znao baciti pokoju šalu, pa u tome čak i pretjerati. Poput one: Ako i nije baš sve tako, lipo je čut – sjeća se Šitin.

Ono što je Lepu Smoje najviše karakteriziralo, a sama mi je to tako rekla, jest to što je cijeli svoj život bila – kontra. Bila je kontra struje, kontra vlasti, kontra politike, kontra umjetnosti, bila je za cijeli svijet. A, ako je išta voljela od materijalnog, voljela je Diorove crvene ruževe. Naprosto ih je obožavala. Usne bi našminkala besprijekorno precizno bez ogledala!

Scena je bijeg od stvarnosti, uvijek je to bijeg. I danas je kazalište iluzija, jedna velika mašta

U životu joj nije bilo nimalo lako. Ponosna je bila na svoje roditelje, prave kulturnjake, a posebno na brata Feđu, arhitekta, čelista, slikara, jednom riječju nadarenog za sve. Ubili su ga četnici 1943. godine oko Nevesinja. Nije mu bilo ni 25 godina. Lepa ga nikad nije preboljela, kao ni kćer Renatu.

Lepu, rođenu Čatipović, davne je 1926. iz Kotora mama dovela u Split na praizvedbu “Male Floramy” i ne sluteći da će poslije njezina kći plesati upravo u toj Tijardovićevoj opereti. Lepa je čitav život, naglasila mi je u nekoliko navrata, obožavala pozornicu i teatar.

Možda gore plešu tango

– Scena je bijeg od stvarnosti, uvijek je to bijeg. I danas je kazalište iluzija, jedna velika mašta, san... – rekla mi je u srpnju 2014. godine.

Živjela je ples, svjetla pozornice, bila je članica baletnog ansambla splitskog kazališta, plesala u svim prvim predstavama. Ali, najviše će ostati upamćena kao supruga Miljenka Smoje kojem je, otkrila nam je vrlo ponosno, prvi rad bio vezan uz kulturnu rubriku. Pisao je o baletu, a prve teatarske kritike s Peristila bile su Smojine u Slobodnoj Dalmaciji.

– Smoje je bija čovik od klape, izlazaka, prijatelja, druženja, kalete... Nije bija od onih muževa koji će ženi doma prat noge – upamtila sam njezine riči.

Možda joj je dodijalo. Na ovom svitu. Punom nepravde. Pa je otišla zabalat sa svojim Smojom

Dijelila je sa Smojom iste poglede. Nalazili su zajednički jezik gotovo u svemu. Bili su siromašni, vjenčali su se nakon 18 godina druženja. Njihov je brak bio potpuno razumijevanje. To što je za druge bilo skandalozno, oni su razumjeli. Razumjeli su jedno drugo.

– Zamislite, u ono vrijeme?! A, Smoje je bija velika linčina. Pravo splitsko mandrilo – govorila je Lepa i istaknula kako misli da je njezin najveći životni uspjeh što ga je natjerala da piše! Bilo joj je odlično s njim živjeti jer volio i plesati.

– Rado bih i danas malo zabalala. Kako je Smoje lipo plesa! Plesa je tango ka rijetko tko – otkrila mi je.

Možda je i teta Lepa otišla zabalat sa svojim Smojom. I sad negdje gori plešu svoj zajednički tango koji su samo oni do kraja razumjeli.

>> U Splitu u 97. godini preminula Lepa Smoje

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
10:46 11.03.2016.

A Smoje je otiša za svojin Slobom

ĆA
ćaćaća
11:33 11.03.2016.

orjuna.ška ekipa rikava najviše nakon izbora kad im istomišljenici izgube..to je ona baba koja je pozivala splićane da idu na mitinge slobe miloševića na kosovo?

MM
mate.marjanovic1
11:06 11.03.2016.

"Kleronacionalisti, još bolje reći fašisti, spremaju se na akcije, ali nisu to splićani, ti torcidaši su opaki, opasni, zadojeni mržnjom a još i tuku pitomce…" Miljenko Smoje, prilikom utakmice Hajduk - Crvena Zvezda, 26.10.1985. Čovjek koji je za Miloševića rekaoao da je "naš čovik", a zbog njega je SD 22.12.1990. godine (u ratu!) dobila plaketu JNA za suradnju... Neka mu se Lepa lepo pridruži. Nadam se da će milošević vrtit ražan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije