Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protuudar

Osma sezona popularne engleske akcijske serije snimana je u Hrvatskoj. Kao i šesta uostalom

13.02.2020.
u 10:33

Opet su na zadatku: Thomas ‘Mac’ McAllister, Samuel Wyatt i Gracie Novin s novom članicom Manishom Chetri te pod zapovjedništvom Alexandera Coltranea

Ako ste počeli gledati seriju Strike Back, odnosno Protuudar, nemojte se iznenaditi ako kojim slučajem u nekom kadru ugledate – sebe. Ili nekoga koga poznajete, s posla ili susjedstva, svejedno. Jer, osma sezona popularne engleske akcijske serije snimana je u Hrvatskoj. Kao i šesta uostalom. Neosporan hrvatski štih popularne serije za koju njezin producent Andy Harries tvrdi kako je voli gledati i Bill Clinton, prepoznat ćete i po dvoje poznatih hrvatskih glumaca koji nose prve dvije epizode, Ivani Miličević i Goranu Bogdanu. Uz dodatak Branka Đurića u maloj ali utjecajnoj ulozi. I na kraju, u odjavnoj špici svake epizode može se pročitati “Filmed in Croatia”, snimano u Hrvatskoj. I to nakon što njome prodefilira zaista velik broj domaćih imena u različitim rolama, od glumaca do tehničkog osoblja. Zaista sjajna reklama za domaće destinacije pogodne za snimanje visokobudžetnih filmova i serija jer Strike Back traje već deset godina, odnosno upravo se gleda osma sezona. Nije malo ni po kojem mjerilu, no formula je koju je producent serije plasirao jednostavna je i djelotvorna. Adekvatan književni predložak, knjiga Strike Back Chrisa Ryana, koji je nekada bio pripadnikom elitne postrojbe SAS, pretočena je u pitak i ne pretjerano zahtjevan višeepizodni akcić za svakoga. Jer, puca se sasvim dosta, razbije i omanji vozni park automobila, razbije stakala dovoljno za jednu robnu kuću, pogine terorista i drugih prijetnji za omanji bataljun a da pri tome sve bude dovoljno glasno, ali ne i previše krvavo i patološki da se ne bi moglo smjestiti u sekundarni večernji termin. Dakle, pripadnici elitne postrojbe za specijalne namjene, Section 20, opet su na zadatku.

Thomas Mac McAllister, Samuel Wyatt i Gracie Novin s novom članicom Manishom Chetri pod zapovjedništvom pukovnika Alexandera Coltranea ponovno su u lovu na teroriste koji prijete svijetu biokemijskim oružjem u čiji je razvoj upetljana i sama britanska vlada. Oružja se želi domoći džihadistička ćelija smještena u Bosni, koju predvode dva Bošnjaka koja su slučajnošću preživjela masakr u svojem selu, a zadatak da im ga nabavi ima albanska mafija čiji je šef Edon, kojega glumi Goran Bogdan. Supruga mu je Arianna. Već ovaj podatak govori dovoljno o višem stupnju produkcije i ulaganju u seriju za osmu sezonu, pogotovo dodamo li da Edonova i Ariannina sina Lorica glumi vrlo perspektivni mladi britanski glumac Maxim Baldry, kojega znamo iz serije Godine i godine, kao i iz filma Posljednji Božić s Emilijom Clarke. To su imena koja ipak ne bismo očekivali u seriji poput Protuudara, no očito se sve dobro posložilo da se i glumci ovog profila nađu u njoj. I sve to dobro funkcionira uz stanovite odmake, a to je da nije sve do kraja autentično. Pa tako Trg bana Jelačića u Zagrebu, uz još neka mjesta, glume München, a tržnica Dolac i druge lokacije Izrael. No, ne može se imati sve, nije prvi put da jedan grad glumi neki drugi, a i riječ je o televizijskoj seriji koja prije svega želi dobro zabaviti gledatelje. I u tome Protuudar sasvim uspijeva, doista od prve do posljednje minute. Odabrana glumačka postava ima sasvim dovoljno karizme da ih vrlo brzo prihvatite.

Primjerice, Warren Brown je višestruki prvak u borilačkim vještinama punog kontakta, Daniel MacPherson je simpatični Australac koji sasvim dobro glumi Amerikanca Wyatta, a egzotična Alin, koja tumači Gracie Novin, zapravo je iznimno lijepa i atraktivna žena, inače je iranskog podrijetla, a za potrebe serije dala se pretvoriti u žustru ratnicu vještinama ravnu svojim kolegama. Logičan je i inteligentan potez u priči predstaviti i jaku žensku komponentu – komandosice se ravnopravno sa svojim kolegama nose sa zlim teroristima, poneki put i bolje, rekli bismo. Već je tijekom našeg upoznavanja prije dvije godine u Puli i Rovinju ekipa izražavala velike emocije prema našoj zemlji, gdje ih je nakon studija u Budimpešti dočekalo sunce i prekrasna obala. Što je, očito, puno bolje okruženje za intenzivno snimanje većinom akcijskih scena koje ih je u nas čekalo. I sada, eto ih opet, u Hrvatskoj su snimali 120 dana, a rezultat je, kao što smo rekli, vrlo zabavan, prema šest epizoda koje nam je premijerno na gledanje ustupio HBO. Upravo je HBO-ov sestrinski kanal Cinemax u njoj prepoznato adekvatan format kakvi su postali rijetkost na današnjoj televiziji, čije već znatno ojačale produkcije, poput Netflixa ili Amazona, teže ponajprije dramama, odnosno za njih određenim nagradama, a ne čistoj i nepatvorenoj zabavi uz kakvu smo, primjerice, odrastali 80-ih godina. I to se dogodilo u počecima IPTV-a i pristupačne kabelske na koje smo danas navikli, prije cijelih deset godina te se, eto, održala do danas. No, nažalost, kako se najavljuje, osma je sezona Protuudara i posljednja, pa je to veća čast što je produkcija odabrala upravo Hrvatsku kao destinaciju na kojoj će se epizode u cijelosti snimiti. Glumci su se za žestoku akciju uvježbavali i u, recimo, kampu jordanskih specijalnih postrojbi. I vjerujemo kako nije bilo lako po cijeli dan nositi automatsko oružje odjeven u vojnu odoru i pancirku, no kada se pogleda rezultat koji je povukao dobre rezultate gledanosti na zahtjevnom otočnom tržištu, vjerujemo da glumci ne žale prolivenoga znoja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije