Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 40 GODINA

On je pročitao vijest o Titovoj smrti, a od panike i straha obukao je krivu odjeću

Foto: Privatni album
1/4
04.05.2020.
u 09:58

Na današnji dan prije 40 godina nekadašnji novinar TVZ-a, današnjeg HRT-a, Miroslav Lilić pročitao je vijest o Titovoj smrti

Početkom 1965. godine legendarni TV urednik Miroslav Lilić otišao je u Zagreb, gdje se dvije godine poslije zaposlio na televiziji Zagreb te relativno brzo postao voditelj Dnevnika pa kasnije i glavni urednik. Na današnji dan prije 40 godina uslijedio je događaj koji mu je obilježio karijeru.

Upravo njemu pripala je dužnost da pročita vijest o smrti Josipa Broza Tita. Kako za sebe uvijek kaže da je neviđen tremaš, tako je i tada bio, posve opravdano, jako nervozan, toliko da je odjenuo krivu odjeću.

– Cijela je ekipa imala pripremljene crne sakoe, crne kravate i bijele košulje. U 17 sati počeo sam se odijevati, bila je pretpostavka da će u 19 sati biti vijest, i ja sam u toj panici, uzbuđenju i strahu odjenuo sako Vladimira Fučijaša, koji je malo jači od mene. Zatim sam stavio i košulju Gradimira Agbabe, a ostao sam u trapericama. Zato sam, nakon čitanja vijesti, ostao sjediti. Da se ne vidi da još imam traperice na sebi – smije se dodajući kako je posebno ponosan što je na Televiziji Zagreb svaki dan boravio od 8.30 do 23 sata, uz samo jednu pauzu od pola sata, a danju ni kap alkohola nije želio popiti. Noću bi to, doduše, nadoknadio, ali upravo tada su mu na um padale i najbolje ideje, a oko njega su najčešće bili i televizijski kolege.

1/16

Tako je legendarni program “Za slobodu”, o kojem je lord Carrington rekao da je Hrvatska televizija pobijedila srpsku zahvaljujući tom programu, nastao u dva ujutro u razgovoru s Marijom Nemčić. Tada se barem rodila ideja, a pet dana poslije krenulo se s emitiranjem programa. 

Nikada, a to će posvjedočiti brojni njegovi prijatelji, nije trčao za uspjehom i novcem. Napravio je zavidnu karijeru, a pritom nikada nije bio karijerist. I upravo zato sve mu je, ističe, nekako dolazilo samo od sebe. Nije se vezivao za novac, ali ga je nekoliko puta, riskirajući i vodeći se isključivo predosjećajem, dobro investirao pa njegovi dani u mirovini ne izgledaju poput one većine hrvatskih penzionera. No, ni onda kada je i službeno primio prvu penziju, Miro nije prestao raditi. Svoja razmišljanja o televiziji redovno objavljuje u Expressu, a mnogi se s njim i danas konzultiraju kada su u pitanju mediji ili showbizz. Dugogodišnji je član žirija Večernjakove ruže, najstarije i najvažnije medijske nagrade u Hrvatskoj.

Pogledajte reakcije dobitnika ovogodišnje Večernjakove ruže.

Ključne riječi

Komentara 6

ZE
Zambija export-import
10:01 04.05.2020.

Sretan dan hibristofila, obožavatelja masovnih ubojica, svima koji ga slave.

MO
monstrum
10:20 04.05.2020.

svi slave taj predivni dan.. ugasio se zločinac

CG
crna.guja10
10:18 04.05.2020.

Zaboravili ste, kad ste pisali naslov ,upotrijebiti riječ zločinac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije