Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film će se moći pogledati i u Disneyjevoj digitalnoj 3D tehnici

Osvojite kinoulaznice za uzbudljivu pustolovinu "Božićna priča"

božićna priča
Disney
26.11.2009.
u 12:41

Walt Disney Pictures i ImageMovers Digital predstavljaju "Božićnu priču", produkciju redatelja Roberta Zemeckisa koja je snimljena prema njegovoj adaptaciji klasične novele Charlesa Dickensa.

Disneyjeva "Božićna priča", uzbudljiva pustolovina za sva osjetila koju je iznova osmislio Oscarom nagrađeni redatelj Robert Zemeckis, dočarava fantastičnu bit klasične Dickensove priče kroz revolucionarno 3D filmsko iskustvo.

Ebenezer Scrooge (JIM CAREY) započinje božićne blagdane kao i svake godine, ispunjen mrzovoljnim prijezirom i vičući na vjernog pomoćnika (Gary Oldman) i vedrog nećaka (Colin Firth).

Scrooge kasnije susreće prikazu svojega pokojnog poslovnog partnera Josepha Marleyja koji u zagrobnom životu plaća cijenu vlastite bešćutnosti za života. Marley želi pomoći Scroogeu da izbjegne sličnu sudbinu i kaže kako će ga u tu svrhu posjetiti tri duha. No, kada duhovi Božića Prošlih, Sadašnjih i Budućih dođu povesti Scroogea na putovanje koje mu otkriva istine s kojima se ne želi suočiti, on shvaća da kako bi poništio godine mrzovoljne zlobe, mora otvoriti svoje srce prije nego bude prekasno.

Walt Disney Pictures i ImageMovers Digital predstavljaju Božićnu priču, produkciju redatelja Roberta Zemeckisa snimljenu prema njegovoj adaptaciji klasične novele Charlesa Dickensa. Ovo je prva filmska produkcija tvrtke ImageMovers Digital, koju su osnovali Robert Zemeckis, Steve Starkey i Jack Rapke za razvijanje filmova u 3D izvedbenoj-stop animaciji ekskluzivno za Walt Disney Studios.

Zvjezdanu glumačku ekipu predvodi Jim Carrey koji, poput većine svojih kolega, glumi nekoliko ključnih uloga. Osim što igra Ebenezera Scroogea u raznim životnim razdobljima, Carrey oživljava duhove Božića Prošlih, Sadašnjih i Budućih.

Carreyju se pridružuje raznolika grupa glumaca. Gary Oldman ("Harry Potter i Red feniksa“) glumi Scroogeova izmučenog pomoćnika Boba Cratchita, njegova bolesnog sina Tima, kao i duha Josepha Marleyja, Scroogeova pokojnog poslovnog partnera. Colin Firth ("Zapravo ljubav“, "Accidental Husband“, "Bridget Jones: Na rubu pameti“) glumi Freda, Scroogeova nećaka. Robin Wright Penn ("U vrtlogu igre“) glumi Belle, ljepoticu koja je davno Scroogeu ukrala srce, i Fan, njegovu pokojnu sestru.

Jedan od najistaknutijih engleskih glumaca Bob Hoskins ("Tko je smjestio Zeki Rogeru“), vraća se suradnji sa Zemeckisom ulogom starog Fezzwiga, kod kojeg je mladi Scrooge radio kao šegrt, te Starog Joea, vlasnika trgovine starim krpama i bocama, koji otkupljuje posteljinu i zastore "pokojnog“ Scroogea. Cary Elwes ("Ellin čarobni svijet“, "Georgia Rule“) upotpunjuje glumačku ekipu i glumi nekoliko likova, uključujući mladog Dicka Wilkinsa, Scroogeova nekadašnjeg sustanara.

Novelu "Božićna priča“, koja se smatra jednom od najboljih Božićnih priča ikada ispričanih i u kojoj svake godine u vrijeme blagdana uživaju milijuni ljudi, izdao je sam Charles Dickens 1843. godine. Priča je postala trenutačan i vrlo trajan uspjeh.

Autori filma osjećali su da niti jedna filmska verzija do sada nije uspjela istinski dočarati duh priče na način na koji je to Dickens zamislio.

- Charles Dickens kao da je ovu priču napisao za film; toliko je vizualna i kinematografska - kaže Zemeckis.

- Ovo je definitivno najbolja priča o putovanju kroz vrijeme ikada napisana i želio sam snimiti film na način na koji mislim da je autor zamislio priču.

Izvedbena-stop animacija je proces koji pomoću kompjuteriziranih kamera digitalno snima izvedbe glumaca, omogućujući prikazivanje filma u Disney Digital 3D™ prikazu. Napredna tehnologija omogućila je autorima predstavljanje pravoga Dickensova svijeta, bez ikakvih umjetničkih ograničenja, transportirajući gledatelje u svijet i vrijeme koje je ranije bilo nedostupno.

- Ova tehnologija mi daje slobodu kao redatelju. Dopušta mi da odvojim snimateljski aspekt stvaranja filma, što je nešto što svi redatelji pokušavaju kontrolirati, i usmjerim se na čaroliju izvedbi glumačke ekipe. To je savršen spoj prihvaćanja svih onih prekrasnih nezgoda koje se događaju kada glumac radi svoj posao i mogućnosti uključivanja filmskog jezika u sam film - kaže Zemeckis.

Producent Steve Starkey dodaje:

- Likovi u priči su veći od stvarnosti - duhovi i sam Scrooge koji evoluira kroz film. Sada to sve možemo prikazati na nov način koji nam je ranije bio nedostupan.

- Dok je tehnologija omogućila autorima nevjerojatnu slobodu u stvaranju okruženja i likova kakvi nisu nikada ranije viđeni na filmu, sve se ipak vraća na samu priču. U priči imate tog najzlobnijeg čovjeka na svijetu koji napokon dobiva priliku vidjeti istinu o samom sebi, a mi imamo priliku da mu se pridružimo na tom putovanju - kaže Zemeckis.

U nagradnoj igri dijelimo kinoulaznice za "Božićnu priču" u kinu Movieplex, Centar Kaptol. Po dvije ulaznice za projekciju u subotu osvojili su Silvana Brčina, Ivanka Poljak, Zena Hamdan, Zlatko Sekereš i Nikica Matacun. Čestitamo dobitnicima koje će obavijest o preuzimanju ulaznica dobiti e-mailom.

Ulaznice za projekciju u petak osvojili su Blaženka Mihalić Perman, Morena Skomrak, Mihaela Blažeka, Robert Grubešić i Matteo Lež.

Ključne riječi

Komentara 2

IN
ina25
11:31 21.11.2009.

SUPER DJELUJE!

VU
vucko
12:57 25.11.2009.

Ostalo mi u sijecanju \"Hrvatska bozicna prica\" koja je bila izvedena na ondasnjem Radio Zagrebu a prilagodjena hrvatskim narodnim obicajima i hrvatskim bozicnim pjesmama.Bilo je to jos prije 1941. god. Jos mi je ostalo u sjecanju dio teksta: \"Ti Jana daj lana, a Miskec purana\"- Slusali smo tu bozicnu emisiju ,jer je moj pokojni stric bio ucesnik te emisije ! te

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije